Berta Sándor

Négy év börtönt kapott Terry Childs

A CSO Online blogban megjelent bejegyzés szerint az ügyben eljáró bíró 4 év börtönbüntetést szabott ki a bíróság a San Fransisco kommunikációs hálózatát két évvel ezelőtt térdre kényszerítő IT-szakemberre.

A Robert McMillan által jegyzett blogbejegyzésből kiderült, hogy Teri Jackson bírónő pénteken hirdette ki azt ítéletet. Mindez azt jelenti, hogy a döntéshozatali folyamat meglehetősen elhúzódott, hiszen az eredeti ítélethirdetési időpont június 14-re volt kijelölve.

Terry Childs 2008-ban módosította és mesterjelszóval látta el a kaliforniai város távközlési rendszerének legfontosabb hardvereit, így azokhoz csak ő férhetett hozzá. Amikor mindez ismertté vált, a technikus megtagadta a jelszó kiadását, azzal az indokkal, hogy meg kell védenie a rendszert az illetéktelen hozzáférésektől. Mivel a hálózaton bonyolódott a városi intézmények adatforgalmának 60 százaléka, így a férfi a cselekedetével több mint 200 000 dollár kárt okozott, s ezért a helyi sajtó el is nevezte "hálózat-túszejtőnek". A mostani ítélet viszonylag súlyosnak számít, hiszen a kiszabható maximális börtönbüntetés 5 esztendő lett volna. A 4 évbe természetesen beszámítják, hogy az egykori technikus 755 napot ült előzetes letartóztatásban, így ügyvédje, Richard Shikman szerint Childs - jó magaviselete esetén - elvileg 4-6 hónapon belül szabadulhat is. Ettől függetlenül a szakember nem ússza meg ennyivel a dolgot, hiszen a héten tárgyalják a város által ellene indított kártérítési pert. San Fransiscónak ugyanis 900 000 dollárt fizetett ki a kommunikációs hálózat feletti ellenőrzés visszaszerzéséért.

"Az eset nagyon különleges volt és az elhatározása egy nagyon stresszes helyzetben egyetlen pillanat alatt született meg. Ő egy nagy formátumú ember és a múltjával való leszámolás után kezdett dolgozni San Fransiscóban. Nagyon hiteles személy, aki túl fog lendülni ezen a dolgon is, s tovább fog fejlődni emberként és IT-szakértőként egyaránt. Úgy vélem, hogy az a kérdés, miszerint a viselkedésével megsértette-e a büntetőjogot, később is témát fog szolgáltatni. De ő egyértelműen nem hacker. Az esete ugyanakkor egyszerre szolgálhat metaforaként az emberi butaságra és az emberi teljesítményre" - közölte Shikman. Az ügyvéd nem véletlenül utalt Childs múltjára, hiszen a férfit - még a technikusi munkája előtt - 4 éves börtönbüntetésre ítélték rablás és orgazdaság miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombost #4
    "900000 dollár kártérítést követelnek tőle, mert az, hogy minden routerben felülírják a jelszavát sokba került."

    A mondat szerint viszont Ő fizetett ki 900k-t a városnak, szerintem ezért nem értette.
  • teddybear #3
    900000 dollár kártérítést követelnek tőle, mert az, hogy minden routerben felülírják a jelszavát sokba került.
  • nickwearby #2
    "San Fransiscónak ugyanis 900 000 dollárt fizetett ki a kommunikációs hálózat feletti ellenőrzés visszaszerzéséért."

    Ez a mondat tényleg furán hangzik a szövegösszefüggésben, vagy csak én nem értem???
  • endrev #1
    Azt hiszem valami elállítódhatott neki ott belül... Vagy: nem szakított a múltjával.