Berta Sándor

Kevesebb hamis CD-t és DVD-t foglaltak le az európai vámosok

Komoly eredményekről számolt be az Európai Vámhivatal a most nyilvánosságra hozott 2009-re vonatkozó jelentésében.

A dokumentum szerint az európai vámosok nagy sikereket könyvelhettek el. Míg 2008-ban közel 80 millió másolt magnókazettát, CD- és DVD-lemezt foglaltak le, addig ugyanez a szám tavaly csupán 343 000 darabot tett ki. A 2008-as kiemelkedő adatok annak köszönhetők, hogy akkor a hivatal munkatársai három hajó teljes rakományát le tudták foglalni. A hajók raktere tele volt másolt műsoros adathordozókkal. Az európai vámosok hasonló fogásról viszont 2009-ben már nem tudtak beszámolni.

A lefoglalt hamis kazetták, CD-k és DVD-k mellett jelentős mértékben csökkent azoknak az eseteknek a száma is, amikor ilyen adathordozók miatt indítottak eljárást. Amíg két évvel ezelőtt még 2221 ilyen esetet regisztráltak, addig tavaly már csak 1877-et.

A termékhamisítások száma összességében is csökkent. 2008-ban 49 381 esetben összesen 178 millió kalózterméket foglaltak le a kontinensen, 2009-ben azonban már csupán 43 572 esetet regisztráltak, amelyekben 118 millió hamisított árucikket találtak. Az ügyek 82 százalékában semmisítették meg a kalóztermékeket vagy került sor jogerős ítélettel végződő bírósági tárgyalásra. Érdekes módon az adathordozók mellett a legnépszerűbb hamis árucikkek nem luxuskategóriába tartoztak, sokkal inkább a mindennapi élethez szükséges tárgyakról volt szó. Jelentős mértékben csökkent a hamisított elektronikai és számítástechnikai készülékek, illetve alkatrészek száma is.

A legtöbb kalóztermék, a teljes kínálat 64 százaléka továbbra is Kínából származik, de egyes kategóriákban jelentős hamisító bázisnak számít az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom is. A hamisítási esetek közel 20 százalékát Németországban derítették fel, míg a legtöbb másolt árucikket Görögországban foglalták le. Az ügyek 90 százalékában márkajogsértésekről, 5 százalékában szabadalom-jogsértésekről, míg 3,6 százalékában szerzői jogsértésekről volt szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tmisi #12
  Azért még mindig a CD-DVD az egyik legbiztonságosabb tárolási mód hosszabb távon otthonra. Bár az is igaz, hogy amennyi ipari hulladékot adnak ki, senki sem őrzi meg őket évekig, elég egy-két hónapig a HDD-n aztán delete.
 • szabi113 #11
  Ott a pont. Senkinek nem kell már a lemez. Ennyi.
 • psishock #10
  nagyon nem, mert a jogvédők direkt szívatnak téged, a kalózok meg ellátnak minden jóval. Mondjuk a készítő egyik társaságtól sem lát egy vasat sem igaz, de legalább az utóbbi táborból bizony neked is búsásan van hasznod. (ha már választani kell, a 2 illetéktelen zseb közül)
 • rumkola #9
  akkora a válság hogy má a hamisat sem veszik :P
 • boond #8
  "Kevesebb hamis CD-t és DVD-t foglaltak le az európai vámosok"

  "Nagyon helyes, hogy vegre hagyjak nyugodtan dolgozni a hamisitokat, bar meg van hova fejlodni."

  Egyébként te normális vagy? Mit gondolsz kinek megy az a pénz....(néhány egyén szépen meggazdagszik rajta...végül is akkor nem midn1 hogy jogvédő vagy sem nem ?)
  Viszont akkor nem kéne talán hangoztatni ezt a "mocskos jogvédők" szöveget se, mert most tök mind1 melyik oldal lesz gazdagabb...(nem tisztességes úton)nem?
 • boond #7
  na puff ezt hogy került át most másik témába?
 • boond #6
  "És ezt tisztelem is. Filmek és zenék terén is ez a véleményem, csak nem ítélem el mint főben járó bűnt a letöltést."

  Jelenleg ez nem is bűncselekmény. A gond a torrentel az hogy vissza is kell töltened, különben nem működik rendszer. (ez utóbbi része ami nem legális)
  De ha csak letöltesz pl a rapidról, akkor az teljesen legális, mivel a matrica a cd-dvd-n ezt tartalmazza.

  De más törvények vonatkoznak a szoftverekre, ott a letöltés sem legális. (kivétel persze az amit ingyenesen oszt meg a szerzője...)
 • Magiszter #5
  A Pirates of the Caribbean Dupla DVD-s változata is Kalóz-lemeznek számít?
 • mynameisbence #4
  hoppá észre se vettem hogy majdnem ugyanazt írtam mint te
 • mynameisbence #3
  Ez azt is jelenti hogy nincs akkora igény hamis cd-re meg dvd-re mer inkább letöltik