Berta Sándor

Magdeburgban épül a legnagyobb európai szerverközpont

A szász-anhalti Magdeburg mellett építi fel a hatalmas szerverközpontot a Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Systems. A 24 000 négyzetméter alapterületű csarnok várhatóan 2015-re készül el teljesen.

A beruházás első szakaszában 2012-ig egy 9000 négyzetméteres csarnok készül el, amely egyúttal összesen 70 új munkahelyet jelent. A több, mint 100 millió euróba kerülő projektet Szász-Anhalt több tízmillió euróval támogatja. "2009 vége óta intenzív tárgyalásokat folytattunk a T-Systems vezetőivel és most elmondhatom, hogy ezeket a megbeszéléseket siker koronázta. Mindez azt jelenti, hogy az amúgy is növekvő német IT-ágazat új lendületet kaphat. Egy teljesen új, a jövőbe mutató technológiába fektetünk be, amely hosszútávon jó munkahelyi perspektívákat kínál majd a régióban élő embereknek" - jelentette ki dr. Reiner Haseloff, a tartomány gazdasági minisztere.

"A cloud computing egy igazi gazdasági motor. Ha az intelligencia az internetre kerül, akkor az ügyfelek az igénybe vett teljesítmény után rugalmasan, használat szerint fizetnek. Napjainkban alapvetően a nagyvállalatok, míg a jövőben egyre több kisebb cég és magánszemélyek is profitálhatnak ebből. Éppen emiatt építjük ki a cloud computing kapacitást lépésről-lépésre. Az ügyfeleink - ideértve a nemzetközi üzleti partnereinket is - számára Németország egy fontos előnyt kínál: a biztonságos adatvédelmi környezetet" - tette hozzá René Obermann, a Deutsche Telekom első embere.

Az új szerverközpont felépítésénél a T-Systems figyelembe veszi azokat a tapasztalatokat, amelyeket a Intellel közösen München mellett üzemeltetett tesztközpontjában szerzett. Utóbbi célja, hogy a vállalat partnerei szabadon vizsgálhassák és tesztelhessék az energiahatékony szerverkörnyezeteket. Az új magdeburgi intézmény energiahatékonysági értéke (PUE) 1,3 lesz. A levegővel hűtött szerverközpontoknál ez az érték általában 1,9. A T-Systems jelenleg 19 Twin-Core szerverközpontot üzemeltet világszerte és ezek összterülete 50 000 négyzetméter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitriptilin #1
    kis városi alternatíva a távhőre: ne erőművet építsenek, hanem szerverközpontot :D