MTI

Neten is terjednek az orvosi téveszmék

Számos orvosi téveszme kering a Twitter mikroblogon is, ezért mind népszerűbb oldallal kapcsolatban óvatosságra figyelmeztet egy tanulmány, amely az American Journal of Infection Control című folyóiratban jelent meg.

A Twitter mikroblogján a felhasználók maximum 140 karakteres üzeneteket közölhetnek terjedelemben. Az utóbbi időben mind több politikus lépett be a rendszerbe: a leghíresebb Barack Obama, az USA elnöke, akinek a mikroblogon már csaknem négymillió követője van. A friss bejegyzések azonnal eljutnak valamennnyi felhasználóhoz - adott esetben csak a közlő ismerőseihez, más esetben mindenkihez. Az Egyesült Államokban a Columbia Egyetem munkatársai New York City területén megvizsgálták, hogy milyen egészségügyi hírek röppennek szét a Twitter útján, és azok mennyire felelnek meg a tudományos tényeknek.

A múlt évben vizsgált csaknem öt hónap alatt 52 000 üzenetet találtak, melyek antibiotikumokkal foglalkoztak. A kutatók ezeket vetették alá a tudományosság próbájának. Tapasztalataik szerint az üzenetek teljes anyagából 700 tartalmazott az antibiotikumokra vonatkozó pontatlan, sőt téves információkat. A hálózat egyes tagjai olyan információkat küldtek szét, melyek szerint az antibiotikus kezelést szükséges vírusfertőzés esetén is alkalmazni. Daniel Scanfeld, a kutatás vezetője példaként kiemelte, hogy többen antibiotikumokat ajánlottak influenza kezelésére is.

Miközben mind többen fordulnak egészségügyi ismeretbővítés céljából az internethez, mind több embert zavar az ott található "adatköd" is. Ennek megfelelően a gyanús tünetek miatt orvoshoz forduló emberek száma is lényegesen növekszik, ami kedvező változás a betegségek korai fölismerése szempontjából. "Az internet nem helyettesítheti az orvost" - írja Bradford Hesse, az egyik szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)