MTI

Egyre több notebookot ad el a Toshiba

Ha kismértékben is, de folyamatosan, évi egy-két százalékkal növeli éves átlagos piaci részesedését a hordozható számítógépek magyarországi piacán a Toshiba: a tavalyi 9-10 százalék után az idén 11-12 százalék a cél.

Szabó Tamás, a cég magyarországi marketing vezetője elmondta, részesedésük negyedévről negyedévre változik: március végén 9 százalékos volt, míg július végén 14 százalékos. Az első félévben a Toshiba összesen 25 ezer gépet adott el a magyar piacon, de a második félévben ennél többet remél értékesíteni, már csak azért is, mert az augusztus-december közötti időszakban a hagyományosan erősebb a számítógépek iránti kereslet, mint az első félévben.

Szabó Tamás elmondta, az amerikai piackutató, az IDC optimista becslése szerint a magyar piac 14-16 százalékkal nő az idén, ezt azonban több kereskedő is túlzónak tartja. Hozzátette, a növekedés inkább egy számjegyű. A bővülést leginkább az generálja, hogy beindultak az üzleti vásárlások, s a cégek egyre több tendert írnak ki gyártóknak-szállítóknak. Mindez azonban még nem nevezhető gazdasági kilábalásnak. A marketing vezető a piac alakulásáról elmondta, nagyon nehéz megbecsülni, mi várható, mivel nem tudni, hogyan alakul a gazdasági helyzet, miképpen változik az adórendszer, s milyen mértékben ösztönzi a kormány az informatikai fejlesztéseket.

Szabó Tamás a Toshiba helyzetéről elmondta, a cég nem kínál kifejezetten olcsó eszközöket, gépeinek átlagára bruttó 130 ezer forint körüli. Ugyanakkor vevőik márkahűek, mivel azok, akik egyszer már vásároltak Toshiba gépet, több mint 90 százalékban újra ilyet vesznek. Az 1875-ben alapított japán Toshiba világszerte több mint 740 vállalattal rendelkezik, alkalmazottainak száma mintegy 200 ezer, s évente 70 milliárd dollár forgalmat bonyolít le.

A Toshiba 25 évvel ezelőtt mutatta be a világ első tömeggyártású hordozható gépét, amiből akkor egy év alatt 10 ezer darabot adtak el. Súlya 4 kiló volt, a memóriája pedig 256 kilobájtos. A fejlődésre jellemző, hogy ma már van olyan Toshiba gép, amelyik kevesebb mint egy kiló, memóriája pedig több gigabájtra rúg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!