Berta Sándor

Elfogták a lett adóhivatali hackert

Lettországot februárban szinte megbénította, amikor kiderült, hogy egy hatalmas adatbiztonsági rést kihasználva valaki feltörte a helyi adóhivatal rendszerét.

Az ismeretlen elkövető, illetve rajta keresztül számos internetes bűnöző hozzáférhetett több millió adóadatcsomaghoz. Einars Repse lett gazdasági miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy a biztonsági rést sikerült rövid idő alatt befoltozniuk és az ügy részleteinek felderítését ígérte. Az esettel még a Lett Nemzetbiztonsági Bizottság is foglalkozott soron következő ülésén. A hatóságok a Negyedik Ébredés Néphadsereg (4ATA) kódnevű hackercsoporttól és annak egyik, Neo nevű tagjától értesültek a biztonsági hibáról. A 4ATA ráadásul azt állította, hogy a rést a hivatal munkatársai szándékosan helyezték el a rendszerben.

A módszer rendkívül egyszerű volt: egy elektronikus adónyilatkozati program segítségével bárki bármilyen cég vagy személy pénzügyi és személyes adataihoz hozzáférhetett. Az LTV lett televízió híradásaiban arról számolt be, hogy összesen 7,4 millió adóhivatali adatcsomag, illetve összesen 120 gigabájt információ tűnhetett el. Most viszont az AFP hírügynökség világgá kürtölte a hírt, miszerint a hatóságoknak sikerült elfogniuk a lett adóhivatali hackert, aki némileg meglepő módon maga az informátor, Neo. A 31 éves Ilmars Poikans, a Lett Egyetem mesterséges intelligencia kutatója.

Alekszejsz Loszkutovsz, Poikans ügyvédje azt mondta az újságíróknak, hogy az ügyfele elismeri, hogy ő hozta nyilvánosságra a Twitteren az ellopott adatcsomagokat. Azt azonban további vizsgálatoknak kell kideríteniük, hogy a férfi ezzel bűncselekményt követett-e el. A helyi rendőrség Neo őrizetbe vétele előtt már razziát tartott Ilze Naglának, az LTV riporterének lakásában és a nyomozók számos elektronikus adathordozót foglaltak le.


Ilze Nagla
Az ügyből nem csak a biztonsági hiányosságok miatt lett óriási botrány, hanem amiatt is, mert a Neo által megjelentetett információk között voltak egy olyan bank magas menedzseri fizetései, amit korábban a lett állam mentett meg. Időközben az is ismertté vált, hogy számos menedzser nem fogadta el a fizetéscsökkentést, valamint, hogy több - segítséget kérő - állami vállalat is osztalékot osztogatott. A 4ATA ezzel az akcióval a visszásságokra akarta felhívni a figyelmet és be akarta mutatni az embereknek, hogy milyen a lett kormány és milyenek annak támogatói, illetve hogy a kabinet szisztematikusan elmulasztotta meghozni a takarékossági intézkedéseket.

Neo letartóztatását Valdis Voins, a lett rendőrség vezetője jelentette be, igaz név szerint nem említette meg a férfit, csupán annyit közölt, hogy: "A kutatások eredményeként őrizetbe vettünk egy lehetséges gyanúsítottat. A célunk nem az újságíró forrásainak kiderítése volt, hanem arra voltunk kíváncsiak, hogy a számítógépén vannak-e az állami adóhivatalból származó adatok" - indokolta Voins a riporternél végrehajtott házkutatást. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy lefoglalták nem csak Nagla számítógépét, hanem a külső merevlemezeit és a flashmemória-kártyáit is.

"A célom az, hogy megvédjem a forrásaimat, de ezt, hogy tehetem meg, ha a rendőrség minden információt elvett tőlem?" - tette fel a kérdést az újságíró. Az LTV-ben az esetet a sajtószabadság elleni támadásnak nevezték. Neót az adatbázishoz való illegális hozzáféréssel és az így megszerzett információk terjesztésével vádolják, ha bűnösnek találják legfeljebb 10 év börtönt kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oláh Herkules #8
    milyen mig 23? Már rég nem használnak ilyet a magyar "légierőben".
  • teddybear #7
    Ha ismernéd az alaptípust, akkor szépen hallgatsz. Alig jobb, mint a leváltott MIG-23. Fegyverzete eredetileg alig, felderítőképessége és földi támadókapacitás minimális.

    Inkább az a 3 millió euró döntött mellette, amit az osztrák gróf szétosztogatott. És milyen érdekes? Dél-Afrika rögtön vissza is lépett a Grippen-vásárlástól.

    Ami pedig a modernizálást illeti, a mi Grippenjeink tudásban elmaradnak a modernizált MIG-21 Lancer-től. Amit kaptak azt azért kapták, hogy minimálisan megfeleljenek a NATO-szabványnak, ezt is drága pénzen. És akkor még nem is beszéltem a modernizált MIG-29-esekről.

    Mert a NATO-tagság nem csak annyi, hogy elégedetten bámulunk magunk elé. Adni is kell. Nem annyit, mint a Varsói Szerződésben, de adni kell.

    Ezt mindenki tudja, aki valaha előfordult már egy reptéren
  • rtfmZoli #6
    Kemény vita volt az 1. Orbán-kormányon belül is az F-16, az Eurofighter, és a Grippen között, végül sok szempontot figyelembe véve(hányadik generációs, műszerezettség, üzemeltetési költségek, ellentételezés esetleges beruházásokkal, ..stb) hajszálnyival a Grippen lett a győztes.

    Alapvetően a légtér védelmére szerezték be, a Gyurcsány-kormány olyan teljesen felesleges plusz funkciókat, mint a külföldi missziókra létfontosságú precíziós csapásmérő képességet, és légi utántöltést rakatta rá.
  • teddybear #5
    Stimmel. A Grippen-bizniszben Benne van Orbán, aki minden szakértő véleménye ellenére döntött a típus mellett, meg a Gyurcsány-kormány is, amely lemondás helyett plusz pénzért módosíttatta a megveendő gépeket, hogy minimálszinten legalább használni lehessen.

    Mindkét társulatot kétszer választották meg eddig.
  • Oláh Herkules #4
    külföldön egy "elkúrásba" után 44343434km-re eltávolodnak a politikátót a rögtön lemondás után... de hát elftársak, ilyen hülye ez a nép hogy 2x egymás után megválasztja ezeket.
  • nlght #3
    Nehogy azt hidd, hogy nálunk nem ez van. A bkv-ügy és az mvm-ügy csak a jéghegy csúcsa. Az igazi ügyeket 80 évre titkosítják kedves honatyáink. A grippen-ügybe külföldön pártok buktak bele. Nálunk meg teljes kuss van totál egyetértésben. Egy áldemokráciában élünk sajnos mi is.
  • jamborl #2
    na ez meg-lett
    :)
  • Darth Sith #1
    "Neo által megjelentetett információk között voltak egy olyan bank magas menedzseri fizetései, amit korábban a lett állam mentett meg. Időközben az is ismertté vált, hogy számos menedzser nem fogadta el a fizetéscsökkentést, valamint, hogy több - segítséget kérő - állami vállalat is osztalékot osztogatott."
    Itt van a kutya elásva, nem a biztonsági résnél vagy az átlag emberek adataival, hanem emiatt.