Gyurkity Péter

Újabb Windows változat érkezik

Bár a Windows Phone 7 kifejezetten a mobil szegmenst hivatott lefedni, a Microsoft még egy újabb változatot készít el, amely elsősorban a vállalati készülékek és alkalmazások terén nyújtana jobb támogatást.


Motorola ES400
Az új változatot maga Steve Ballmer jelentette be a Motorola legújabb, vállalati felhasználásra szánt készülékének ismertetése közben. Elmondta, hogy a Windows Embedded Handheld névre keresztelt operációs rendszer a mobil vonalat eddig kiszolgáló verzió köré épül, feladata pedig kifejezetten a vállalati vásárlók jobb kiszolgálása lesz. Megjelenése a közeljövőben (jó eséllyel még idén) várható.

Csak áttekintésként, vegyük sorra, hogy a szoftvercég mely fejlesztésekkel fedi le jelenleg a mobiltelefonok és egyéb hordozható eszközök területét, illetve mely újoncok érkezésére számíthatunk az eddig bejelentések alapján. A Windows Mobile 6.5 már jó ideje a főszerepet tölti be ezen a téren, ezen terméket éppen az utolsó simításokon áteső Windows Phone 7 válthatja fel - a vásárlói fogadtatástól függően. Azt is tudjuk, hogy a Windows Embedded Compact 7 - szintén a Windows 7 alapjaira építve - már a tábla PC-ket hivatott meghódítani, vagyis eddig úgy gondolhattuk, hogy a cég három különböző családtaggal kívánja tartani a lépést a riválisokkal.

A most bejelentett negyedik variáns sokak számára meglepő, valószínűleg ezért is hangsúlyozzák, hogy ez már kifejezetten az EDA (enterprise digital assistant) készüléket szolgálná ki. A célközönség tehát ezúttal nem a magánszférát uraló felhasználók széles tömege, hanem a vállalati alkalmazottak és üzleti vezetők valamivel vékonyabb, de annál fizetőképesebb rétege, akik a korábbi, megbízható verzió alapjaira támaszkodhatnak. Több részletet sajnos nem hoztak nyilvánosságra, ám azt már most közölték, hogy az operációs rendszer második generációja 2011 végéig mindenképpen megjelenik, ez pedig már szintén a Windows 7, pontosabban a nemrég ismertetett Windows Embedded Compact köré épülne.

Egy blogbejegyzésből eközben kiderült, hogy az Adobe dolgozik a Flash és az AIR platform portolásán, vagyis ezen technológiák hamarosan a Windows Phone 7 alatt is elérhetők lesznek. Ezzel az Apple egyre inkább magára marad, hiszen a Microsoft mellett a PalmOS, valamint a Blackberry készülékek is megbirkóznak majd a támogatással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • napimester #38
    Visszakanyarodva az eredeti témához. Windows + Mobile ->
  • narumon #37
    Hihetetlen hogy megint olyan fikázóval kell "vitázni" aki mégcsak nem is látott iphonet közelről. (ez lejön a hozzászólásaiból), ráadásul az appstoreról sincs fogalma, pluszként egy windows hírnél az első néhány hozzászólás után már iphone fika jött. Honnan szalasztották ezeket az embereket? Vagy már a diliházban is ingyen internet van?
  • Ferrer #36
    "egyből egy ujjlenyomat-adatbázisba is bekerülünk, a nemzetközi cionista titkosszolgálatok, szabadkőműves páholyok, diktatórikus "demokráciák" és egyéb fa**opó, büdös, rohadt, sasorrúak megbízásából. "

    Hát ez lol. Te most hottold vagy, vagy csak simán rád jött az ötperc? :)))
    Nem kicsit felhúztad magad az Iphone (megérdemelt) népszerűségén. Mondjuk megértelek, egy vérbeli kockának nyári szünetben is le kell vezetnie a WOW-ozás közben ért mindennapi stresszt :))
  • Ulkesh #35
    "A lényege pedig éppen az hogy NE érje el a hardvert, csak akkor ha erre feltétlenül szükség van (mert akkor bizony eléri)"

    Java MIDP milyen hardvert ér el, mesélj már :D

    "így könnyebb programozni, kevesebb a hibalehetőség, nem tudja a rendszert szétgányolni a gány program."

    Érdekes, iPhone-on natív alkalmazások vannak, de egyik sem képes a rendszert szétgányolni, igaz a rendszer meg is van tervezve, nem olyan egymásra lapátolt trágya, mint a Symbian.

    "Mi a helyzet a multitaskkal? :D"

    Köszöni jól van. 3.x-es rendszernél Backgrounder telepít és bármi futhat háttérben, 4.0-tól rendszer szinten támogatva (és nem olyan idióta módon, mint Symbian, vagy Android alatt, itt azt is szem előtt tartották, hogy ez egy mobil platform és nem Paksot cipeled magaddal akku gyanánt).
    A feltett kérdés egyébként tökéletesen bizonyítja, hogy gőzöd sincs az iPhone-ról, különben egy BSD Unix rendszerű készülék esetén nem kérdeznél ilyet.
  • Tiro2 #34
    "mondok jobbat: internet, letöltés"

    Ez most mi? Érv? Mert akárhogy nézem hülyeség...
    Eszt te most komolyan gondoltad? LOL
  • sanyicks #33
    "Java-val már csak a butatelefonokon érdemes bohóckodni, a Symbian eszközökön is natív alkalmazásokat használ mindenki, mi a frásznak használna valamit ami gagyi, lassú, nem éri el a hardvert és már évekkel ezelőtt elavult?"

    LOL ehhez sem értesz. A java elavult? Hát nem mondanám, főleg nem a c/c++-al összehasonlítva. Lassú? Akkor idézlek: "Szóval jó volt az érved, csak éppen már fél (helyett tíz) éve elavult. :D"
    A lényege pedig éppen az hogy NE érje el a hardvert, csak akkor ha erre feltétlenül szükség van (mert akkor bizony eléri), mert így könnyebb programozni, kevesebb a hibalehetőség, nem tudja a rendszert szétgányolni a gány program.
    Vagy hogy is lehetséges az hogy a javas quake2 a natív c-s kód 90%-át hozza? :D
    És milyen fura, hogy sok nagy cég kiszolgálói/háttérrendszerei java alapúak, és a c# is terjed mindenhol, ami kb a java klónja.
    Meg az is hogy egy platformfüggő modulokat használó java program pöccre megy más platformon is... tényleg de szar...


    Mi a helyzet a multitaskkal? :D
  • fergusonpapa #32
    Hányéves vagy?? az elsö 5-10sorod gyerekes marhaság.commondora biztos lassan települ...az egyik ismerömnek iphonja van én tettem ujra gépét.és felkelet teni az itunest.10perc alat fent volt..egy átlagos laptopon.

    virusok?persze a kémek fizetnek az applenek ezért h beleépitsenek titkos dolgokat a megfigyelésekre...h megnézék a wow karaktered.és hány porno oldalt látogatsz vagy facebook profiod..és a benne lévö szerencsétlen probálkozás lányok iránt..mindez szükséges információ...

    menjünk tovább...

    a legelsö iphonet megtudnám veni 50böl 3gs-t is 80-90ért már..a legujabb 4 drága.hiszen ez most az okostelefonok csucsa..most nézük konkurenciát..

    nokia n97 : 140.000
    samsung omnia 2 : 100.000
    Htc Hd2 :150.000

    ketö ezek közül oylan árban mint az uj iphone és tudásban htc-t ismerem el.nokia nincs eltulozva?sztem igen..

    szoftverben meg igen kinek mia jobb nem foglakmeggyözni arról h jobb hazsnáld azt amit én mondok.csak nyisd ki szemed.még azt mondod h az andorid azt mondom okés mert én nekm is tetszenek az androidos telok és egyre több rá a HASZNÁLHATÓ szoftver..

    mert symbian nagyon beéget most ha akar valamit felkel kötnie gatyát..mondom ugy h nokiám van(sajna)mert azt hittem az ilyen kis nyomoroncok hatására mint te.h ez a jó aztán eböla pénzböl (70ezer ft) vehetem volna egy iphone 3g-t...amivel 100000x többre mentem volna..

    izlések és pofonok?ami van symbian van iphonre van hasznos van hazsnontalan alkalmazás,de minöség az utobit igazolja,és még az andorid is simán lepiálja a symbiant..az álltlaáad linkelt oldalon a topalkalmazások közt kapásból fele nem éintö kpernyös és a bejebb megnézem 1 oldlaon vannak minöségi cucok és kifujt..lowdesgnes ,bugos fapadosmind,tudom ezt ugy h mident szinte felis raktam párhonapja...symbian jó VOLT nem érintö képernyös teloknál.ennyi.

    Ezt egy csalodot symbianos mndja aki mindig szereti teelfonbol maximumot kihozni...nem vok Iphone tulaj se párti,de jelenleg ökalegjobbak,számomra Andorid második,amit olvasok és a szemem látt.symbian meg windows..mehet a ........(remélem értitek)
  • sanyicks #31
    "Persze mert nincs rá oka..."

    nincs mert a nagy része azt sem tudja lehet letölteni, a másik felének meg ez is elég. De nekem lenne okom.
    Milyen jogon korlátozzák lehet mit rakhatok/tölthetek a gépemre?
  • sanyicks #30
    mondok jobbat: internet, letöltés
  • Ulkesh #29
    Nem hiszem hogy tudnál mondani akár egy javás alkalmazást, aminek ne lenne legalább 100 alternatívája az App Store-ban, szebb, jobb és gyorsabb kivitelben.
    Java-val már csak a butatelefonokon érdemes bohóckodni, a Symbian eszközökön is natív alkalmazásokat használ mindenki, mi a frásznak használna valamit ami gagyi, lassú, nem éri el a hardvert és már évekkel ezelőtt elavult?

    Az iTunes-t szidod, gondolom a Nokia OVI Sync-je sokkal jobb, bár az valóban lelassítja a gépet és sokszor ki is fagy.

    A te kis összeesküvés elméletedből miért is maradt ki eddig a Flash, mint az Adobe trójai falova, amin keresztül minden információt megszerezhet a gépedről, közben végletekig lelassítva azt 100%-on járatva a procidat egy egyszerű videó lejátszása közben? Az egyéb a Flash-el együtt járó biztonsági résekről nem is beszélve.
    Nekem úgy tűnik, hogy a Microsoft, az Apple a csúnya bácsi, mert szerinted azok megfigyelik a gépedet, de az Adobe-nak, Google-nak önként és dalolva adsz ki minden információt magadról…

    Eléggé vicces hozzáállás :D