Felföldi Beáta

Meglepő sikert aratnak egy indiai tanár oktatóvideói

A kaliforniai Salman Khan ingyen oktat az interneten át. A YouTube-ra már 1516 minivideót töltött fel, melyek között az egyszerű összeadásoktól egészen a legbonyolultabb egyenletek megoldásáig találhatunk felvételeket. Persze nem csak a matematikai problémákat magyarázza el, de akár a napóleoni háborúkról is kaphatunk felvilágosítást.

"Egy virtuális iskolát nyitok az egész világnak és úgy tanítok, ahogy szerettem volna, hogy engem tanítsanak" - mesélte a 33 éves Khan, aki a nonprofit Khan Akadémia egyetlen alkalmazottja. Nincsenek semmilyen pedagógiai képesítése, rövidke videóit pedig egy 200 dolláros Camtasia Recorderrel, egy 80 dollárt érő Wacom Bamboo tablettel és az ingyen letölthető SmoothDraw3-mal készíti. Ennek ellenére Creative Commons licenc alatt publikált felvételeit több mint 100 000-en nézik naponta. Az érdeklődök köre igen változó, az általános iskolásoktól kezdve egészen a Morgan Stanley alkalmazottjáig vagy pakisztáni mérnökökig terjed. A 2006-ban indult Khan Akadémia weboldalát már több mint 16 millióan látogatták meg.


A mai világban nagy gondok vannak az oktatás területén, így nem véletlen, hogy Khan innovatív módszerei sokak figyelmét felkeltette. A professzorok, tanárok mellett egy vállalkozó szellemű tőkés, John Doerr is felfigyelt rá, ő 100 000 dollárt adományozott Khannak. Jason Fried, a 37signals informatikai cég ügyvezetője is invesztált Kahn nonprofit missziójába. "A mai felsőoktatás rettenetesen drága. Ez az új, alternatív metódus lehet a jövő, hiszen egyszerű, személyes, ingyenes és a tanulók a saját időbeosztásuk szerint haladhatnak" - nyilatkozott adományának okáról Fried.

Kahn informatikusként végzett a neves MIT-n, közgazdaságtani ismereteket pedig a Harvard MBA oktatásán szerzett. Tőkeelemzőként dolgozott Massachusetts-ben, míg felesége gyógyszerésznek tanult. Egyszer Kahn fiatal unokahúgának, a Louisiánában élő Nadiának problémái támadtak a matematikával. Kahn tanítgatni kezdte a lányt; a Yahoo Doodle-on kommunikáltak és JavaScriptben írt matekfeladatokon gyakoroltak. Kis idő után Nadia testvérei és más távoli rokonok is a segítségét kérték. Azonban a nagy távolság és az eltérő időzónák miatt lassan összeegyezhetetlenek lettek az órák, ezért Kahn végül egyszerűen felrakta az anyagait a YouTube-ra.

Néhány - a matekkal, az informatikával és a fizikával kapcsolatos - lecke mindennapos, ezeket fejből adja elő. Más, bonyolultabb témák, mint a sejtek anyagcseréje vagy a haiti forradalom már több felkészülést igényel részéről, így azok alkalomszerűen kerülnek a YouTube-ra. Ha Kahn valamiben nem biztos, szakértők segítségét kéri. Közlése szerint sosem értett egyet a módszerekkel, ahogyan őt is tanították, mivel tanárai pont a tananyagban rejlő érdekességeket nem emelték ki. "Ha egy tanár nagyon jó a tantárgyában, nem az lenne a lényeg, hogy el is tudja magyarázni?" - fejtette ki Kahn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #16
    Régen voltak olyanok, pl. az Öveges professzor, de a kereskedelmi tévéket nem érdekelte sose, a közszolgálatiról meg nemtom miért tűnt el, de tényleg jó lenne visszahozni...
  • Tetsuo #15
    Mondjuk a tv feltalalasa ota ezt kene csinalni, nem pedig Maunikasoval mergezni az embereket.
    Szerintem ez lenne az alap.
  • polarka #14
    patrickJMT csak matekból rak fel videókat, amelyik videói nem érhetők el Utubeon, azok elérhetők a just math tutoring-on
  • macselek #13
    Tényleg nagyon jók a videói. #11: Hát ráér, mert ez a munkája úgy tudom. Valamelyik videóban mondja, hogy már ebből élnek a családjával. (Van paypalos link az oldalán, meg a nézettségért fizet a youtube azt hiszem.)
  • djw #12
    és matekot tanít :D
  • ffxi #11
    Azt a rohadt élet. De ráér a fickó :O Nem baj, csak csinálja.
  • polarka #10
    Nézd meg jobban, mit nyújtanak azok és mit nyújt Sal! Ég és föld.
    Sajnos mostanában megint középsulis videókat csinál. Sztem az egyetemit jobb volna, ha folytatná ill. a meglevőeket is bővítené.
  • BCS pixel #9
    már nagyon régóta vannak ám tutoriál videók az interneten
  • hiftu #8
    Marha nagy munka van benne.
    Respect!
  • FoodLFG #7
    Végre valaki hasznos dolgokra használja az internetet. Tudásmegosztás ingyen.
    Riszpekt!