Berta Sándor

Kínai hackertámadás történt az osztrák külügyminisztérium ellen

Szeptember elején kínai hackerek betörtek az osztrák külügyi hivatal több számítógépébe és azokon belső dokumentumokat kerestek. Egyelőre nem tisztázott, hogy az elkövetőknek sikerült-e megszerezniük a kívánt adatokat.

Egy hivatalnoktól kiszivárgott információk szerint a hackerek nagyon célzott akciót hajtottak végre és kifejezetten az osztrák külügyminisztérium számítógépes rendszereit vették célba. Mivel már korábban is voltak hasonló támadások, például tavaly a svájci külügyi hivatal ellen, így a két ország titkosszolgálatai szorosan együttműködnek a kérdésben.

A szakember elmondta, hogy több PC-n is trójai programot találtak, azt azonban nem tudták megállapítani, hogy ezek az alkalmazások vajon mennyi adathoz férhettek hozzá, pontosan milyen fájlokat kerestek, illetve mennyi információt továbbítottak. Az akció során először feltörték a minisztérium tűzfalát, a rendszer azonban azonnal riasztott, így elvileg megakadályozták a fájlokhoz való hozzáférést. "Egy esztendeje hackerek célzottan támadják az európai országok külügyi kirendeltségeit és követségeit. Az alkalmazott módszer ismert volt előttünk" - közölte egy másik hivatalnok.

Az ausztriai Alkotmányvédelmi és Terrorizmus Ellenes Szövetségi Hivatal (BVT) és a svájci titkosszolgálat csak annyit tudott eddig kideríteni, hogy a támadások Keletről érkeztek és erős a gyanú, hogy az elkövetők kínai személyek. A szövetségi kancellária egyik magas rangú munkatársa ugyanakkor letagadta az akció tényét, míg a belügyminisztériumban igyekeztek bagatellizálni az ügyet. A hackerakció megtörténtét csak pár nap múlva erősítette meg az érintett intézmény.

A kommunikációs zavar oka alighanem az lehet, hogy Ausztria - különösen egyértelműen bizonyítékok hiányában - "nem akar afférba keveredni" egy másik állammal, másrészt nem akarnak olyan kijelentéseket tenni, amelyekből a támadók megtudhatnák, mennyire volt sikeres az akciójuk. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadás pontosan milyen anyagok megszerzésére irányult. Éppen ezért a hivatalos álláspont eddig az volt, hogy "kínos", ha bármilyen információ egyáltalán megjelenik az ügyről. Annyit ugyanakkor már most tudni lehet, hogy ez volt a legsúlyosabb internetes támadás egy osztrák hivatal ellen. Ugyan korábban is voltak akciók, de azok mindegyike sikertelenül végződött.

Ausztria nem különösen jól védett az informatikai támadásokkal szemben - nyilatkozta ugyancsak a Die Pressének Alexander Klimburg szakértő. Néhány éve még egyáltalán nem rendelkeztek védelemmel a kibernetikai támadásokkal szemben. "Hosszú út áll még előttünk" - mondja Klimburg, a bécsi kancellária számítástechnikai biztonsági tanácsadója, az Osztrák Külpolitikai Intézet munkatársa. Klimburg ennek ellenére csekélynek tartja annak veszélyét, hogy Ausztria közvetlenül ilyen támadás célpontja legyen, annál inkább valószínűnek tartja azt, hogy "kereszttűzbe kerül" az ország.

Előnyt jelent, hogy az ország "hatalmas" mozgósítható erőforrásokkal rendelkezik egy kibertámadás esetére, az állami és a magánszférában is - vélekedett. Példaként említette, hogy amikor 2009-ben a karintiai tartományi kormány és a karintiai kórházak számítógépes rendszerét tönkretette egy Conficker nevű vírus, a számítástechnikai személyzet példátlan mozgósításával sikerült a négyezer megtámadott számítógépet újra üzembe állítani. "Olyan országoknak, mint Irán, Törökország, India, vagy akár Kína, nincsenek ekkora erőforrásaik és ezért veszélyeztetettebbek" - vélte a szakértő.

Az elmúlt években úgynevezett trójai vírusokat fedeztek fel a német külügyminisztérium és a kancellári hivatal számítógépein is. A német belbiztonsági szervek szintén Kínáig követték a támadók nyomát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • curse #6
    a cselekves es tortenes kozti kulonbseg nem maradt meg magyarorarol, ugy latom... a cracker-hacker hisztinek meg azert nincs ertelme, mert a cracker is hacker, csak nem hisztizik annyit a megnevezesen. az, hogy hackertamadas, teljesen helyes. az, hogy tortent, na az kurvara nem.
  • speed2006 #5
    Fontos, esetleg titkos adatokat minek tárolnak olyan gépeken, amit el lehet érni kintről?
  • Rotyoka #4
    Lehet én vagyok csak fogalom zavarban, de mintha ezt a crackerek csinálnák... És a crackereknek semmi köze sincs a hackerekhez a közvéleménnyel ellentétben
  • NEXUS6 #3
    A kínaiak már a spájzban vannak!
    :)
  • Narxis #2
    tök mind1
  • sh4d0w808 #1
    Crackerek, nem hackerek.