Berta Sándor

Saját kezükkel építenek optikai hálózatot brit parasztok

Egy brit gazda saját magán akart segíteni, de végül az erőfeszítéseiből egy mozgalom bontakozott ki.

A B4RN keretében gazdák megmutatták, hogy képesek saját optikai kábelhálózatot kiépíteni. A szolgáltatás 1 GBit/s-os és 30 fontért érhető el, míg a csatlakozási díj 150 font. A szervezetet Christine Conder alapította. A gazdálkodó a kezdetekről azt nyilatkozta, hogy mindent ők ástak ki és a kábeleket is ők csatlakoztatták. Bebizonyították, hogy az egyszerű emberek is elérhetnek valamit. Az első kábeleket Lancashire grófságban fektették le. A hálózat kialakítása három napi kemény munkájukba került. A mottójuk az volt, hogy "JFDI: Just Fucking Do It."


A gazda közölte, hogy általában minden házat rákötnek a hálózatra, amely a falvakon keresztül húzódik. Minden egyes faluban vannak csomópontok. A fő kábel Manchester és Edinburgh központjait is érinti. A két centrum adatátviteli sebessége 40 GBit/s. A B4RN keretében eddig 3218 kilométer optikai kábelt fektettek le. Egyes háztartások ugyanakkor nem csatlakozhatnak, csak teljes közösségek, erről a települések lakóinak még a munka megkezdése előtt nyilatkozniuk kell. A kezdeményezés annyira sikeres, hogy a következő tíz esztendőre bőven vannak megrendelések.

A munkák nagy részét önkéntesek végzik, annak ellenére, hogy a B4RN már 15 munkatársat foglalkoztat. A gazdák többsége általában mindig önként hozzájárul ahhoz, hogy a földjén dolgozzanak. A legnehezebb munkákat a traktorral vagy markolóval rendelkezők végzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #15
  " Elviszed egy kvázi szegény településre, melynek 20% ha ráköt annyi pénzért ami szinte soha nem térül meg."

  Ize...ugye megvan mirol szol a cikk?
 • Elemir #14
  de mit várunk? Elviszed egy kvázi szegény településre, melynek 20% ha ráköt annyi pénzért ami szinte soha nem térül meg. Én se vinném, már bocs.
  Zola ahogy írta, a vezeték nélküli erős rendszer viszont nem lenne rossz. Értelmetlen a kábelt vinni. Annyira a külföldtől sem kell elájulni, Angliában lófütyi sávszélesség van például a miénkhez képest.
 • DonC #13
  Gondolom te a hazai viszonyokról írsz.

  https://b4rn.org.uk/about-us/our-network/

  "Most of our ducts are laid deep under agricultural land, but we regularly license roadworks where necessary, cross railways, motorways, canals and have even crossed under the Lune with Environment Agency approved directional drilling."

  Utánaolvastál? Mert először azt kéne amúgy :) másodszor meg ez UK és nem magyarszkamutyiland, ahol egy ilyen kezdeményezést elkaszálnak mint a szart mert itt a polgár az utolsó :) persze ha csak nem az éppen hatalmon lévő kormányközeli csókosok építhetik, akik kihúzzák belőle a lové 50%-át lassan. A nagyok meg bizton szarnak rá. Nem mellesleg le van írva, hogy üzemeltetik. Érdemes elolvasni.
 • defiant9 #12
  Az állam biztos örül neki amikor 'társadalmi munkában', vagyis adózatlanul épül a hálózat:)
  Korábban volt olyan gyakorlat hogy a kisebb szolgáltatók meg akár nagyobb is kért belépési díjat akár sok tízezret, hogy kihúzza a kábeleket. Ez a gyakorlat valahogy megszűnt telko vonalon, pedig egy csatorna rákötésnél most is van. Hiába a versenyhelyzet jól látható hogy most is vannak területek ahol nem nagyon füllik senkinek a foga az építéshez. Meglátjuk Dajcs Tomi mit alakít...
 • lerboy #11
  melyik szolgáltató ad neked ennyi pénzért korlátlan adatmennyiséget mobilnetre?
 • nimfas #10
  Nekem Siófokon 10/0,5 Mbit-es ADSL-el volt, ezt cseréltem le mobilnetre.
  Korlátlan adatmennyiség, 4G, itt épp 60/40 Mbit/s sebesség, havi 4700 Ft bruttó. (Hűségidő, belépési díj nincs!)

  Routerbe (TPLINK 1043 v3) be van dugva egy mobil stick (Huawei 3372, non hilink), abban a sim kártya. Aztán a T-home meg szívjon gázt. :)
  Utoljára szerkesztette: nimfas, 2016.12.31. 11:43:45
 • Archenemy #9
  Nézd én elhiszem hogy nálam ehhez sokkal jobban értesz, de cinikus laikusként azért hadd gondoljam azt, hogy Angliában is vannak buktatók. Erre céloztam.
 • BSOD64 #8
  Kézzel kaparnám ki az utcán az üveg árkát, ha azon múlna, hogy legyen optika...
 • zola2000 #7
  Azt hiszem én összetehetem a kezeimet, hogy rendes 15 megabites mikrohullámú netem van 3500 (jövő évtől meg 3360) forintért egy 2000fő alatti zala megyei községben.

  (igaz, semmi szükségem rá, 4 megabiten is stabilan jött a hd videó, a digitálisan megvett pc és konzoljátékok letöltését eddig is ki tudtam várni, persze a gyorsabb mindig jobb, főleg ha olcsóbb is.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.12.30. 18:46:12
 • HyBrIDNyLA #6
  Szerintem itt csak a nagy cégek rúgnak labdába. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha csak annyit mondok: amikor kiépítesz egy nyomvonalat, be kell menned közmű egyeztetésre, amiért nem keveset fizetsz, át kell nézned a tervrajzokat, a megvalósítást is, majd ez után le kell terveztedned nem két forintért a sajátodat, engedélyeztetned, majd a megvalósulást terveket meg be kell nyújtanod az NMHH-hoz. Itt nem úgy van, hogy gondolsz egyet és beásod a földbe, főleg ha kiviszed a kábeled önkormányzati területre. A távközlési szolgáltatás nem csak távközlésről szól. Kő kemény jog is egyben. A földmunkákat oszlopokat, eszközöket ne is említsük és akkor még nem szolgáltattál egy dekát sem. Ez a környék ahol ez működhet külföldön, ezt egy itthoni nyaralós övezethez tudnám hasonlítani, ahol zéró közmű van a földben, ásott kút, palackos gázzal.