Gyurkity Péter

Egyesül a brit Orange és T-Mobile hálózata

A két cég előfizetőit saját táborában tömörítő cég most aláírt megállapodása eredményeként a telefonálók szabad átjárást kapnak a két hálózat között, jövőre pedig tovább bővülnek a lehetőségek.

A korábban egymással is versengő két mobilszolgáltató idén tavasszal jelentette be, hogy Everything Everywhere néven közös szekciót hoz létre, amely mintegy 30 millió előfizetőt fogna össze, ám a jól ismert nevek és logók megmaradnának a szlogenekkel együtt. A mostani döntés eredményeként a partnerek hálózatát igénybe vevő felhasználók ingyenes roaming lehetőséghez jutnak, aszerint, hogy éppen mely hálózat jelerőssége kedvezőbb számukra.

A már több mint egy éve megjósolt megállapodás első körben kizárólag a 2G-hálózatokra vonatkozik, ezzel tehát a mobil internetes forgalom terén nem, ám a hívásokat és szöveges üzeneteket illetően megindulhat a szabad átjárás. A hívást kezdeményező fél aszerint veheti igénybe egyik vagy másik hálózatot, hogy az adott pillanatban melyik biztosít számára kedvezőbb jelet. Jövőre a tervek szerint ezt azzal szeretnék megfejelni, hogy a készülékek lehetővé tegyék akár a menet közben történő hálózatváltást is, tehát amennyiben a hívás alatt megváltoznak a körülmények, a beszélgetés mindvégig a kedvezőbb jelet használhatja majd.

Az október 5-én életbe lépő megoldás a két partner reményei szerint tovább bővítheti majd az előfizetők körét, miközben mindketten profitálhatnak majd a jobb lefedettségből és a problémák minimalizálásából. Tervezik további hasonló szolgáltatás beindítását a 3G-forgalmat illetően is, mégpedig a Mobile Broadband Network jóvoltából, ezzel egy időben pedig már megszületett az elképzelés a következő generációs LTE mobilhálózat kialakítására is, amely természetesen elsősorban a mobil internetes adatforgalom gyors és hatékony továbbításáért lesz majd felelős.

A felhasználók részéről mindössze annyi a teendő, hogy jelezniük kell részvételi szándékukat az ingyenes roaming igénybe vételére - ez teszi lehetővé a két hálózat közötti szabad átjárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hadan #2
    Még az a szerencse hogy tudsz olvasni...
    "A mostani döntés eredményeként a partnerek hálózatát igénybe vevő felhasználók ingyenes roaming lehetőséghez jutnak, aszerint, hogy éppen mely hálózat jelerőssége kedvezőbb számukra."
  • szvn #1
    A cikkben nem esik szó arról, hogy díjazásban jelent-e különbséget, ha az előfizető (akár tudtán ill. szándékán kívül) a másik cég hálózatát használja. Az sem egyértelmű, hogy csak a számlás előfizetőkre vonatkozik, vagy a prepaid előfizetőkre is.