HENT hírlevél

Beismerten kalózkodik az olasz belügyminiszter

Az illegális letöltés visszaszorítását célzó, az internetkapcsolat felfüggesztésének lehetőségét is alkalmazó rendszereket kritizálva Roberto Maroni, olasz belügyminiszter beismerte, hogy maga is tölt le illegálisan zenét az internetről. Olasz jogvédők szerint a miniszternek inkább a kalózkodás káros gazdasági hatásaival kellene foglalkoznia.

Ez az első alkalom, hogy egy európai miniszter nyíltan kiáll a kalózkodás mellett, ráadásul beismeri, hogy maga is tölt le engedély nélkül közzétett zenei fájlokat az internetről. Roberto Maroni belügyminiszter egy olasz sajtóorgánumnak adott nyilatkozatában beszélt internetezési és zenehallgatási szokásairól.

A miniszter az interjúban kritizálta a kemény szankciókat alkalmazó, az illegális letöltés visszaszorítását célzó intézkedéseket. Mint mondta, véleménye szerint például a francia három csapásos rendszer, amely az internetkapcsolat megszakításának lehetőségét is kilátásba helyezi a jogsértőkkel szemben, nem működhet. Véleménye szerint ezek helyett olyan nemzeti letöltő oldalakat kellene létrehozni, ahol az internetezők ingyen férhetnek hozzá a zenékhez, és amelyet a reklámhelyek értékesítéséből és szponzorok támogatásával tartanak fenn. Maroni kiemelte, hogy maga is zenész lévén, állandóan magával hordja és hallgatja zenelejátszóját. Mint mondta, maga is kalózkodik, és az általa hallgatott zenedarabok egy részét illegálisan töltötte le.

Az olasz belügyminiszter azért vallotta be jogsértő magatartását, mert meglátása szerint nem, bűn, ha a fogyasztók ingyenesen letöltik az online elérhető tartalmakat. Megfogalmazása szerint letölteni nem egyenértékű azzal, mint mikor valaki a közértből lop. Véleménye szerint a letöltés inkább olyan, mint amikor valaki az általa vásárolt CD-ről másolatot készít az ismerősének, amit szerinte "egyébként az emberek rendszeresen megtesznek".

A Nemzetközi Hanglemezkiadók Szövetségének (IFPI) olasz leányszervezete csalódottságának adott hangot Roberto Maroni "színvallásával" kapcsolatban. A FIMI (Federazione Industria Musicale Italiana) közleménye szerint a belügyminiszternek el kellene gondolkodnia azon, hogy a kalózkodás milyen káros következményekkel jár a gazdaságra nézve, amelynek stabilitásáért és fejlődéséért a kormány tagjaként ő maga is felelős. A jogvédők hangsúlyozták Maroninak inkább annak a kockázatnak a mérlegelésével kellene foglalkoznia, amelyet az "ingyenes" letöltés okán elveszített iparági és állami bevételek, és ezek következményeként megszűnő álláshelyek jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #20
    Ez olyan mint az adó. Nem tudom észrevetted e már:
    Ha eladsz adózol, ha veszel adózol, ha ajándékozol adózol, ha nyersz, adózol. Arról nem is beszélek hogy te a fizetésed 46%-át kapod meg, a többi megy állambácsihoz ilyen-olyan adó néven.

    Nah valami ilyen lesz a zeneletöltés is és a jogdíj biznisz. Minden egyes lépés után fizetsz valamit, függetlenül attól hogy mit csinálsz. Ha esetleg meg valami rosszat csinálsz akkor úszott a házad, a kocsid, a teljes számlán tárolt pénzed, mindened (teljes vagyonelkobzás). És az a vicc hogy ezt meg is teszik.
  • haxy27 #19
    Hát ha vesz az ember egy adat tárolot akkor már igy is fizet jog dijat függetlenül attol hogy mi lesz a tartalma.
    na most akkor mért ne tölteném le, a filmet meg a zenét ha már meg fizetem a jogdijat.??
  • [HUN]FaTaL #18
    Vagyis az elsőre gondoltam most nézem, csak fordított sorrendben hallgattam. :D
  • [HUN]FaTaL #17


    A második kurva jó :)
  • Magiszter #16
    A kiadók féltik a "nem csináulnk semmit, de a kapjuk a pénzt" mukájukat, ami érthető. Én se szeretnék elveszíteni egy ilyen bevételforrást ha lenne. De azért ennyire hátulról jövő, gusztustalan, rágalmazásos módszerrel nem védeném. Én inkább kitalálnék valamit hogy továbbra is meglegyen ez a bevétel, csak más irányból közelíteném meg a problémát. Így ugyanis nem érnek el vele semmit.
    Tegyük fel hogy bevezetik ezt a hülyeséget és nem lehet illegálisan zenét, játékot, szoftvert letölteni:
    - Aki eddig nem vette meg, ez után se fogja egyiket sem. Majd 1 valaki beszerzi és lemásoltja a haveroknak (mit régen, mehetünk a Pecsába kilós DVD-t venni :D )
    - Aki eddig megvette, lehet hogy pont azért mert be tudott kukkantani a warez változatba és megtetszett neki. És mivel most már nem tud, ezért meg se veszi látatlanba.

    A következő lépés az lesz hogy mindenkinek kötelező lesz Zenét, Játékot, Filmet, Szoftvert venni minden hónapban, vagy éppen hogy Adó formájában kell befizetni. Kinézem belőlük.
  • n3whous3 #15
    Igazatok van amúgy, a kiadók miatt van a válság is, csak sémák vannak nyomatva, semmi eredetiség, tisztelet a kivételnek. Nekem pl. az utóbbi sok évek legnagyobb új csapata a White Lies.
  • Garrett27 #14
    Ja és ami a munkahelyek megszűnését illeti, ez igaz lehet majd a jövőre nézve azzal a kiadóval kapcsolatban, amelyiknek már nem fog telleni aranyozott kanalakra meg drága autókra/házakra.
    Viszont az államnak mindenképpen bevétel marad, mert nagy valószínűséggel a zenére nem költött pénzt a fogyasztó így is-úgy is elkölti valamire, tehát az ÁFA alól nem bújik ki sehogyan sem. Azzal pedig, hogy elkölti más holmira, munkahelyeket őriz, vagy indít el, csak a gazdaság más szegmenseiben. Tehát a kiadók felesleges és vérlázító ordibálása kéne, hogy büntetendő legyen.
    Főleg büntetném őket azért, mert egyes országokat úgy járatnak le, hogy különböző fekete listákat készítenek. Ez mindenképpen becsapja a befektetőket és rágalomhadjáratuk bemocskolja az ország és lakosai jó hírnevét.
  • Garrett27 #13
    Igazad van, csakhogy erre nem megoldás, hogy jó jakobinusok módjára bűnözőként kell kezelni mindenkit, aki nem ért egyet a kiadók "demokráciájához kötött jogaival"! Csak mert veszélyben érzik a hatalmas bevételeiket, nem kéne erőszakkal szítani a gyűlöletet és bűnözőnek nevezni az emberiséget.
  • ozdimorgo #12
    Munkahelyek szűnnek meg??? Ez fordítva is igaz lenne ha nem tudna a webpolgár letölteni. Sokan csak azért fizetnek az internetért, azért vásárolnak számítástechnikai eszközöket, hogy tudjanak töltögetni. Én sem vagyok hajlandó megvásárolni olyan zenét, filmet, amit előtte nem láttam, hallottam, ugyanis ahogy azt már elmondták az előttem hozzászólók - túl sok a gagyi. A lemezeket pedig nem vásárolják vissza csak azért, mert nem tetszik a tartalma...
    Az előadók bevételei igencsak megugranának, ha eltűnnének a magukat "jogvédőnek" tituláló ingyenélő tolvajok, akik megadóztatják a saját fotóimat is.
  • vasziszdasz #11
    Dehogy van válság, csak elnémítják a tehetségeket, és csak az 1000x lerágott csont 1001. lerágásával hajlandóak foglalkozni. Itt Hungarisztánban is csak a megaszar meg repbulik szintű, 40 éve lejárt szarok folynak a tévéből, rádióból, miközben vannak nemzetközi szinten is értékelhető MAGYAR zenék, csak senki nem ismeri őket, mert itthon nem kapnak lehetőséget. példa1, példa2 (igen, nem magyar a szövege, mert olyan közönségnek készül akik vevők rá, de igazi szittya magyar tagok)