MTI

Internetes adatbázis a kígyóméreg ellenszérumairól

A kígyóméreg ellenszérumairól hozott létre internetes adatbázist az Egészségügyi Világszervezet (WHO); a szakemberek reményei szerint az új honlappal lényegesen csökkenhet a halálos kimenetelű kígyómarások száma.

Becslések szerint a világon évente mintegy 100 ezer ember hal meg és további 300 ezer ember veszíti el valamely végtagját vagy szenved tartós egészségkárosodást kígyómarás következtében. A WHO új adatbázisában a legveszélyesebb mérgeskígyókat és azokat a hitelesített ellenszérumokat tartják számon, amelyek az évente megmart 2,5 millió ember gyógyítására használható.

Az ellenmérgek olyan, a méregből előállított ellenszerek, amelyeknek időben történő megfelelő használatával elkerülhető az áldozat halála vagy maradandó egészségkárosodása. Az ellenmérgek egy része azonban alkalmatlan a gyógyítása, ezek használatával csak a betegek és orvosaik közti bizalom veszik el - közölte a WHO. Lembit Rago, a WHO gyógyszerbiztonsági koordinátora szerint számtalan trópusi és szubtrópusi ország közegészségügyi ellátásában elhanyagolják a kígyómarások kezelését, jóllehet a mérgezések többségében a halál és a tartós megrokkanás is elkerülhető lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint információhiány miatt van hiány ellenszérumból a kígyómarások által leginkább érintett fejlődő országokban, mert a valós szükségletek ismeretének hiányában a gyógyszergyárak csökkentették termelésüket, illetve emelték áraikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!