Napi Online

A magyaroknak jut a legtöbb spam

Egy iparági elemzés szerint zsinórban harmadszor is Magyarország vezeti a nemzetközi spamranglistát. A világon sehol sem jut egy valódi üzenetre annyi levélszemét, mint idehaza.

A Symantec nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. június havi jelentésének eredményeit, amelyből kiderül, hogy még mindig Magyarországon a legtöbb a kéretlen levél. A számok csak minimális csökkenést mutatnak: a májusi 95,4 százalékhoz képest - amikor is száz levélből több mint 95 volt levélszemét - 94,8 százalékra esett a spamek aránya Magyarországon. Összehasonlításként: az USA-ban a levelek 90 százaléka számított spamnek, míg ez az arány Kanadában 88 százalék, az Egyesült Királyságban 88,2 százalék volt. Hollandiában a kéretlen reklámlevelek aránya 90,2 százalékra nőtt, Ausztráliában 88,5 százalékot, Németországban pedig 90,7 százalékot mutattak a szűrők. Hongkongban az e-mail-forgalom 91 százaléka volt spam, míg Japánban valamivel kevesebb, 88,6 százalék.

A vírusaktivitás szempontjából Tajvan a leginkább veszélyeztetett ország, itt ugyanis 55 levélből egy vírussal fertőzött. Az Egyesült Királyság továbbra is vezeti a listát az adathalászat terén, itt ugyanis közel 261 levélből egy személyes adatok ellopását célozza. Júniusban a levélforgalom 89,3 százaléka kéretlen reklámlevelet tartalmazott, ami a májusi adatokhoz képest 0,9 százalékos csökkenést jelent. Az elektronikus levelek útján szétküldött vírusok száma 0,11 százalékkal csökkent májushoz képest. A vírusos levelek 16,7 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, ami viszont 5,9 százalékos csökkenést jelent a májusi adatokhoz képest.

A felmérés arra is rávilágít, hogy 2010 márciusa óta a futball-világbajnoksággal kapcsolatos kéretlen levelek aránya elérte a teljes spamforgalom egynegyedét. Ez nem véletlen, az online-bűnözők minden nagyobb eseményt kihasználnak, hogy labdába rúghassanak. "Várható volt, hogy a spammerek igyekeznek kihasználni a vb körüli óriási felhajtást, visszautasíthatatlan ajánlatokkal bombázva a mit sem sejtő áldozatokat. Ne dőljünk be, egyetlen céljuk hogy megszerezzék személyes adatainkat, melyeket aztán jó pénzért értékesítenek a feketepiacon" - figyelmeztet Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jAMEsbAUd #1
    Nagyon szepen koszonjuk a spammereknek! Remelhetoleg olyan bortonbe fognak kerulni, ahol az altaluk reklamozott penisznagyobbito muteten atesett, viagraval telpakolt urak varjak az erkezesuket!