MTI

Gyengék a vizsgáld-magad géntesztek

Tökéletlenek a géntesztek, amelyeket közvetlenül a fogyasztóknak árulnak azzal a céllal, hogy megállapíthassák genetikai örökségüket, és egyes embereket megalapozatlan következtetésre késztethetnek - állapította meg a tesztekről egy csütörtökön közzétett jelentés.

Az amerikai Walgreen patika- és drogériahálózat, amely tervei szerint pénteken kezdte volna a genetikai tesztek árusítását mintegy 7500 üzletében, elhalasztotta a termék bevezetését. Jelenleg negyvennél több cég árulja - interneten keresztül - géntesztjeit, amelyek az egyes személyek genetikai örökségének csupán durva becslését adják. A megfelelő szabályozás hiányában forgalmazott tesztek növekvő népszerűsége némi aggodalmat keltett genetikai szakértőkben, akik attól tartanak, hogy a teszteket megrendelő fogyasztók nincsenek tisztában az eljárás korlátaival.

A The American Journal of Human Genetics című szaklapban közzétett jelentést a Duke Egyetem kutatóinak vezetésével humángenetikai szakértők készítették. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a génvariációkban lévő különbségek elemzése hasznos lehet népességcsoportok kockázatának összehasonlítására, ám kevesebb haszna van az egyes embereknél. Mint Joann Boughman, az Amerikai Humángenetikai Társaság alelnöke példaként felhozta, a genetikai eredetvizsgálat olyan választ adhat, hogy valaki 5 százalékban afrikai, 12 százalékban európai és 70 százalékban ázsiai, vagy ilyesmi. "A kérdés, vajon átlagemberként akarunk-e azon gondolkodni, hogy ez mit jelent? Mire jó egy ilyen információ?" - tette hozzá.

A Pathway Genomics elnevezésű, San Diegó-i székhelyű vállalat géntesztjei lettek volna az elsők, amelyek kiskereskedelmi forgalomban is hozzáférhetők. Az Egyesült Államok illetékes hatósága, az FDA azonban közölte, hogy nincs feljegyzése a tesztek engedélyezéséről vagy minősítéséről, és tervei szerint alaposan átvizsgálja a vállalat kérelmeit. "Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a fogyasztóknak szóló információk pontosak, és a teszt azt nyújtja, amit ígér" - közölte kedden Erica Jefferson, az FDA szóvivője.

A tervek szerint 20-30 dolláros (4000-6000 forintos) áron polcokra kerülő készlet egy nyálmintavevő-kollekciót tartalmazna, útmutatót, valamint egy válaszborítékot, amelyben a mintát elküldheti a fogyasztó a Pathway laboratóriumába. Ezt követően internetes oldalukon regisztrálhatná magát és rendelhetné meg személyre szóló genetikai elemzését 79-249 dolláros áron, attól függően, melyik tesztsort választja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!