SG.hu

A magyarok többsége elavult notebookot használ

Az iPon kutatása alapján a notebookok közel fele öt évnél is idősebb. A felhasználók elégedetlenek, de a legtöbb esetben van megoldás, amihez nem kell sok százezer forintot kiadni.

Egy éve már, hogy a világjárvány hatására alapjaiban változott meg az életünk. A legtöbben azóta sem tértek vissza a vírus előtti rendhez: a szellemi munkát végzők jelentős többsége legalább részben otthonról dolgozik. Az elmúlt időszakban felértékelődött a notebookok szerepe, hiszen a mobilitást kínáló eszközökkel könnyebben lehet félrevonulni, mint az asztali számítógépekkel. A megélénkült kereslet és a gyártói kapacitások szűkülése áremelkedéshez, illetve készlethiányhoz vezetett.

Több mint 5800 válaszadó töltötte ki az iPon notebookokkal kapcsolatos kérdőívét 2021 márciusában. A kutatás arra kereste a választ, hogy mi az átlagéletkora a hazai notebookoknak, mire használják a magyarok a hordozható számítógépüket, mennyire elégedettek, illetve, hogy mit tesznek azért, hogy a legtöbbet hozzák ki a meglévő gépparkból. A válaszadók 71 százaléka saját notebookkal rendelkezik, 18 százalék céges gépet használ, 11 százalék pedig céges és saját notebookot felváltva.


Érdekes tanulság, hogy a válaszadók gépeinek közel fele, 49 százaléka 2016-os vagy ennél is régebbi, és mindössze minden tizedik notebook fiatalabb egy évnél. Az öreg notebookok aránya a saját eszközt használók esetében még nagyobb, 57 százalék 5 évnél régebbi és alig 7 százalék az egy évnél fiatalabb. Ehhez képest viszont a gépek 58 százalékában valamilyen SSD található (62-38 a hagyományos SSD-k aránya az M.2 SSD-hez képest). A felhasználók 13 százaléka nem tudja, milyen háttértárolóval üzemel az eszköz.

A válaszadók 58 százaléka mondta azt, hogy a notebookja volt már belsőleg takarítva, de csak 20 százalék nyilatkozott úgy, hogy a portalanítást rendszeresen elvégzi. Az idősebb notebookoknál túlmelegedést, illetve ennek következtében teljesítményvesztést okozhat még a processzor és a hűtő közötti hűtőpaszta elöregedése, kiszáradása is, ennek ellenére viszonylag kevesen döntöttek úgy, hogy foglalkoznak ezzel a problémával: a válaszadók 14 százaléka saját maga végezte a műveletet, és mindössze 7 százalék döntött úgy, hogy szervizben állíttatja vissza a gyári hűtőteljesítményt. Jellemzően a saját notebookot pasztázzák maguknak a felhasználók, de az erre vállalkozó válaszadók ötöde a céges gépet is bevállalta.


A kutatásban résztvevők jelentős többsége, 78 százaléka elégedetlen notebookjával, kétharmaduknak (67%) az általános sebességgel vannak problémáik, de minden negyedik elégedetlen a memóriát, vagy a tárhelyet is kevesli. Ennek ellenére csak a válaszadók fele szeretne a jelenlegi helyzetben új notebookot vásárolni, nagyrészt 300 ezer forint alatt (74 százalék), de 11 százalék hajlandó lenne akár 400 ezer forintnál is többet áldozni az új gépre.

Újra életre kelhetnek a régebbi notebookok is

Bár tény, hogy a notebookok nem minden komponensét lehet cserélni, fontos és jelentős sebességnövekedéssel kecsegtető beavatkozásokra van lehetőség a legtöbb esetben. Ezeknek a gépeknek az egyik legnagyobb ellensége a por és az egyéb szennyeződések, melyek a megfelelő hűtést akadályozzák. Ha egy notebook nem képes tartani az optimális hőmérsékletét, visszavesz a teljesítményből is. Egy alapos belső takarítást otthon is elvégezhetünk a megfelelő eszközökkel és némi kézügyességgel, vagy az iPonnál 4 990 forintért megcsinálják helyettünk, fertőtlenítéssel ez a szolgáltatás 8 990 forint. Ezt a használati módtól függően érdemes évente elvégezni. A processzor újrapasztázásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, vannak szakértők, akik szerint érdemes 2-3 évente megtenni, mások szerint ráérünk akkor, ha korábban nem tapasztalt melegedést és teljesítményvesztést tapasztalunk. Ezt csak a tapasztaltabbaknak ajánljuk otthon végezni, egyszerűbb az iPon szolgáltatását kérni 9 990 forintért.

A bővítési lehetőségekre visszatérve a HDD-hez képest minőségi ugrást jelentenek a mozgó alkatrészektől mentes SSD-k, de SSD és SSD között is van különbség. Az M.2 foglalattal rendelkező laptopok esetében érhetjük el a legnagyobb sebességet, ám akkor sem kell lemondanunk régi notebookunkról, ha ilyen csatolóval nem rendelkezik az eszköz: a HDD vagy az optikai meghajtó helyére is telepíthető SSD-k érezhetően gyorsítják a lemezműveletekkel kapcsolatos feladatok elvégzését. Míg a notebookok ára az elmúlt időszakban emelkedett, az SSD-ké tovább csökkent, így érdemes elgondolkozni a háttértároló cseréjén azoknak, akik nem elégedettek a jelenlegi teljesítménnyel.

Általánosságban elmondható, hogy a notebookok memóriája is bővíthető, modelltől függően akár gyorsabbra cserélhető, ami szintén sokat számít a használat során. Ez a megoldás is lényegesen olcsóbb, mint új gépet vásárolni, az eredményt pedig érezni fogja a felhasználó, már akkor is, ha több böngészőlapot szeretne megnyitni egyszerre.

A karbantartás és a bővítés is segíthet tehát az általános sebességérzet növelésében, emellett érdemes viszont szoftveres szempontból is naprakészen tartani a notebookot. A különböző driverek tartalmazhatnak olyan optimalizációt, aminek köszönhetően valamelyest gyorsul a gép, a felesleges alkalmazások eltávolítása, vagy akár csak az automatikus indításuk megakadályozása is jótékony hatással lesz a használati élményre. A nagyon idős gépeknél azonban a szűk keresztmetszet a processzor lesz, ezekben az esetekben sajnos gépet kell cserélni, ha elégedetlenek vagyunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #11
  "Bár olyan, hogy Windows 10-el valósan gyors laptop, még nem sikerült találkoznom, akár 1 millió pénzért vette a tulajdonosa, akár 200.000-ért"

  Korulbelul 70 ezerert lehet kapni olyan lenovo netbook-ot ami szo szerint par masodperc (4-5) alatt all fel hideginditasbol, gyari win10-el. A proci es a ram is forrasztva van rajta, mivel igazabol egy x86-os tablet, csak clamshell hazban. Mivel alapvetoen tablet, ezert altalaban legfeljebb 3 evente erdemes ujat venni.

  De a picit dragabb "ceges" gepemnel is nagyon morcos lennek ha 10 masodpercnel tovabb tartana a boot, system ssd es egy nagyobb tarolo hdd is van benne. (az utobbi sajnos azert kell, mert a fel TB SSD egy rendes gepbe egyszeruen keves) Ram az kell a mai gepekbe, olyan 16-32 GB kornyekerol indul ahol mar dolgozni is lehet veluk.

  Regi gepeknel a ram novelese es a hattertar sdd-re cserelese tenyleg sokat javit a teljesitmenyen, ahogy tobbnyire a teljes ujratelepites egy legalis win10-el is. Ket problema szokott felmerulni, az egyik, hogy annyira regi vagy dzsunka a gep, hogy nincs hozza driver tamogatas, a masik, hogy a hazibarkacs megoldasok es a legalis uj szoftver sokszor tobbe kerulnek mint egy hasonlo teljesitmenyu uj gep megvasarlasa hozza adott oem windows operacios rendszerrel. Ha van szerviz koltseg, tehat nem mi szereljuk es telepitjuk otthon, akkor pedig biztosan dragabb.
 • VolJin #10
  Ha nem Celeron meg PentiumM processzorok vannak a gépben, és a memória nem forrasztott 8 GB alatti, hanem minimum 8 GB vagy foglalatos, akkor egy 6 éves 5-ik generációs Core-i3-as is megfelelő. De egy 4-ik generációs i5 vagy i7 is kielégítő teljesítményt nyújt.
  Minimum 8 GB és egy SSD és nem lesz panasz.
 • Gabbbbbbbbbbbb #9
  És? Merevlemezt kicseréled SATA ssd-re és kész.

  Windows 7 valóban használhatatlanná vált régi Intel CPU-val, de Win10 szuperül fut itthon két core2duo-s gépen is, ssd-vel. Most telepítettem újra őket, gyorsabban bútolnak, mint az i7-es asztali gépem. Azt én is észrevettem, hogy pár havi halmozott frissítés után az alig használt PC is belassul, de felfrissített telepítőcsomaggal való újratelepítés eddig még mindig megoldotta ezt a problémát.

 • end3 #8
  A baj az, hogy jelenleg m2-es foglalattal eléggé esélytelen használt laptopot venni, (de még asztalit is..) Ha majd megjelennek a piacon, akkor is azok az első hardververziók lesznek. A régi architektúrák pedig intelesek, mind mind "lassú módban" futattják a Windows 10-eseket. Nem elhanyagolható, hogy az MS szerintem szándékosan még lassítja is hónapról-hónapra az "öregeket". (Bár olyan, hogy Windows 10-el valósan gyors laptop, még nem sikerült találkoznom, akár 1 millió pénzért vette a tulajdonosa, akár 200.000-ért.)
 • Sequoyah #5
  Az enyem 2014-es. Van benne SSD, es mindenre tokeletesen megfelel. Nem a penz szuke az akadalya hogy ujat vegyek, csak igeny nincs ra.
  Mar reg elmultak azok az idok amikor az egy evvel ujabb szamitogepek sokkal gyorsabbak voltak. Ma mar akkor csereli az emberek tobbsege, ha tonkremegy a regi.
 • _svd_ #4
  ACER TravelMate 150 ezerert Celeron processzorral is üzleti kategória :)))
  Majd feljavul, ha már beér a használt üzleti kategóriába. :)
 • TheMothman #3
  Szerintem sokan nem mernek vagy fel sem merül bennük, hogy használtan vegyenek laptopot. Én mind a kétszer úgy vásároltam (igaz, üzleti Dell gépeket) és meg voltam elégedve vele. Egy SSD szinte minden régi gépből használhatót varázsol.
 • t_robert #2
  Ez valóban így van. Rendszergazda vagyok és a kollégák az elmúlt egy évben számtalan notebookot hoztak be nekünk, hogy nézzük már meg, mert kéne otthon távoktatáshoz a gyereknek meg egyebek. A helyzet az, hogy tényleg rengeteg 8-10 éves darab is akad köztük. Aztán persze voltak akik új gépet vettek. de tényleg nagyon sok a régi és jócskán elavult darab.
 • UUUU #1
  Na ja, minek venni uj hulladek kategoriat mint pl ACER TravelMate 150 ezerert Celeron processzorral, mikozben fele annyiert hozzalehet jutni hasznaltan uzleti laptopokhoz, mint a HP Elitebook szeria?