Berta Sándor

A 3D-s televíziózás lesz az idei IFA egyik fő témája

Szeptember 3-tól 8-ig ötvenedik alkalommal rendezik meg a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítást (IFA). A rendezvény programjában számos új technológia szerepel.

"A televíziózásban az új trendet egyértelműen 3D-nek hívják. Mivel az emberek több esztendőre vesznek készülékeket, így a vásárlásnál a jövőben meg fogják kérdezni, hogy van-e 3D-s megjelenítési képessége. A 3D bevezetését az otthonokba semmiképpen sem szabad alábecsülni" - hangsúlyozta Jens Heithecker, az IFA igazgatója. A berlini rendezvényen nem lesznek jelen az LG, a Loewe vagy éppen a Sony 3D-s televíziói, ehelyett a kiállítók sokkal inkább arra összpontosítanak, hogy milyen tartalmak jelenhetnek majd meg a 3D-s tévéken. Emellett szintén bemutatkozik a Blu-ray 3D és kiemelt figyelmet kap a különböző szórakoztató elektronikai készülékek összekötése.


A Sony új, 3D-s Blu Ray felvevő-lejátszója

A látogatók bepillantást kaphatnak a közeljövőbe, amelyet jól példáz a Sharp BD-HP90S típusú terméke. A Blu-ray lejátszó ugyanis nem csak a 3D-s filmeket tudja megjeleníteni, hanem a WLAN-modulja segítségével akár YouTube-videók is megtekinthetők. "Minden korábbinál egyszerűbb lesz a zenei és a videotartalmak megosztása házon belül. Azonban ehhez még szükség van egy központi elosztóra. A gyártók olyan eszközöket mutatnak majd be, amelyekkel meg akarják hódítani a piacokat" - tette hozzá a vezető.

Az otthoni hálózatok terjedéséből természetesen az Apple iPad és konkurensei is profitálhatnak. Ezenkívül egyre nagyobb szerepet kaphatnak az otthonokban az előszeretettel intelligensnek nevezett háztartási készülékek, elsősorban a hűtőszekrények, mosógépek. Heithecker szerint egyre többen szeretnék, ha ezek a berendezések okosabbak és távirányíthatók lennének. A fejlesztők és a gyártók pedig igyekeznek megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #17
    Belső memóriája van az enyémnek, ami több részre van felosztva. Hogy van-e külön a cache-nek is elkülönítve, azt nem tudom. HD-s youtube videót az enyémen - bár le tudna játszani, hiszen full HD-s mkv-kat is simán visz, de - nincs lehetőség kiválasztani.
    10-es háló? Hub? Ez így nagyon karcsú. Nálam 100-as a router és a switch is. Az internetsebességem pedig 15 Mb/s.
    A 1080p felbontást jelent, de a minőségre még nem garancia. A f/s és a Mb/s is lényeges. A codec sem elhanyagolható tényező.
    Ha nincs bedugva semmi sem a tévébe (USB), akkor is tud youtube-ot lejátszani és bele is tudok tekerni.
  • mrzed001 #16
    Én is épp ilyesmi tévét készülök venni.
    Valahogy cache-elnie kell annak a TV-nek a lejátszandó, nem nála lévő tartalmat gondolom, különben akadozna (10-es háló, hub, internet sebessége, ...).
    Egy 15 perces 1080p Youtube videót most találtam, az letöltve 420 MBnak tűnik (elfelejtettem, hogy feltölteni lehet >2 GB-osat, azt YT utána lekonvertálja magának) ... meg aztán ott van már pár 4K-s is.

    http://www.youtube.com/watch?v=M2Uq1xsnUQk

    Ha jól számolom ehhez egy 4 Mbps-os net kell (ami semmi másra nincs használva), hogy folyamatosan le tudja játszani ... és ehhez kell, hogy előtöltést tudjon (cache-elni), mint a PC-n (merthogy ez nem live stream).
    És akkor még ott van a beletekerhetőség kérdése, hiszen ha beletekersz, és akkor onnan kezdi letölteni, visszatekersz, akkor újra letölti amit már előzőleg ... szóval ez eléggé sávszélpazarló megoldás lenne.
    Ezért is kérdeztem, hogy van-e cache-e, és mekkora.
    Vagy a rádugott USB drive-ot használja, és oda cache-el?

  • willcox #15
    Webböngészőnek sok értelme nincs. Bár én pl. tudom az index.hu tartalmát nézni, de ez inkább RSS jellegű. A tévé távirányítójával nehéz lenne klasszikus webböngészést megvalósítani, de még ha lehetne is, elég nehézkes lenne, tehát sok értelme nincs. A szövegbevitel meg egyenesen körülményes és lassú a távirányítóról.
    Annak viszont semmi akadálya, hogy a tévét monitorként használd (sokan használják így), és akkor jó nagyban láthatsz mindent :)
  • willcox #14
    Az enyémben nincs winchester, hanem USB-n tud fogadni PEN-drive-ot, vagy USB-s winchestert, és arról le tud játszani képet, videót, zenét. Az USB-be dugható wlan modul, illetve van UTP csatlakozója is, amivel a helyi routert eléri, és akkor, ha van internetes kapcsolat, mehet a youtube lejátszás, illetve a helyi PC-(k)ről DLNA-n keresztül tud a megosztott tartalmakból mazsolázni. Itthon két ilyen tévé van, és három gépen vannak tartalmak megosztva. Mindkét tévé látja az összes megosztott tartalmat. Nekem még a mobilom is tudja a DLNA-t.
  • Glutamin #13
    Ez a 3D dolog egy bukta lesz, érdektelenségbe fog fulladni. Ahogy előttem is írták, nincs hozzá tartalom. A netkapcsolat viszont tényleg jó dolog lenne. Webböngésző jöhet, helyi hálózatra is jó lenne ha rá lehetne kötni stb.
  • willcox #12
    Az intelligens hűtő honnan tudja, hogy mit tettél bele? Honnan tudja a szavatossági időt? Ehhez minimum intelligens csomagolás is kéne, hogy ezt a hűtő meg tudja állapítani! Az ember használja a hűtőt. Vagyis amikor kivesz belőle valamit, akkor látja is, hogy mi maradt még benne, vagy mi az, ami nincs. Ne akarjon már helyettem rendelni, ha éppen valami olyan fogyott ki, amit egy ideig nem akarok vásárolni!

    A mikró 2 perc alatt megmelegíti nekem azt, ami kell. Vagyis már rég a lakásban vagyok, amikor küldhetnék a 10 méterre lévő mikrónak egy sms-t, hogy kezdjen el melegíteni.

    Végiggondoltad te egyáltalán, hogy miket írtál?

    Biztosan van olyan mosógép is, amibe beleszórod a 3 kg mosóport, meg az 5 liter öblítőt, és majd okosan adagolja a dolgokat, de hogyan állapítja meg a szennyezettség mértékét? Mert a nejem pl. ennek függvényében adagolja a mosószert és öblítőt, valamint úgy állítja be a vízmennyiséget, stb. Minek ide intelligens mosógép, ha úgyis a nejem rakja bele a kimosnivalót, és ha már ott van, akkor beleteszi a mósószert és az öblítőt, meg beállítja a megfelelő mosóprogramot. Mosni akkor kell, ha az ember otthon van. Ha lejárt a program, a mosógép szól, hogy kész van, és lehet teregetni. Minek ide távhívás meg távirányító? Intelligens mosógép sem kell, ne akarjon az embernél intelligensebb lenni a mosógép.
  • neevous #11
    Linkelj légyszi egy olyat, ami 2-3giga.
  • endrev #10
    Bocsi: elfordítani a pixelek polarizációját... Egy lényeges szó kimaradt.
  • endrev #9
    Jut eszembe, megnéztem a minap az egyik elektronikai üzletláncban kiállított 3D-tévét, és nagyon idegesített, hogy a szemüvegben minden más ami nem a tévé képe volt, villódzott.

    Szóval az egész egy gyors képváltásos technika, ami szerintem szánalmas és csak beetetés. EZ a NAAAGY 3D-TÉVÉ?! Kérdezem (bár nincs értelme): Miért nem bírták 90 fokkal elfordítani az egyik szembe szánt pixeleket a másik szembe szántakhoz képest, hogy így villódzás (képváltogatás) nélkül lehessen látni a térhatású képet? :S

    A moziban ez még elmegy, mert ott kontrolláltak a fényviszonyok, de otthon nem lesz minden koromfekete csak azért, hogy ne fájjon a fejem a villódzástól..
  • mrzed001 #8
    Most is van az LCD TV-k között olyan, amit úgy hirdetnek, hogy Youtube videót játszik le, meg LAN-ban a gépedről lehúzza a lejátszani szánt avi-t.
    A kérdés (hátha tudja valaki), hogy akkor ezekben a TV-kben van wincsi, vagy flash drive, vagy mi?
    Hisz egy 1080p-s YT videó azért bőven lehet 2-3 GB is.