MTI

Örökbe fogadják a megszűnő brit telefonfülkéket

A mobiltelefon megjelenése halálra ítélte őket, ám a brit falvak mindent megtesznek piros telefonfülkéik megmentéséért: örökbe fogadják ezeket az ikonnak számító létesítményeket és új életet lehelnek beléjük. Manapság nem egy közülük verskabin, művészeti galéria vagy könyvtár formájában működik tovább.

Egy fülkében ma kis jácintcsokor, kertészeti és konyhaművészeti folyóiratok láthatók, a falakra verseket ragasztottak, de telefon már nincs benne: "ez a fülke már nem a BT (brit telefontársaság) tulajdona, a készüléket kiszerelték és ma a helyi hatóságoké" - figyelmeztet az ajtóra erősített felirat. Egy Oxford közelében lévő 120 lakosú falu az egyike azoknak a településeknek, amelyek örökbe fogadták telefonkabinjukat.

Waterperry egy szervestrágyát forgalmazó farm és egy helyi arisztokrata egykori udvarháza között épült. A British Telecom le akarta bontani a településen működött piros telefonfülkét, de a falu lakói másként döntöttek. A közösséget hatalmába kerítő "erős felindulás" láttán Tricia Hallam tanácsos elérte, hogy Waterperry fogadja örökbe a fülkét és változtassa "a költészet kioszkjává."

Angliától elválaszthatatlan a fekete taxi, a levelesláda, az emeletes busz és a piros telefonkabin. A turisták milliószámra fényképeztetik magukat ajtajában, maguk az angolok pedig a végsőkig licitálnak rájuk a világhálón, ahol akár 3900 fontot is elkérnek értük, s ha sikerül megvenniük egyet, zuhanyozóvá vagy italbárrá alakítják. A kioszkot, ahogy angolul nevezik a kabint, hagyományosan "postahivatal-pirosra" festik, akárcsak a postaládákat. 2002-ben még 17 000 telefonfülke működött, de ma már 58 százalékuk veszteséges - és mindegyik fülke karbantartása évi 800 fontba kerül.

Ezért a BT két éve levelet intézett a helyi tanácsokhoz, tájékoztatta őket, hogy le akarja bontani ezeket az építményeket. Ekkor százegynéhány tanács jelezte, hogy szándékában áll megvásárolni a "kioszkot" - magyarázta el az AFP-nek John Lumb, a BT Payphones társaság vezérigazgatója. A telefontársaság ekkor dolgozta ki Adopt a kiosk - Fogadjon örökbe egy telefonfülkét! - elnevezésű programját, amelynek révén a települések jelképes, 1 fontos áron juthattak a kabin birtokába. 2008 augusztusa óta, amikor meghirdették a programot, 1118 kabint fogadtak örökbe a britek, a leszerelt fülkék száma 4000 volt. A BT még pályázatot is hirdetett a kabinok "legjobb örökbefogadó szülei" címre, amelyet végül a Cambridge közelében lévő Great Shelford település nyert el.

"Angliában az emberek szeretnek egy kissé régimódi világban élni" - magyarázza Eileen Beenee helyi tanácsos. Az ő ötlete volt, hogy a kabinnak legyen lakója: egy próbababa, amelyet az elemi iskola diákjai készítenek. A figura minden hónapban más öltözetet kap, például egy istenséget testesít meg, vagy az angol történelem valamelyik híres alakját. Az Anglia délnyugati részében lévő Westbury-sub-Mendip faluban a telefonfülkéből könyvtár lett - "a legkisebb a világon", mondják büszkén a 800 fős település lakói. "A falusiak ingyen hoznak könyveket, 24 órából 24-ben nyitva tart. Még ki is világítják az álmatlanságban szenvedők érdekében" - emelte ki az AFP-nek nyilatkozva Bob Dolby helyi tanácsos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JL666 #4
    leszedik ezeket a jellegzetes telefonfülkéket, a jellegzetes taxikat kínai szarok váltják fel, ellepik őket a sok bevándorló... Mi lesz ebből az országból úristen?!
  • richard45 #3
    Hááááát...csak nehogy a tudjuk kiknek a kezébe kerüljön, me' akko' gyűn a világvége.
  • Zenszkij #2
    Minmeghalunk .
  • Tetsuo #1
    LOL