MTI

USB-kulcsokon át terjed a férgek negyede

A számítógépes férgek negyede USB-flashmemóriáról érkezik - derül ki egy nemzetközi felmérésből, amely szerint a kis- és közepes vállalatok csaknem felét érte tavaly valamilyen rosszindulatú szoftveres támadás.

A Panda Security szoftverbiztonsági vállalat éves jelentése szerint a számítógépekhez csatlakoztatott USB-eszközök tökéletes eszközei lehetnek a szoftveres támadásoknak, miután ezek a memóriával rendelkező kiegészítők is sebezhetők a kártékony programok által. "A jelenleg felbukkanó kémprogramok többségét flashmemórián keresztüli fertőzésre tervezték" - mondta Luis Corrons, a vállalat műszaki igazgatója, hozzátéve, a támadások hatékonyágát növeli, hogy az operációs rendszerek az USB-portokra csatlakoztatott eszközöket - automatikus felismerés után - többnyire a felhasználó beavatkozása nélkül indítják.

A digitális fényképezőgépek, mp3-lejátszók és a mobiltelefonok is tartalmaznak flashmemóriát, az ezeken megbúvó "kártevők" csak a megfelelő pillanatra várnak. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a támadások jelentős része továbbra is az elektronikus levelekkel érkezik, az USB-memóriák terjedésével azonban a fertőzésforrások új formájára is fel kell készülni.

A veszély komolyságát mutatja például a világ egyik legveszélyesebb vírusának tekintett Mariposa, amely az okostelefonok memóriáján keresztül is támadott. A kártevő 2008 év vége óta magánszemélyek, vállalatok és nyilvános gépek millióit fertőzte meg. A hackerek elsősorban nagyvállalatokat és pénzintézeteket támadtak, hogy számlainformációkat és személyes adatokat szerezzenek meg, amelyeket később bűnözőknek adtak tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!