Gyurkity Péter

Videochat a Facebook oldalán?

A Facebook mérnökei jelezték, hogy a következő hónaptól kezdve nem támogatják majd az Internet Explorer 6 böngészőt, legalábbis ami a chat szolgáltatást illeti. További fontos újítások állhatnak a döntés hátterében.

Azt közölte a közösségi oldal saját blogjában, hogy az IE6 böngészőt használók kénytelenek lesznek lemondani a beépített chat igénybe vételéről, hiszen a Microsoft korosodó, immár három generációval meghaladott alkalmazása szeptember 15-től távozik a támogatott böngészők listájáról. A lépést azzal indokolták, hogy a szolgáltatás alaposan megújul, ám ennek mibenlétét nem részletezték.

Eleinte arról szóltak a hírek, hogy mivel ez egybeesik az IE9 bétájával, valószínűleg egyszerűen a generációváltás véglegesítéséről van szó, a Facebook szeretne egyszer s mindenkorra megszabadulni a még mindig sokak által használt, ám már igencsak meghaladott böngészőtől. Külső források azonban arról számoltak be, hogy az újítások között szerepel a videochat szolgáltatás beépítése, amely egyrészt logikus lenne az üzemeltető részéről, másrészt pedig alaposan kibővítené az eddig megszokott funkciókat. Ezt már semmilyen módon nem támogatná az IE6, így mindenképpen szükségessé vált a támogatás feladása.

Felmerült annak lehetősége is, hogy az oldalon a jövőben akár telefonhívásokat kezdeményezhetnénk, némiképp hasonlóan ahhoz, amit a Skype már évek óta biztosít saját felhasználóinak. Ez újabb jó húzás lenne az illetékesek részéről, bár a Google a napokban szintén erre tett kísérletet, miután egyesítette Gmail és Google Voice szolgáltatásait, ráadásul az év végéig ingyenes hívást biztosít az Egyesült Államokban és Kanadában elérni kívánt személyek esetében.

A Facebook a maga részéről egyelőre nem kommentálta a hírt, de csak szeptember közepéig kell várnunk, hogy kiderüljön, mi is áll valójában az IE6 száműzése mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thaison #4
    Ezek az újítások elég jók lennének, kíváncsi vagyok ogy mi fog megvalósulni belőle, bár szerintem ha úgy hagynák az oldalt ahogy vagy, akkor sem csökkenne a népszerűsége egy kicsit sem. Mondjuk most furcsa hogy a google megcsinálta ezt a telefonálós dolgot aztán most hirtelen mindenki ilyet akar az oldalára:)
  • leone92s #3
    Nem lenne baj az se, ha kizárnák akár a 7et is, mert akkor igencsak sok embernek frissítenie kellene a böngészőjét (ie8ra), ami webdesignereknek maga lenne a paradicsom (jó, nem egészen, de azért mégis könnyebb lenne 1 fokkal) :D
  • phoenix1 #2
    Egyelőre oldják meg, hogy ne timeoutozzon a http://static.ak.connect.facebook.com cím, majd utána jöhet a videochat, sokan panaszkodnak erre.
  • Komolytalan #1
    Nekem IE6 van fent, mivel úgysem használom, és láss csodát - megy rajta a videochat amit írtam. Mivel facebook alá egy sima iframe-be lehet tenni alkalmazást, így ott is menne. Ami alatt van flash plugin, az alatt lehet videochat is. Natív módon (html+javascript) meg mondjuk IE7-el se lehet megcsinálni. Szóval szagértők megint csak szagértettek, ahogy szoktak.