Berta Sándor

A BitTorrent-anyagok 89 százaléka illegális másolat

A korábbi értékekhez képest 10 százalékkal csökkent, de még mindig nagyon magas a szerzői jog által védett művek kópiáinak száma a torrentfájlok között. Minden a vizsgálati mintán múlik.

Ezt állapította meg az Ausztrál Szerzői Jogi Lopások Elleni Szövetség (AFACT) elemzése, amely szerint száz fájlból 89 még mindig illegális másolat. Az anyag elkészítésében részt vett a Village Roadshow nevű helyi médiakonszern is, amely egyébként tagja az AFACT-nak. A tanulmány készítői a Torrentz.com kanadai keresőnél kilistázott legnépszerűbb trackereket vették szemügyre és arra voltak kíváncsiak, hogy valóban igaz-e az a megállapítás, miszerint a torrent-hálózatokban szinte csak illegális anyagok találhatók?

A Torrentz.com indexében szerepel többek között a Mininova, a Demonoid és a The Pirate Bay, ugyanakkor például a ClearBits nem. Utóbbi kifejezetten legális és szabadon hozzáférhető tartalmakat kínál. A kutatók megállapították, hogy a szúrópróbaszerűen megvizsgált ezer letöltési hivatkozásnak csak egy nagyon kis része mutatott legális fájlokra. A legnépszerűbb 100 link közül pedig csak egyetlen mutatott egy legális nyílt forráskódú szoftverre. A torrentfájloknak csupán a 0,3 százaléka volt legális tartalom, 16 hivatkozást a szakemberek nem megállapítható jogi státuszúnak minősítettek, míg 91 torrent pornófelvételekre mutatott. A vizsgált linkek és fájlok 43,3 százaléka volt filmekkel, 29,1 százaléka televíziós műsorokkal és 16,5 százaléka zeneszámokkal kapcsolatos. Az elérhető programok 4,4 százaléka volt játékszoftver, míg a könyvek aránya csupán 0,2 százalékot tett ki.


A legnépszerűbb anyagok között szerepelt az Indiana Jones-sorozat legújabb része, a Hihetetlen Hulk és Lady Gaga The Fames Monster című dupla albuma. A jogvédők becslései alapján az elemzés időpontjában kereken egymillió torrenten keresztül összesen 117 millió fájl volt elérhető. Az AFACT azt a következtetést vonta le a tanulmányból, hogy ugyan maga a BitTorrent és az azon alapuló fájlcserélő szoftverek legálisak lehetnek, de ezeket a felhasználók az illegális másolatok csereberélésére használják.

Sauhard Sahi amerikai egyetemista februári kutatása még azt állapította meg, hogy a BitTorrent trackermentes rendszerén keresztül elérhető fájlok 99 százaléka jogsértő. Akkor a vizsgált fájlok 46 százaléka volt film vagy videó, 14 százaléka játék és szoftver, 14 százaléka pornográf tartalom, 10 százaléka zene, 1 százaléka könyv, illetve kézikönyv és képfájl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #19
    Tömegközlekedésnek kéne a legolcsobbnak lennie de jelenleg sajnos nem így van.
  • chuky123 #18
    Mondjuk a 320 forintos vonaljegy tényleg drága. Reális ára olyan 150 ft-nak kéne lennie hogy kocsibol átüljenek az emberek mert igy nem fognak szinte egy árban van 1 liter benzin árával (najó az 337 95-ös)
  • warchief #17
    Ez elég bunkó hozzászólás volt. Szóval bár lenne rá pénzed, nem veszed meg, mert SZERINTED túl van árazva...
  • redgreen #16
    Tehát ha valami túlárazott, nem veszed meg. Nem játszol az adott játékkal, nem ülsz fel a villamosra egy megállónyit, nem tankolsz a kocsidba benzint, nem eszel homárt étteremben, nem vásárolsz kétméteres plazmatévét. Ugye?

    Megvannak a módszerek egyébként arra, hogy legálisan hozzájuss nálunk pofátlanul drágán árult dolgokhoz, csak kicsit jobban körül kellene nézni a neten. Persze azok is pénzbe kerülnek, és így a Hozzád hasonló "minek-vegyem-ha-ingyen-is-hozzájuthatok" gyerekeknek hiába is magyaráznám. Talán majd egyszer Te is áttérsz a sokkal egészségesebb "letöltöm-és-ha-tetszik-megveszem" csoportba.
  • WoodrowWilson #15
    Akkor menj gyalog. Ennyi erővel mindenre ráfoghatod, hogy túl van árazva. Ha túl van árazva, akkor mért érzed magad felhatalmazva arra, hogy ellopd? Legalább ne hangoztatnád, hogy ilyen ingyenélő vagy. Ki vagy te, hogy ingyen furikáztasd magad a városban?
  • Lowosan #14
    Lófaszt nem. Mocskosul nincs összefüggés aközött hogy a módszer legális-e és aközött hogy a letöltött dolog legális-e. De inkább nem megyek bele, nem akarok egy elvetemült Mekkessel vitázni...
  • Julius Caesar #13
    Jogvédős sajtájra kell menni oylan polóban, h: SEED PLZ!

    Amúgy meg már leírtam párszor erről a véleményem...
  • danesz234 #12
    Ezért létezik egy meglepő találmány aminek a neve bérlet. Bár azért is ki kell adni egy valag zsetont de legalább nem kell jeggyel buzizni.
  • god25 #11
    Ez egy örök macska-egér játék lesz.
    Tipikus 22-es csapdája: nem veszik mert drága, drága mert nem veszik.
  • Zoliz #10
    Ez nem büszkeség kérdése és nem vagyok csóró, de egyszerűen nem adok ki pénzt olyan anyagokra, melyek túl vannak árazva. Ilyen pl. a BKV jegy is. Ki az a hülye aki kiad 320 FT-ot jegyre például egy villamosmegállónyi útra (pedig ugye ki kéne).