Napi Online

A Google hétfőn elköszönhet Kínától

Ha a Google tényleg kivonul a kínai piacról ahelyett, hogy engedne az ország cenzúratörvényeinek, akkor többé nem fog tudni visszatérni - véli a vállalat egy korábbi alkalmazottja. Hétfőn jelenthetik be a kivonulást.

Az, ahogy a Google bejelentette a Kínából történő kivonulási szándékát, szilárd elhatározásra enged következtetni - nyilatkozta Peter Lui, az amerikai internetes vállalat ázsiai és csendes-óceáni részlegének egy korábbi vezetője a Bloombergnek. Véleménye szerint ugyanakkor ha a Google kivonul Kínából, akkor nem fog tudni visszatérni. Az amerikai és a japán Google nem nyilatkozott az ügyben.

A világ legnagyobb internetes keresőmotorját üzemeltető Google január 12-én jelentette be, hogy akkor is beszűnteti oldalainak cenzúrázását, ha ez kínai működésének végéhez vezet. A vállalat kínai kormánnyal folytatott tárgyalásának eredménytelenségére lehet következtetni abból, hogy a múlt héten Kína felelőtlennek minősítette a szűrés beszüntetésének tervét. A Google március 22-én, hétfőn jelentheti be a kínai piacról történő kivonulását, amire április 10-én kerülhet sor - írja a Bloomberg a sanghaji China Business News meg nem nevezett forrásaitól származó információira hivatkozva.

Egy, a Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint Kína meglesz a Google nélkül is. Az ázsiai ország legnagyobb internetes keresőjének számító Baidu részvényei a kivonulási szándék január 12-i bejelentése óta 46 százalékkal drágultak. A Google Nasdaqon jegyzett papírjai idén eddig 8,6 százalékot vesztettek értékükből. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a Google kivonulása "egyéni döntés", amely nem lesz hatással a kínai üzleti környezetre. Kínában jelenleg 384 millió internetfelhasználó van, ami meghaladja az Egyesült Államok teljes lakosságát. Egyes becslések szerint ez a szám 2013-ig 840 millióra nőhet, ami az ország lakosságának 61 százalékát jelentené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    A 60as-70es években a japán termék egyet jelentett a gagyi termékkel, és nézd meg most...
  • reszcsi #6
    Szerintem előtte bevásároltak Baidu részvényekből, így végülis nyertek a tranzakción :) Egyébként kína keménytökű, lesz*rja mint tart róla a világ, nemsokára úgyis ő mondja meg mi a tuti. Tudja fene, még az is lehet, nekik van igazuk ...
  • iambg #5
    Tökmindegy marad vagy nem. A gagyi áru attól még itt lesz nálunk. Ahhoz nem kell a gugli.
  • zola2000 #4
    Itt most nem pénzről hanem elvekről van szó, ami elég ritka egy multicégnél...
  • Hegi90 #3
    "Kínában jelenleg 384 millió internetfelhasználó van"

    Amúgy ha nem éri meg neki ottmaradni, akkor mi értelme? hm?
  • chase #2
    Elveszíteni egymilliárd+ fős piacot... na ezt is csak a Google engedheti meg magának.
  • zola2000 #1
    Na egy jó pontot szerzett nálam a gugli.