MTI

Eltávolítottak egy gyilkosnak szentelt Facebook-oldalt

Eltávolították a Facebook egyik óriási felháborodást kiváltó rajongói oldalát, amelyet egy brit gyilkos emlékének szenteltek. A közösségi portál azt állítja, nem a Facebook üzemeltetői szüntették meg a vitafórumot.

Előzőleg mind többen követelték Nagy-Britanniában a miniszterelnök által is bírált oldal bezárását, de a Facebook a felhasználók véleményszabadságára hivatkozva ellenállt a felhívásoknak. Chris Heaton-Harris konzervatív képviselő a BBC Radio 4 adásán keresztül szólította fel a Facebookot, hogy szüntesse meg a Raoul Thomas Moatot méltató fórumot. "Egyes üzenetek arra buzdítják az embereket, hogy szörnyű dolgokkal okozzanak szenvedést a rendőrségnek és a nőknek" - hangsúlyozta. A képviselő előző nap a kormányfő segítségét kérte az oldal eltávolításához.


Moat karjában kislányával - az egykori kidobóember szabadulása után rálőtt ex-barátnőjére, és megölte annak új barátját, ezután egy rendőrt is megsebesített

Britek tízezrei fejezték ki rokonszenvüket az interneten Moat iránt, aki szombatra virradó éjjel főbe lőtte magát az északkelet-angliai Rothbury kisváros környékén. Egy hétig bujkált a vadonban, miután a börtönből szabadulva agyonlőtte egykori barátnője barátját, a fiatal nőt súlyosan megsebesítette, és rálőtt egy rendőrre is, aki szintén súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A végkifejletet Angliában évek óta nem látott embervadászat előzte meg. Moatot 14 város összesen több mint kétszáz fegyveres rendőre és kommandósa üldözte egy héten át, a levegőből a légierő földi célpontok azonosítására kialakított harci repülőgépei kutatták a nyomát.

A gyilkossá lett egykori kidobóember azt mondta, hogy volt barátnőjén és a rendőrségen akar bosszút állni, mert azt hitte, menyasszonya összeállt egy rendőrrel. A kifogásolt R.I.P. Raoul Moat You Legend (Nyugodj békében Raoul Moat, legenda vagy) című Facebook-oldalra 38 ezren iratkoztak fel és számos támogató üzenetet jegyeztek be: "Igazi legenda vagy, le a rendőrséggel, a sajtóval és a kormánnyal!" vagy "Moat inkább meghalt katonaként, mintsem gyávaként éljen tovább".


A The Sun című brit napilap bírálta "a Facebook idiótáit, akik sértegetik a rendőrséget és bálványozzák Moatot", és ugyancsak az oldal megszüntetését követelte. "Társadalmunk mélységesen beteg, ha egy kisebbség, bármilyen elenyésző is, hősként tekinthet egy brutális gyilkosra" - írta egy másik bulvárlap, a Daily Mail. David Cameron kormányfő szerdán elítélte a Facebookon testet öltő rokonszenvhullámot. "Teljesen világos, hogy Raoul Moat megátalkodott gyilkos volt" - mondta az alsóházban, Heaton-Harris képviselőnek adott válaszában. Cameron szóvivője, Steve Field csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a kormány beszélt a Facebookkal az oldalról, de nem kérte eltávolítását.

A Facebook visszautasította, hogy fellépjen felhasználói ellen. Közleményében hangsúlyozta: az oldal fórumot biztosít tagjainak és nem lát okot arra, hogy véget vessen a gyilkosról szóló vitájuknak, amíg nem sértik meg a portál felhasználói szabályzatát. Hozzátette: Moatról sok más fórumon is vitáznak, beleértve az újságokat, a világhálót, a kocsmákat, a telefont és a munkahelyeket is. "Néha úgy gondoljuk, hogy az emberek olyan témákat tárgyalnak meg, amelyeket mások esetleg ízléstelennek tartanak, de ez önmagában nem ok arra, hogy leállítsuk a vitát. Nagy-Britanniában 26 millió felhasználója van a Facebooknak, mindegyiknek megvan a saját véleménye, és mindaddig joguk van kifejteni álláspontjukat a Facebookon, amíg bejegyzéseik nem ütköznek a szabályzatunkba" - áll a közleményben. A rajongói oldal mégis eltűnt, de nem tudni, ki távolította el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #10
    Nincs joguk eltávolítani az ilyen adatokat... Pedig anno Ted Boundy-nak is volt azt hiszem de az is eltűnt.
  • dilofekete #9
    Ilyen alapon rengeteg filmet be lehetne tiltani, mert pl a valóságról mintázták, mint egy második világháborús, tömeggyilkos filmet, aminek a témájától már a suliban is elhánytam magamat, pedig csak beszéltek róla és ezt kellet halgatni éveken át. Ezt is betilthatnák már, undorító a gyilkosság és tönkreteszi a lelki világomat, de muszály volt azokat a képeket megtanulni, muszáj emlékezni rá és itt van az amikor visszíüt az, hogy emlékművet is állíthatnak egy gyilkosnak.
    Arra kötelező emlékezni, akit az életben nem fogok látni, de a szomszéd haverról már nem emlékezhetek meg?
    Erről ennyit, hülye sznobok megint pattognak, ők még iskolába sem jártak szerintem azok akik ezt állítják, hogy ez helytelen :D
    Ilyen alapon a sírkövét is lehugyozhatnánk. Ez egy ilyen kaliberű dolog amíről az angolok vitáznak.
    Úgyis leveszik az oldalról.
  • Zoliz #8
    Milyen jogon távolították el a közérdekú adatokat? Ezzel csorbul a szabadság az unióban. Ez rasszizmus :D Ha a nyugati embereknek vér kell akkor meg kell adni nekik ezt a perverzitást. Ha a gyilkosok az érdekesek, akkor nyomatni kell őket ezerrel. Erről szól a Blikk is :D
  • vasziszdasz #7
    És mind cigány.
  • pozsoka #6
    Ennél jobb reklámot nem találhattak volna ki a faszbook-nak.
  • WinG #5
    egesz anglia a fickoval van elfoglalva mar ket hete...
  • Hamlet #4
    A Facebook tökéletes arra, hogy megszüntesse az Internet anonimitását (aminek vannak előnyei és hátrányai). Pl. ismernek (ismertek volna) pár 10.000 brit állampolgárt akinek normális főnök a köz - és versenyszférában soha nem ad munkát (akármilyen indokkal).
  • Cat #3
    Csak rá kell nézni a fejére, sugárzik belőle az intelligencia.
  • JoinR #2
    Szomorú, hogy képesek ilyen embert éltetni, aki nemhogy megüt egy nőt, de még ilyen dolgokra képes...
  • Zozo76 #1
    Nalunk is mennyi gyilkost etetunk, tartunk el, es imadkozunk hogy soha ne szabaduljanak ujra a tarsadalomra. Csak vissza kene allitani a halalbuntetest. Aki egyszer olt (akarattal, aljas indokbol, nyereseg-vagybol, stb), annak nincs helye a tarsadalomban.