Berta Sándor

Merre tart az internet?

Az Amerikai Egyesült Államok fokozatosan feladja az ICANN nevű szervezet irányítását. Az még teljesen nyitott kérdés, hogy milyen lesz az új szabályozás.

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) komoly kihívás előtt áll, hiszen az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) kémkedési botránya megrengette a digitális szolgáltatásokba vetett bizalmat. Egyelőre kétséges, hogy mi lesz az ICANN jövője. Ez a non-profit szervezet kezeli a weben többek között a doménneveket és az 1998-as alapítása óta az amerikai kereskedelmi minisztérium felügyelete alatt áll. Az amerikai kormány március közepén jelentette be, hogy ezt a pozícióját 2015 őszéig feladja.

Az illetékes vezetők Brazíliában találkoznak a Net Mundial Konferencián, azért, hogy a világháló jövőjéről egyeztessenek. Az egyik központi kérdés az, hogy az USA a jövőben milyen szerepet fog játszani az internet irányításában. A csúcstalálkozót Dilma Rousseff brazil elnök kezdeményezésére hívták össze. A különböző nemzetek szemében komoly szálkát jelentett az eddigi amerikai szerepvállalás, de 2012-ben elutasították azt a kínai-orosz javaslatot, hogy erősebb állami befolyás valósuljon meg az internetes gazdaságban. Az amerikai kémkedési botrány kirobbanása után az Európai Bizottság is az ICANN-felügyelet újratárgyalását szorgalmazta. Az amerikai kabinet most azt hangsúlyozta, hogy már a kezdetektől azt tervezte, hogy korlátozza a felügyeleti szerepét.

Jeanette Hofmann tudós azt a kérdést tette fel, hogy vajon miként lehet majd megbizonyosodni arról, hogy az ICANN betartja a saját szabályait. Erre több variáció is lehetséges, az egyik, hogy önmagát felügyeli vagy más szervezetek veszik át ezt a feladatot. Az összegyűlő államoknak, vállalatoknak és aktivistáknak nincsenek konkrét elképzeléseik, így az is elképzelhető, hogy csupán a jövőbeli döntésekkel kapcsolatos menetrendben sikerül majd megállapodni. Nigel Hickson, az ICANN európai képviselője is azt mondta, hogy hosszú folyamatra készülnek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A 4K pornó stream felé. Ez egyértelmű. ;-)