Berta Sándor

A zenehallgatás nem csökkenti a koncentrációt

Eddig megoszlott a szakemberek véleménye arról, hogy vajon nem hátráltatja-e a tanulásban a gyerekeket, ha a leckéjük készítése közben a YouTube-on néznek klipeket vagy MP3-as zeneszámokat hallgatnak.

A Dortmundi Műszaki Egyetem zenetudományi munkatársai most kiderítették, hogy a megosztott figyelem nem feltétlenül jelent hátrányt és okoz károkat a tinédzserek, de a felnőttek esetében sem. Az intézmény szakértői 88 iskolás bevonásával végeztek el egy koncentrációs tesztet, amelynek során arra voltak kíváncsiak, hogy a kedvenc zeneszámok meghallgatása befolyásolja-e a résztvevők teljesítményét vagy sem.

Az MP3-lejátszók, a mobil- és okostelefonok, a számítógépek, valamint az internet lehetővé teszik, hogy a fiatalok gyakorlatilag bárhol elérhessék kedvenc dalaikat. Szülők, tanárok és pedagógusok korábban úgy vélték, hogy a zenehallgatás csökkentheti a koncentrációképességet és negatívan befolyásolhatja a munkavégzést. Az 1990-es évek eleje óta számos tanulmány készült erről a kérdésről és a többségük inkább negatív, mint pozitív hangvételű volt.

A most elvégzett kísérletben 15 és 17 év közötti fiatalok vettek részt, akikkel felváltva töltettek ki egy intelligencia és egy koncentrációs tesztet. Az egyik csoport tagjainak az intelligenciatesztet zenehallgatás mellett, a koncentrációs feladatsort pedig zenehallgatás nélkül kellett kitölteniük. A másik csoportba tartozóknál ez fordítva történt.

Kiderült, hogy a zenehallgatás pozitív hatással volt a lapok kitöltésére és a fiatalok a matematikai, illetve intelligenciát tesztelő feladatokat is jóval eredményesebben oldották meg, mint amikor nem hallgathatták közben kedvenc dalaikat. A zenét hallgatóknak nem csak az eredményük lett jobb, de a teljesítményük és a koncentrációjuk is nőtt, amire a legjobb bizonyíték, hogy gyorsabban és pontosabban töltötték ki a tesztlapokat a zenét nem hallgató társaiknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #26
    Ha akarok a zenére figyelek, ha akarok a szövegre, szólhat egyszerre a kettő, de nem tudok rájuk ugyanúgy koncentrálni. Ha pedig valami unalmas szart kell tanulnom úgysem arra figyelnék jobban, hanem a zenére.
  • rágógumi #25
    vágj fel :D és idióta is vagy :D sokra mehetsz a diplomáiddal :D egs :D
  • willcox #24
    Valószínűleg nagyon le lehetsz maradva, ha nem ismersz olyan szolgáltatásokat, amikről zenét lehet hallgatni - akár úgy is, hogy rákeresel a konkrét zenére, és ebben a youtube-os források is benne vannak (de csak a zene, kép nélkül) -, és nem mellesleg ott vannak az online rádiók is. Édes Istenem! Megalol!
    Mellesleg a youtube jellemzően videoszolgáltatás, még ha raknak is fel állóképpel ellátott zenéket. Egyébként az a tanulás sem ér sokat, ahol youtube-os zenéket keresgetsz közben. De végtére is leszarom, hogy ki hogyan tanul, én már nem szándékozom többet tanulni (van pár diplomám), nem érint a dolog.
  • Datas #23
    Szerintem nem mindegy, hogy a tanulasi folyamat alatt hallgat az ember zenet, vagy egy mar megtanult dolog alkalmazasa kozben. Elso esetben amikor valami teljesen ujjat tanul az egyen, akar zavaro is lehet a zene, mig masodik esetben amikor mar nem tanul, hanem felhasznalja az addig megtanultakat, vagyis gyakorlatba ulteti azokat, akkor a megfelelo zene tenylegesen lehet pozitiv hatasu.
  • Barnus #22
    Kedves willcox nagyon le lehetsz maradva, ha számodra a youtube-os "zenehallgatás" újdonságként hat.

    Mit gondolsz a több ezer zene egyetlen állókép (többnyire borítókép) miért van youtube-ra feltöltve? Mielőtt elkezdesz LOl-ozni, nézz körül a világban, hogy mik a szokások. Jómagam nem szoktam ilymódon zenét hallgatni, mert megtehetem, hogy a munkahelyemen is ott van az összes zeném a vinyón, de ezt nem mindenki teheti meg.

    Komolyan magyarázni kell embereknek az ingyenes online zenetárolás előnyeit, aminek egyik kézenfekvő módja a youtube? Édes Istenem ROFL.
  • Glutamin #21
    Engem is zavar. Érdekes dolog ez, ahány ember annyi féle.
  • Vogel #20
    Engem spec minden zene zavar tanulás közben.
  • MaXiMkA #19
    Nekem a zene a mindenem... Apummal sokszor veszekszem, mert Ő nem szereti, ha tanulás közben zenét hallgatok, de én is rájöttem, h ez nem befolyásol különösebben. Persze, ha hulla fáradt vagyok, akkor már úgyis mindegy, mert a matek házit csak nem fogom érteni... xD
  • Narxis #18
    Szerintem ez emberfüggő. Van aki képes így is figyelni van aki nem. Nekem tanuláshoz mindig csend és nyugalom kellett, de ismertem olyat aki úgy tudott tanulni ha valami zene ment a háttérben.
  • nextman #17
    De ha nincs nálad azt mp3, viszont van net, akkor jó hallgatni a youtubeot, szerintem a cikk írói is erre gondoltak..