SG.hu

A spamküldők is kihasználják a vb iránti érdeklődést

"Nemcsak a szurkolók örülnek a foci világbajnokságnak: kihasználják a számítógépes bűnözők is. Hatalmas tömegben indítottak például útnak vb-botrány hírével csábító, többnyire veszélyes csatolmányt hordozó kéretlen leveleket" - figyelmeztet a VirusBuster.

Felhasználóktól, partnerektől és spamcsapdákból érkező levelek tízezreit elemzik és kategorizálják naponta az informatikai biztonság hazai specialistájának spamlaborjában. "Amint az várható volt, a számítógépes bűnözők igyekeznek meglovagolni a labdarúgó világbajnokság iránti felfűtött érdeklődést. Aggasztó - és növekvő - számban észlelünk olyan üzeneteket, amelyek egy állítólagos FIFA-hírt használnak csalétkül arra, hogy rábírják a címzettet: nyissa ki a levél csatolmányát. Persze a mellékelt küldeményben szinte mindig valamilyen kártevő rejtőzik - mondja Stange Szilárd, a VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere. "Még szerencse, hogy a kedves feladók angolul írnak, így talán a magyar olvasók kevésbé lesznek hajlamosak felülni a trükknek."

FIFA World Cup 2010 scandal news, read attached document (FIFA Világkupa 2010 botrányhírek, olvasd el a mellékelt dokumentumot), szól például egy tipikus példány rövid szövege. Aki azonban ízes színes hírre számít, keservesen csalódik, ha rákattint a csatolt állományra.

"Ha ilyen levelet találunk a postaládánkban, dobjuk azonnal a szemétbe, semmiképp ne nyissuk meg a veszedelmes küldeményt!" - int a VirusBuster. "És vigyázat: a VB-vel nemcsak üzenetben élnek vissza. Rengeteg rosszindulatú site-ot is felállítottak a weben a nevezetes alkalomra. Legyünk hát óvatosak, s feltétlenül használjunk naprakész antivírus szoftvert" - teszi hozzá Stange Szilárd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mynameisbence #1
    Ez azér jó. Pár cikkel lejjebb még arról ír hogy lusták a spamküldők és még a VB sem tudja őket normáli levélírásra ösztönözni