Technika a múzeumban - Andy Warhol 3D

Bemutatta a Samsung új tévé szériáját, a Samsung 9000-es LED tévét. A bemutató különlegessége, hogy míg a technikai bemutatók általában egy szűk kör számára szólnak, addig a Samsung a Szépművészeti Múzeummal karöltve, egy Andy Warhol kiállítás keretében tette ezt. Így lehetővé vált, hogy minden művészetre vagy akár a technikára fogékony ember részt vegyen a bemutatón.

A kiállításra jegyet váltva Andy Warhol, a pop-art egyik legnagyobb egyéniségének plakátjai, alkotásai nézhetők meg a hatalmas Samsung 3D LED tévéken. Az ötlet eredeti: művészet és technológia karöltve. A bejáratnál megkapjuk a 3D-s szemüvegünket, amit bekapcsolva, s a képek felé fordulva a kép térbelivé válik. A bekapcsolás máris sarkalatos pont, ugyanis a Szépművészeti alkalmazottai nem lettek arra felkészítve, hogy nem elég csak odaadni a szemüveget, így az első néhány órában dél-koreai öltönyös emberek próbálták megmutatni a kiállítást így nehezen élvező közönségnek a helyes alkalmazási módot.

A szemüveg érdekessége, hogy a képről elfordulva az kikapcsol, s csupán újra a monitor felé fordulva kapcsol be. A prospektus szerint ráadásul bármely 9000-es sorozatba tartozó készülék vásárlása esetén csupán egyetlen szemüveget kapunk. Ez hatalmas hátrány, és a készülék másfél milliós árából kiindulva érthetetlen is, hiszen ha egy család közösen szeretné élvezni az élményt, máris vennie kell további 2-4 szemüveget. A készülék vékonyabb mint egy átlagos magazin, és természetesen full HD, azaz 1920 x 1080-as felbontású.


Legnagyobb újdonsága mindenképpen az érintésvezérelt távirányító, melyben egy 3 colos LCD képernyő kapott helyet. Amellett, hogy bármely más audiovizuális berendezés irányítását is lehetővé teszi, még ha a konyhába futnánk ki csipszért, a távirányítón akkor is folyamatosan nyomon követhetjük az épp nézett műsort, vagy akár egy másik csatornát.

A kiállítás két hátrányáról is érdemes azonban szólni. Sajnos hiába a szemüveg, a felfestett csíkok, amik az ajánlott távolságot mutatják, Warhol képei nem minden esetben festenek meggyőzően három dimenziósnak. Az egyszerűbb alakzatok, térelemek (pl. dobókockák, kör alakú tálak) hamar kiugranak a síkból, de a bonyolultabb, esetleg több síkban elhelyezkedő kompozícióknál ez nem mindenhol sikerül. Másik nagy hátránya, hogy mozgóképen nem lehet kipróbálni a tévét, márpedig odahaza valószínűleg nem digitális képkeretként használnánk az eszközt.


Mindehhez nem sok szükség van Warholra; a kiállítás egyértelműen a Samsungról és az új termékéről szól. Persze bizonyára mind a múzeum, mind a cég, mind pedig a látogatók számára hasznos együttműködésről van szó. A múzeum kap egy hétre Warhol képeket, igaz csak tévén, a cég nyilvánosságot, a látogatók egy kis XX. századi művészetet XXI. századi technikával. Érdemes és érdekes a Warhol képeket 3 dimenzióban újraértelmezni, illetve jó ötlet, hogy erre lehetőséget teremtettek.

Hogy miért pont az amerikai képzőművész képei lettek kiállítva? Egy szerencsés kombináció állhat e mögött: Warhol elég híres ahhoz, hogy képei a Szépművészeti falai között is helyet kaphassanak, továbbá alkotásai a hétköznapi dolgokat a maguk realitásában ragadják meg, így könnyű őket 3 dimenzióssá átalakítani. Sajnos a dolog mégis inkább a Justin Bieber dal 800%-os lassításához hasonlít. Ha nem Justin Bieber volna, valósíznüleg a kutyát sem érdekelne a lassítása. Hasonlóképp van a kiállítás esetében is.

A kiállítás alig egy hétig tekinthető meg. Ha tévéket szeretnénk bámulni, jó délutáni programnak ígérkezik a kiállítás, de Warholért ne ide menjünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • astrobal #13
    te turbóhülye. nem érted, hogy NORMÁL belépővel tudod megnézni a kiállítást? tehát nem kell KÜLÖN fizetned érte, hanem a Szépművészetibe szóló jeggyel tudod megnézni?
    Bár feltételezem az se tudod, hol van ez a múzeum, azt meg pláne nem, hogy voltál valah is bennt.
  • NEXUS6 #12
    "fika fika fika. miért kell mindent fikázni?"
    És ezzel most te is a fikázókat fikáztad!

    Csak szólok.
  • chuky123 #11
    Ez reklám és még fizetni is kell érte hát gratulálok a szervezőknek.
  • astrobal #10
    fika fika fika. miért kell mindent fikázni? én megnéztem, és érdekes a kiállítás, bár a technikai korlátok láthatók. a tv-k viszont nagyon jók, és hozzátenném, hogy a megváltott jegy nem csak a 3d kiállításra szól, hanem az egész múzeumot bejárhatod vele, tehát egy kis plusz művelődés is lehet belőle. megfordítva a dolgot, a múzeumi belépőhöz most jár egy érdekes ötlettet mixelt technikai prezentáció, reklámba öltve. abszolút win-win.
  • Kara kán #9
    bocs: diszgráfiás
  • Kara kán #8
    A modik sztem nem szedik ki, csak te vagy dislexiás, meg még sok minden.
  • samebadi #7
    mi értelme van a makróknak ha a moderátorok kiszedik?.
  • samebadi #6
    amúgy meg azért warhol, mert a pop-art kicsit kezd retroként visszajönni és megint sok embert érdekel
  • samebadi #5
    szerintem érdekes, én meg fogom nézni
  • msstz #4
    és kérdés az, hogy miért warhol? jajj, mert persze "elég jó", hogy bekerülhessen, persze. dehogy. csak a pénz. (igen: "Warhol elég híres ahhoz", hogy kurvasok pénz legyen belőle).

    még hogy a szépmű bármiféle uralkodó, érvényes és egyezményes kánont kialakítana, amibe jóindulatúan felveszi warholt. pff.

    a tv-t be lehet vinni, mert pénz van belőle, de a telefonodba nem jegyzetelhetsz le semmit, mert rádszólnak a teremőrök, hogy nemkéne, he.

    szánalmas.