MTI

Japán új high tech vécéje mindenre gondol

Házi laborként vizeletet elemez, vérnyomást, hőmérsékletet és testsúlyt mér, és persze a szokásos funkcióit is tökéletesen oldja meg az új japán vécécsúcsmodell.

Az "intelligens" modell a piacvezető Toto műhelyéből került ki, amely a Daiwa House építőipari cég megbízásából fejlesztette ki. A tervezésnél nemcsak a megnövekedett igényekre, hanem az idősödő japán társadalom valós szükségleteire is tekintettel voltak. "Elnökünknek akkor támadt ez az ötlete, amikor látta, hogy a kórházakban várakoznak az emberek az egészségügyi tesztekre. Arra gondolt, hogy mennyivel jobb lenne azokat otthon megcsinálni" - mesélte Szuzuki Akiho, a Daiwa House tervezője.

A szupervécé megvizsgálja a vizelet cukortartalmát, egy kiegészítő karpánttal megméri a vérnyomást, és az adatokat nemcsak a falba épített monitoron jeleníti meg, hanem elküldi a felhasználó számítógépére is, ahonnan az illető emailben továbbíthatja az orvosának, számolt be róla Szuzuki. "A modell következő generációja már arra is képes lesz, hogy az adatokat interneten automatikusan elküldje a családtagoknak, illetve az orvosnak" - vázolta a jövőt a szakember.


Az "intelligens vécé", amely öt különböző ember adatait tudja kezelni, jelenleg 350-500 ezer jen (916 ezer-1,3 millió forint) körüli áron kapható a szigetországban. A vásárlók egyelőre főleg középkorú vagy idős emberek, de mint Suzuki elmondta: számolnak vele, hogy az egészségükkel törődő fiatalokat is érdekelni fogja a dolog. A Toto a külföldi piacon - főleg az Egyesült Államokban és Kínában - a luxuskategória piacvezetője, de tavaly óta már Európában is megvetette a lábát, ahol főleg a repülőtereken és szállodákban találhatók meg a termékei.

A japán vécék egyébként évtizedek óta a legmagasabb színvonalat célozzák meg. Szokványos felszereltségnek számít, hogy a funkciók számítógéppel vezéreltek. Melegített ülőke, és a zavarba ejtő hangokat elnyomó zene is várja a betérőket. A legújabb modellek tervezésénél arra is ügyelnek, hogy az otthoni vécé pár napos "tanulás" után megjegyezze a lakók szokásait, és csak a megfelelő időben melegítse fel a deszkát. A környezettudatosság jegyében a vízfelhasználást is optimalizálták, így a korábbi 13 literről öt literre szorították vissza az öblítési mennyiséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wilddog #8
    Ha feltörik rajta a szoftvert, akkor csúnya buffer overflow-t lehet előidézni.
  • tntmax #7
    iPoo
  • Narxis #6
    Én olyan kábelt fektetnék bele, hogy azt évekig elemezné... :D
  • Justil #5
    a Crysis ultrán hány fps-t megy rajta?
  • duke #4
    A kovetkezo valtozat meg majd elo adast kozvetit a neten.
  • FoodLFG #3
    "öt különböző ember adatait tudja kezelni"

    500 ezer jenért csak ennyi memória jutott bele.
  • bah #2
    Csak ennyit tud? Ez így gagyi. Minimum képes legyen minden kémiai vegyületet és anyagot kielemezni. Tudjon beszélni és lehessen hanggal irányítani. Legyen mobil, tehát mehessek ezzel suliba/munkába. Riasztó, hogy el ne lopják a WC tolvajok. Azon kívül jó lenen ha lehetne rajta tv-t nézni, zenét hallgatni, játszani, netezni. Az se ártana ha gombnyomásra átalakulna egy repülőgép szimulátorrá. Nagyjából ennyi megtenné a minimum szintnek.

    Amúgy a sziget című filmben volt hasonló.
  • PetiX87 #1
    d(^^,)