Berta Sándor

Az IPv4-címek 90 százaléka elkelt

Az öt regionális internethivatal (RIR) koordinátorának számító Number Resource Organization (NRO) szerint egyre kevesebb a szabad IPv4-cím.

A szervezet közleményéből kiderült, hogy már csak az IPv4-címek kevesebb, mint tíz százaléka szabad. "Az aktuális becslések alapján kijelenthető, hogy a RIR-eknél 2012-re az utolsó szabad IPv4-címek is elfogynak. A túl kevés IPv4-cím miatt nem leszünk képesek a globális internethozzáférésekkel kapcsolatos minden ambíciónkat megvalósítani. Az infrastruktúra fejlesztésében ezért kulcsszerep hárul majd az IPv6-ra. Ebben a folyamatban azonban nem csak az IT-ágazatnak kell jó példával elől járnia, hanem a világ kormányainak is." - nyilatkozta Axel Pawlik, az NRO elnöke.

A szakember hangsúlyozta: érdekes módon az IT-ágazatban elsősorban a kisebb internetszolgáltatók, valamint a technikai dolgok iránt lelkesedők szorgalmazzák a váltást. Sajnos azonban minden pozitívum ellenére is túl kicsi a mozgás ezen a területen. "Már az évtized eleje óta tudjuk, hogy túl kevés az IPv4-cím. Most már azt kell mondanunk, hogy ébresztő. Attól tartunk, hogy túl sok vállalat lesz kényelmes ebben a kérdésben és ha körülbelül két év múlva az utolsó IPv4-címek is elfogynak, akkor a szükségszerű váltások akár pánikhoz is vezethetnek" - jegyezte meg Axel Pawlik.

"Sok döntéshozó nincs is tisztában azzal, hogy mennyi készülék igényel IP-címet, elég csak a mobiltelefonokra, a laptopokra, a szerverekre, a routerekre gondolni és a listát még folytathatnám. Az elérhető IPv4-címek száma drasztikus mértékben csökken és amennyiben ezt a problémát az internetes közösség képtelen lesz időben felismerni, akkor már a közeljövőben viselnünk kell majd ennek a következményeit" - szögezte le Raul Echeberria, az NRO titkára.

Tavaly októberben az az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) arról számolt be, hogy már csak kereken 400 millió IPv4-címet tud kiosztani és 2013 elejére elfogyhatnak az utolsó IPv4-címek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #28
    és jelentem 2019 novemberére elfogyott az ucsó európai ipv4 cím is.
  • kvp #27
    "Ráadásul itt kapsz azonnal egy IP-t, nem értem miért kéne backward."

    Azert, hogy a regi ip cimeket hasznalo gepeket el lehessen erni. Egyebkent az ipv4-es tartomany az ipv6-os tartomany resze, tehat tervezesenel fogva visszafele kompatibilis az uj szabvany. Sot meg arra is lehetoseg van, hogy az ipv6-os halozat hataranal ha a cim ipv4-es cimre mutat, akkor a gateway-nek lehetosege van atforditani a kerest ipv4-re, majd a valaszt vissza ipv6-ra. Jelenleg azsiaban mar jopar uj halozat eseteben csak igy latjak az internet tobbi reszet, es ez a technika jol mukodik. Annyi gond van, hogy ipv4-es cimrol nem tudjuk kozvetlenul elerni ezeket a gepeket, de mivel ezek nem szerverek hanem kliensek, ezert ez nem szamit. A jovoben jo ideig a legtobb szervernek az ipv6-os melle ipv4-es cime is lesz, hogy a kesobb valtok elerhessek oket. Az ujabb linux-os rendszerek (ahol nincs direkt letiltva az ipv6) automatikusan figyelnek ipv6-on is, az ipv4-es kompatibilitasi cimmel kitoltve az ipv6-os cimuket. Teszik ezt fuggetlenul attol, hogy a halozat korulottuk kepes-e kezelni az ipv6-ot. (az ethernet-es lokalis halozatok alapvetoen kepesek, csak a router-eket kell frissiteni, ha gyarilag meg nem tamogatjak az ipv6-ot)
  • tomcsa4 #26
    Egy kötelesség lesz. Akinek a routere nem ipv6 kompatibilis, annak vennie kell egy újat.

    opeca: nem lesz visszafele kompatibilis. Nem mindenhol működik a backward. Ráadásul itt kapsz azonnal egy IP-t, nem értem miért kéne backward.
  • culas25hc #25
    Na látjátok. A Maják ezt is megjósolták. 2012-ben lejár a naptár, elfogynak az IP címek. Itt a világ vége :D

    Mondjuk én már gimnáziumban is azt tanultam, hogy fogyóban vannak az IP-k és nemsokára át kellene állni az IPv6-ra címekre, szóval nem értem most mit ijedt meg hirtelen mindenki. Ez kb olyan hír, mint hogy "a WHO szerint egészségtelen a gyorskaja"...na és??... micsoda újdonság...
  • opeca #24
    És az átállás szó is már eleve rossz.
    Mert ez egy folyamat, nem egy globálisan megtervezett egyik napról a másikra történő átállás, egyik rendszeről a másikra.

    Inkább egy meglévő rendszer fölé húznak még egyet, ami az eddigi működő rendszereket a legcsekélyebb szinten sem fogja érinteni.
    Ebből egy átlagfelhasználó semmit nem fog észrevenni. Az ég világon semmit sem.
  • opeca #23
    Azért vicces, hogy az IPv6-os címszabványt már vagy 15 éve kitalálták és akkor most jön mindenki azzal,hogy jaj, elfogynak az IP-címek.

    A fenéket fognak elfogyni, csak kell egy kis paráztatás megint, hogy a tudatlan felhasználó majd felfejlessze az egész gépét, mert azt hiszi ez kell majd ahhoz, hogy az IPv6 menjen.

    Amúgy tudtommal már jelenleg is használatban van egy rakás IPv6-os cím.

    Az meg, hogy egy szoftver, vagy hardver, amelyik IPv6-os szabvánnyal rendelkezik képtelen legyen az IPv4-et használni, egész egyszerűen kizártnak tartom:)

    Erre találták ki a backward compatibility-t, ami kritikus esetekben még a mikrofosnál is jól működik:)
  • Windforce #22
    Es mivel fix cim, ezert eleg csak egy rosszindulato hackernek megtudnia, es maris beindithassa a mosogepem, mikozbe a piros es a feher bugyim is benne van he.!
  • stng #21
    Az IPv6 címek 128 bitesek, így a nagyságrendekkel nagyobb címtartománya révén közvetlenül címezhetővé teszi az Internethez kapcsolódó berendezéseket.Röviden: az IPv6 amellett, hogy a jelenlegi dinamikus IP-cím kiosztás helyett minden végfelhasználó kaphat egy fix IP-címet, a biztonság terén is hoz újításokat a jelenleg használt IPv4hez képest. A 128 bites címtartomány több ezer milliárd eszköz számára biztosíthat IP-címet, így gyakorlatilag kimeríthetetlen a kapacitása. Lefordítva ezt a háztartásokra, az otthonokban minden internetképes eszköz önálló IP-címet kaphat, így azok zavar nélkül kommunikálhatnak egymással.
  • hiftu #20
    2012: Akkor már nem kell IP cím senkinek v4-es sem.. :)

    Ja és előre vetíthetünk egy újabb marketing elemet:
    A dobozra (hardver/szoftver) nagy piros betükkel rá lesz nyomva: IPv6 compatible. (és minimum 20% felár)
  • kvp #19
    Csak annyit mondanek, hogy az alfa osztalyu cimeket meg mindig nem osztottak ki. Ezek voltak az arapnet regi cimei, jelenleg par tucat gep van csak a kb. 1 milliard ip cimen. (az egyik alhalozat eseteben 2000 korul egy darab hadtapos pdp-t talaltam a 16 millios cimtartomanyban ami meg mukodott, bar legalabb nem kert jelszot a login)

    Egesz pontosan a cisco szerint:

    "Finally, more than half of the IPv4 address space in use is held by organizations in the United States, whereas the developing world has comparatively little address space. There are currently 42 class A blocks and another two /8s from class C space listed as given out to end users—738 million addresses. The U.S. government uses about 10 of those blocks; 21 of them are not present in the Border Gateway Protocol (BGP) routing table."

    Azaz ha akarnank kb. meg 700 millio gepnek jutna cim az ipv6 atallas elott, ez azert eleg soknak tunik.

    Egyebkent meg az ipv6 nem olyan veszes, nem is az operacios rendszerekkel van a gond, hanem sok felhasznaloi program nem tamogatja. Tehat egy ideig a szervereknek mindenkeppen kell ipv4-es cim is, hogy a meg at nem allt felhasznalok lassak oket. Aztan az ipv4 az ipv6 egyik subnet-je lesz, mint most egy lokalis halozat.