Berta Sándor

A zeneipar nem akar kulturális átalánydíjat

Nemzetközi szakemberek és a zeneipar képviselői azon vitatkoztak egy bécsi konferencián, hogy vajon mennyire jelentene megoldást a fájlcserélésre a kulturális átalánydíjak bevezetése.

Peter Jenner brit zenei menedzser markánsan kiállt egy ilyen konstrukció mellett, mivel úgy látja, hogy így mindenki számára megfizethetővé válhat a zeneszámok csereberélése. A zeneipari képviselői ugyanakkor úgy látják, hogy egy ilyen "kötelező licenccel" senki sem nyerhetne, ők pedig legkevésbé sem. "Nyilvánvalóan nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogy jelenleg nagyon nehéz rávenni az embereket arra, hogy fizessenek az internetes tartalmakért" - jelentette ki Peter Jenner, a Pink Floyd és a The Clash egykori menedzsere a konferencián.

A szakember hozzátette, hogy az általa javasolt kereken 2 fontos havi letöltési átalánydíjat az internetszolgáltatók szedhetnék be és bőségesen kárpótolná a fájlcserélés miatt a zenei művek szerzői jogi tulajdonosait. Ezzel a megoldással csak Nagy-Britanniában évente 1,2 milliárd font plusz bevételt lehetne beszedni. Ez jóval nagyobb pénz a jelenleg zenei eladásokból befolyó összegeknél. Jenner ugyanakkor elismerte, hogy a megoldás nehezen megvalósítható állami segítség nélkül, de mivel a szerzői jogvédelem biztosítása is a törvényalkotók feladata, így a felhasználóknak mindenképpen meg kellene adni az esélyt, hogy választhassanak egy valódi legális alternatívát is a fájlcserélés mellett.

Egy nemzetközileg elfogadott kulturális átalánydíj kidolgozása és bevezetése eddig a zeneipar ellenállásán bukott meg. Richard Mollet, a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) szóvivője elmondta, hogy nem ellenzik a megoldást, de viszont nem támogatják a kényszerlicencek bevezetését sem. Márpedig a kulturális átalánydíj az lenne.

Mollet egyúttal felhívta a figyelmet a Spotify és a We7 brit streamingszolgáltatások sikerességére, amit a hatékony licencmegállapodások tettek lehetővé. A két megoldásnak köszönhetően több, mint 240 százalékos pluszbevétel jelent meg a kiadók költségvetésében. A szóvivő leszögezte, hogy nem akarják azonban, hogy az egyik bevételi lehetőség kioltsa a másikat. A kulturális átalánydíj bevezetése ugyanis azt a veszélyt hordozná magában, hogy elzáródnak az egyéb terjesztési útjaik. Ezt pedig nem engedhetik meg maguknak, hiszen még mindig sokan vásárolnak zenei CD-ket. Ráadásul egy kulturális átalánydíj bevezetése és alkalmazása jogilag is problémás is lehet.

Jenner badarságnak nevezte Mollet indokait és azzal érvelt, hogy a Radiohead zenekar 2007-ben az In Rainbows albumával megmutatta, hogy valaki úgyis meghódíthatja a slágerlistákat, hogy a felhasználókra bízza mennyit fizetnek a kiadványáért. "Az internetes zenehasználat jelenti a 21. század rádióját. A rádiólicenceket is törvényileg szabályozták, nem hiszem, hogy más terjesztési lehetőségeknél ezt ne lehetne megtenni. A zenei átalánydíj ráadásul számos új szolgáltatást tenne lehetővé, létrejöhetnének a zenei tartalmak szűrésére szakosodó felhasználók és megnyílhatna a zenei piac" - nyilatkozta a menedzser.

Susanne Kirchmayr (alias Electric Indigo) aggályainak adott hangot. A DJ és zenei producer szerint egyáltalán nem biztos, hogy a kulturális átalánydíjból származó bevételeket jogosan osztanák fel és félő, hogy a művészek járnának a legrosszabbul. Ennek ellenére minden olyasmit üdvözöl, amely egy demokratikusabb társadalom kialakítását teszi lehetővé és amely elősegíti a kultúrához és tudáshoz való jelenleginél jobb hozzáférést.

Eric Garland, a Big Champagne fájlcserélő piackutató cég ügyvezetője is azt kifogásolta, hogy a művészek a kulturális átalánydíjakból származó bevételekkel nemsok mindent kezdhetnének, az összeg nem lenne több személyenként 2-3 dollárnál. "Nem hiszem, hogy a zeneipar hamarosan felhagy a kulturális átalánydíjjal szembeni ellenállásával. Ennek oka, hogy a nagy kiadók még nem hajlandók kitűzni a fehér zászlót. Azt hiszik, hogy az övék a jobb megoldás, de az is lehet, hogy van még valami a tarsolyukban" - jegyezte meg a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #22
    "Metallicától Ákosig"

    :D:D Ha jól emlékszem a Napstert pont a Metallica szüntette be :D:D
  • nextman #21
    Én örülnék egy ilyen átalánydíjnak, mert töltök le zenéket. Aki nem tölt, annak viszont mért legyen kötelező?
    Több csomagnak kellene lennie, lehetne a most is működő online vásárlás, akinek az kell, aki meg azt nem használja, annak az átalánydíj..
  • ZeemanX #20
    Ott a pont.
  • FoodLFG #19
    Le van szarva a zeneipar, kussoljanak be és dögöljenek meg.

    kulturális átalánydíj... aha persze.
  • Justil #18
    rengeteg ilyen "gyerek" van, és hidd el sok köztük a tehetség is, de még ezekből is csak 1000-ből/10.000-ből egynek jön össze. szóval ez rohadtul nem mérvadó...
  • gombost #17
    Ja igen, az kimaradt, hogy mindez az internetnek köszönhető, mert a gyerek a youtube-ra töltögette fel a videóit.
  • gombost #16
    "Igen de ők tehetséges, tanult és nagy múltú profi zenészek, nem ilyen utcáról összeszedett emberkék."

    A legdurvább, hogy aki tényleg minőségi zenét játszik az utcáról is ismertté válik. Lásd: Dub Fx. A srác Sidney-ben volt utcazenész, most a világ legrangosabb fesztiváljai és szórakozóhelyeire hívják.
  • tmisi #15
    "hiszen nincs min lejátszani"
    Ezzel vitatkoznék. Mutass már nekem egy olyan HIFI berendezést / DVD lejátszót / számítógépes optikai meghajtót, ami nem játszik le CD-t. Pont ezért kompatibilisek a rendszerek visszafele, hogy a a CD-t ne kelljen eldobnod. Sőt ha csak sima zenei CD-t olvasó rendszered van (mint pl. nekem), akkor az MP3 is kiírható sima CD-re (persze minőség marad ua.).
    Hordozható lejátszó az más tészta, de hát az MP3-at eleve oda találták ki.

    "amúgy meg érdekes, hogy aki rendes zenét játszik szépen megél belőle.. Metallicától Ákosig"
    Igen de ők tehetséges, tanult és nagy múltú profi zenészek, nem ilyen utcáról összeszedett emberkék. A gépkezelőkről ne is beszéljünk...
  • B0nFire #14
    "Ezt pedig nem engedhetik meg maguknak, hiszen még mindig sokan vásárolnak zenei CD-ket." – Bakker, jól látok??? Eddig végig azt pofázták, hogy az emberek már egyáltalán nem vesznek CD-t, ami megjegyzem jogos is, hiszen nincs min lejátszani, most meg az ellenkezőjét?

    Na, ezt hívják Freud-i elszólásnak. Ettől kezdve még azt sem hiszem el, amit kérdeznek. Még hogy haldoklik a zenei ipar??? Hogy oda ne rohanjak!
  • zedow #13
    Inkabb nem hallgatok zenet, mint fizessek erte. Mit hallgassak, kiralyviktort? :)