HENT hírlevél

Külföldön is terjed az előfizetéses illegális letöltés

Már nem a kalózfilmeket ingyenesen letöltő filmrajongók jelentik a legnagyobb fejfájást a hollywoodi stúdióknak. Az új fenyegetés az illegális, de olcsó előfizetéses letöltési rendszerek formájában jelentkezik.

A Paramount Pictures stúdió képviselője, Fred Huntsberry szerint új irányba fordultak az internetezők filmfogyasztási szokásai. Egyre nagyobb teret hódítanak ugyanis azok a profitorientált letöltési szolgáltatások, amelyek előfizetői rendszerben adnak hozzáférést az internetezőknek a legújabb, de illegálisan közzétett filmekhez. Ezek az internetes tárhelyszolgáltatásokhoz hasonló elven működő oldalak - a szakértő szóhasználata szerint cyberlockerek - akár már 5 dolláros havidíj ellenében korlátlan hozzáférést engednek előfizetőiknek. A Yahoo News által idézett Huntsberry szerint ráadásul ezek a weblapok megbízhatónak tűnnek, sőt sokszor - ironikus módon - szebbek és könnyebben kezelhetőbbek, mint a legális szolgáltatások felületei.

A legújabb filmek kalózverziói rendszerint a bemutatót követő néhány napon belül bukkannak fel az illegális oldalakon, sőt az egymáshoz közel eső időpontokra időzített nemzetközi bemutatóknak köszönhetően rövid időn belül különféle nyelvű szinkronhanggal és feliratokkal is elérhetővé válnak. Ezt követően, amikor a filmek megjelennek DVD vagy Blu-Ray formátumban is, a kalózoldalak üzemeltetői szintén jobb minőségűre frissítik a kínálatot.

Az ilyen ún. cyberlocker szolgáltatók többek között Oroszországból, Ukrajnából, Kolumbiából, Németországból és Svájcból üzemelnek, és gyakori, hogy reklámhelyek értékesítésével is igyekeznek javítani profitjukon. Bár a filmfogyasztás ezen formája kényelmes lehet, Huntsberry kiemelte, a letöltés számos kockázatot rejt: nem csak vírusok és kéretlen alkalmazások kerülhetnek a számítógépre a letöltés közben, de az internetezők azt is kockáztatják, hogy bankszámlaadataik illetéktelen kezekbe kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #23
    Nem fogok túl sok könnyet hullatni, ha egyszer felszívódik mindenféle fölösleges barom, egy jobb produkciót viszont érdekes módon mindig is, és ma is el lehetett adni. A piac egy ilyen kemény világ, ideje megbarátkozni a gondolattal a kiadóknak is.
  • slickboy #22
    Azért mennyit fordult a világ...100-150 éve a vándorszínész meg zenész foglalkozás a legutolsó lenézett szakma volt, nyomorogtak, vándorcigány életet kellett élniük. Festők, művészek nemkülönben. Legritkább esetben éltek anyagi jómódban, aki nem talált egy bőkezű mecénást, az nyelhette az éhkoppot. Manapság viszont aki teheti a híres zenész, színész, "sztár" akar lenni, mert akkor van dögivel pénz, kokó, bulák, hírnév.
    A szórakoztatóipar indíthatna olyan előfizetéses letöltő oldalt ahol a konkurencia 5 dollárja helyett mondjuk 4 dollár lenne a havidíj, vinnék mint a cukrot.
  • Tetsuo #21
    Ez nem teljesen igy van, akar a magyar peldabol kiindulva. Az Artisjus ugy mukodik kb. mint egy maffia. Aki a szakmaban van, az tudja.. jarj utana.
  • Tetsuo #20
  • chuky123 #19
    ezzel a kommentjével.
  • chuky123 #18
    Penge4 for president
    Maximálisan eggyetértek a hozzászólásodal.
  • JL666 #17
    nekem nem teccett, de pl. a blöff se került sztem sokba, bevétele is volt, jó film is és brad pitt sem kapott giga gázsit, de lehet egy vasat sem... Meg is van eredetibe! A jó filmek, zenék megérik. De egy ilyen egyszer hallgatható xart, ki vesz meg 5 ezer forintért?!
  • Magiszter #16
    Szerintem jó példa a District9. Bazijó film volt és nem került 3-5 százmillió dollárba. Úgy tudom volt is bevétel, de most lusta vagyok utána nézni.
  • bm823 #15
    Fizetek a TV-ért, a TV szolgáltatásért, fogyasztom a TV reklámokat, fizetek az egyéb hardverekért, internetért, fogyasztom a netreklámokat, fizetek az üres adathordozók után jogdíjat, fizetek a moziért, a kocsmában a sör árában benne van a zenegép, tv, vagy rádószolgáltatás jogdíja, fizetek a koncertjegyért.

    Ezek után mindjárt sírok, hogy az alkoholista Charlie Sheen csak heti 1 milla dollárt keres, mert nem futja többre a warez miatt.

    Sohasem fogom megérteni ennek az egésznek a működését.
  • Wittgen #14
    Nem tudom mit csodálkoznak. Rászálltak világszerte a torrent-oldalakra, törvényszerű, hogy az sms-warez ilyen esetben fellendül.