Felföldi Beáta

Nem jött be a Nexus One

A Google okostelefonja, a Nexus One netes értékesítése finoman szólva is kudarc, viszont a cég operációs rendszere, az Android lekörözi az iPhone-t.

A harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Sprint megváltoztatta terveit és már nem szándékoznak a Nexus One online értékesítői közé tartozni. Ez a nyilatkozat két héttel azután látott napvilágot, hogy a Google bejelentette, a Verizon - az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatója - sem csatlakozik a Nexus One internetes értékesítéséhez, ráadásul a Vodafone is csak viszonteladókon keresztül árusítja majd a mobilt. A Verizon-hoz hasonlóan a Sprint hálózata is CDMA alapú, amit úgy látszik, a Google mégsem támogat.

A cég továbbra is árulja a neten a GSM verziókat, de már csak az AT&T és a T-Mobile - amely az Android bevezetése óta végig a Google mellett állt - támogatja még mindig a szolgáltatást. Mára egyértelművé vált, hogy a Google okostelefonhoz kapcsolódó tervei meghiúsultak. A kimutatások szerint a telefonból eddig alig adtak el félmillió darabot, persze a Google közlése szerint eredetileg még ennyire sem számítottak, mindössze egy új, internetes telefonvásárlási lehetőséget akartak megvalósítani.

A Google állítása szerint a Nexus One bevezetésével nem akartak versenyre kelni a többi Android-alapú telefont gyártó partnercéggel, mint a Motorola vagy a Verizon. De úgy tűnik, a többi társaság ezt nem így látta: a Verizon és a Vodafone - utóbbi a Verizon résztulajdonosa - nem állt az online értékesítők közé, és lehetséges, hogy csupán a Verizon kilépésének hatására, de végül a Sprint is letett az ügytől. A Sprint azzal indokolta ezt, hogy nemsokára bemutatásra kerül a kontinens első 4G okostelefonja, az Evo G4, amit a megszokott módon árusítanak majd.

Az Android bővelkedik az új lehetőségekben. Az NPD Group adatai szerint a Google mobiltelefonokba (HTC Droid Eris, Motorola Droid) szánt operációs rendszere az amerikai piacon felkapaszkodott a dobogó második fokára. A kimutatások szerint a megjelenést követő első negyedévben az Android 28%-os piaci részesedéssel rendelkezett - részben köszönhetően az Andoidot futtató készülékeknek és a Verizon sikeres reklámkampányainak - míg annak idején az iPhone csak 21%-kal bírt. Az első helyezett a RIM BlackBerry, 36%-kal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • henrikk001 #39
    Kérlek ne idegesíts már a hülyeségeiddel. Iphone OS csak egyféle (valójában ez is inkább 3) telefonon van, viszont a fejlesztőket meg pont g*cire nem érdekli az, h az Android miért _jut el több emberhez_, nekik az a lényeg, h több emberhez jut el. Ezért is van értelme az összehasonlításnak, s azért is, mert az Androidot is A TELEFONRA ELŐTELEPÍTVE árulják és nem külön. De persze az okoskodás az megy, ahelyett, h megpróbálnál kicsit gondolkodni is.
  • Kaw260 #38
    Hello. Ha tud valaki segítsen egy vodafone 225 -ös függetlenítésében.
    IMEI: 357308019927751
    Előre is köszi!
  • Tiro2 #37
    Ne forgasd ki a szavaimat, egy rohadt szoval nem mondtam hogy nem lehet felrakni. Kepzeld enis felraktam, csak annyit mondtam hogy nem egyszeru nagyon fontos a megfelelo konfiguracio... Es aszt se mondtam hogy lassu lesz csak hogy lassabb ugyhogy meg nyugodtan raszamolhatod hogy futhat egy mac-en .. Meg mivel leszedted nem hiszem hogy tullsagosan is elmelyultel volna benne hogy meglasd hol vannak bugok.
  • NullZ3r0 #36
    Érdekes, nekem sikerült felraknom a PC-mre, ment is elég gyorsan. Csak nem tetszett, és leszedtem.
  • Tiro2 #35
    "Az apple csak annyival ter el, hogy ok macosx-et raknak alapbol a gepre"

    Azért ez egy kicsit merész kijelentés (az elotti mondatodban te is megcafoltad "a legtobb alkatresz"), az teny hogy sok alkatrész megeggyezik. Csak tudod próbálj meg pc-re osx-et rakni, es ha nagy nehez (a nem tudom hanyadik konfiguracio soran) sikerül futtatásra birnod sose kapod meg ugyanaszt az eredmenyt, mert lassabb es bugosabb lesz..
    [Meg ha mar bejegyesztettek hivatalosan mac szot akkor nevezzuk neven a dolgot]
  • tomcsa4 #34
    Jaaa értelek már. Így szemlélve igazad van/lehet.
  • kvp #33
    "Bázze te miről beszél? Már ott bugos az egész hogy az apple pc-ket ad el.."

    Miert mit arulna? Az apple gepek sima pc-k, amiket ugyanaz a kinai foxconn gyart aki a hp munkaallomasait. (ezert cserelheto szabadon egy x86-os mac pro es egy x86-os hp munkallomas kozott a legtobb alkatresz) Mindket gep pc, mindkettom megy a windows es a linux, ha azt rakunk ra. Az apple csak annyival ter el, hogy ok macosx-et raknak alapbol a gepre, nem windows-t.

    En arrol beszeltem, hogy mig az apple arul hardvert is az os-e melle, addig a microsoft tisztan csak szoftvert arul, amihez sok nagy gyarto keszit hardvert. Igy sokkal tobb windows fogy, mint macos. A telefonok vilagaban is ez van, az apple gyart hardvert es szoftvert is, mig a google csak szoftvert keszit a nagy hardvergyartok keszulekei szamara. Igy vegul tobb google-os szoftverrel szerelt telefon fogy, mert tobb gyarto is ugyanazt arulja mas csomagolasban. Igy egy ido utan itt is be fog allni a pc-s vilagban megszkott helyezet, hogy van par szazalek apple gep, van par szazalek egyeb es az osszes tobbi keszulek egy sokfele hardveren futo flexibilis szoftvert hasznal, ami viszont a hardverek sokfelesege ellenere egyseges, bar egyszerre tobb verzioja van hasnalhatban. A pc-s vilagban ez a windows, a telefonos vilagban ugy nez ki, hogy ez lesz az android. Az apple-nek is eselye sincs, mert nem a google-el versenyez, hanem az osszes tobbi hardvergyartoval, akiket a google csak a szoftverevel segit.

    Es a tobb google-os telefon azt jelenti, hogy a google szoftvere tobb keszuleken fut, mint az apple szoftvere. Az, hogy ki gyartotta ezeket a keszulekeket igazan nem szamit. Egy ido utan a legtobb cegnek valoszinuleg erdemesebb lesz atallni iphone-rol android-os fejlesztesre, mert a tobb telefon miatt tobb penz lesz benne. (es a google joval tobb penzt hagy a fejlesztoknel, sot ha akarjak akar a teljes hasznot is megtarthatjak, a google nem ker mindenaron belole) Ezek utan mennyi eselye lesz az apple-nek? Tudnak versenyezni az ingyenessel? (az android-bol van teljesen open source, ingyenes valtozat is, ahol nem csak az os, de az app-ok is ingyenesek)
  • tomcsa4 #32
    De nem vágod, hogy iPhoneOS csak iPhone telefonon van? Meg iPod Touchon.
  • Sir Ny #31
    "Több Android operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefont adtak el, mint Apple iPhone OS operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefont."

    Én nem csűrök csavarok semmit. A cikkben iPhone van írva, nem iPhoneOS-sal felszerelt mobiltelefon. Majd visszatérünk erre kb 2 év múlva, amikor kijártad az elsőt, és megtanulsz olvasni, jó?
  • tomcsa4 #30
    Olvasd el a #28-as HSZ-t.