MTI

Hatalmasat ugrottak a PC-eladások

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült adatok szerint a személyi számítógépek értékesítése világszerte 13,1 százalékkal, 302 millió 605 ezerre nőtt. Ennél jelentősebb növekedést utoljára 2010-ben jegyeztek fel, akkor a bővülés 13,7 százalék volt. A cég egyik vezetője azt mondta, hogy felméréseik szerint idén tovább folytatódik a PC-k iránti keresletnövekedés.

Az ugyancsak amerikai Gartner informatikai piackutató szerint a bővülés szerényebb, 4,8 százalék volt 275 millió készülékre, ami azonban a cég számításai szerint is tíz éve a legjelentősebb bővülés volt. Egy harmadik piackutató, a szingapúri Canalys szerint a tavalyi növekedés 11 százalék volt, ugyancsak 2010 óta a legnagyobb, az eladott készülékek száma pedig 297 milliót tett ki. Az eladási számok közötti különbség oka, hogy eltérés van a piackutatók között, hogy mit sorolnak PC-kategóriába.

Az IDC szerint a tavalyi utolsó negyedévben a PC-eladások 26 százalékkal, 91,6 millióra nőttek. A Gartner adatai szerint a növekedés 11 százalék volt 79,4 millióra, a Canalys szerint pedig 25 százalék 90,3 millió egységre. Az IDC összeállításában a negyedik negyedévben az eladott PC-készülékek alapján a rangsor élén a Lenovo áll 25,2 százalékos piaci részesedéssel, majd a HP (20,9 százalék), a Dell (17,2 százalék), az Apple (8 százalék) és az ACER (7,2 százalék) következett. Minden más PC-gyártó együttes piaci részesedése 21,4 százalék volt a tavalyi utolsó három hónapan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!