28
  • Macropus Rufus
    és jelentem 2019 novemberére elfogyott az ucsó európai ipv4 cím is.
  • kvp
    "Ráadásul itt kapsz azonnal egy IP-t, nem értem miért kéne backward."

Azert, hogy a regi ip cimeket hasznalo gepeket el lehessen erni. Egyebkent az ipv4-es tartomany az ipv6-os tartomany resze, tehat tervezesenel fogva visszafele kompatibilis az uj szabvany. Sot meg arra is lehetoseg van, hogy az ipv6-os halozat hataranal ha a cim ipv4-es cimre mutat, akkor a gateway-nek lehetosege van atforditani a kerest ipv4-re, majd a valaszt vissza ipv6-ra. Jelenleg azsiaban mar jopar uj halozat eseteben csak igy latjak az internet tobbi reszet, es ez a technika jol mukodik. Annyi gond van, hogy ipv4-es cimrol nem tudjuk kozvetlenul elerni ezeket a gepeket, de mivel ezek nem szerverek hanem kliensek, ezert ez nem szamit. A jovoben jo ideig a legtobb szervernek az ipv6-os melle ipv4-es cime is lesz, hogy a kesobb valtok elerhessek oket. Az ujabb linux-os rendszerek (ahol nincs direkt letiltva az ipv6) automatikusan figyelnek ipv6-on is, az ipv4-es kompatibilitasi cimmel kitoltve az ipv6-os cimuket. Teszik ezt fuggetlenul attol, hogy a halozat korulottuk kepes-e kezelni az ipv6-ot. (az ethernet-es lokalis halozatok alapvetoen kepesek, csak a router-eket kell frissiteni, ha gyarilag meg nem tamogatjak az ipv6-ot)
  • tomcsa4
    Egy kötelesség lesz. Akinek a routere nem ipv6 kompatibilis, annak vennie kell egy újat.

opeca: nem lesz visszafele kompatibilis. Nem mindenhol működik a backward. Ráadásul itt kapsz azonnal egy IP-t, nem értem miért kéne backward.
  • culas25hc
    Na látjátok. A Maják ezt is megjósolták. 2012-ben lejár a naptár, elfogynak az IP címek. Itt a világ vége :D

Mondjuk én már gimnáziumban is azt tanultam, hogy fogyóban vannak az IP-k és nemsokára át kellene állni az IPv6-ra címekre, szóval nem értem most mit ijedt meg hirtelen mindenki. Ez kb olyan hír, mint hogy "a WHO szerint egészségtelen a gyorskaja"...na és??... micsoda újdonság...
  • opeca
    És az átállás szó is már eleve rossz.
    Mert ez egy folyamat, nem egy globálisan megtervezett egyik napról a másikra történő átállás, egyik rendszeről a másikra.

Inkább egy meglévő rendszer fölé húznak még egyet, ami az eddigi működő rendszereket a legcsekélyebb szinten sem fogja érinteni.
    Ebből egy átlagfelhasználó semmit nem fog észrevenni. Az ég világon semmit sem.
  • opeca
    Azért vicces, hogy az IPv6-os címszabványt már vagy 15 éve kitalálták és akkor most jön mindenki azzal,hogy jaj, elfogynak az IP-címek.

A fenéket fognak elfogyni, csak kell egy kis paráztatás megint, hogy a tudatlan felhasználó majd felfejlessze az egész gépét, mert azt hiszi ez kell majd ahhoz, hogy az IPv6 menjen.

Amúgy tudtommal már jelenleg is használatban van egy rakás IPv6-os cím.

Az meg, hogy egy szoftver, vagy hardver, amelyik IPv6-os szabvánnyal rendelkezik képtelen legyen az IPv4-et használni, egész egyszerűen kizártnak tartom:)

Erre találták ki a backward compatibility-t, ami kritikus esetekben még a mikrofosnál is jól működik:)
  • Windforce
    Es mivel fix cim, ezert eleg csak egy rosszindulato hackernek megtudnia, es maris beindithassa a mosogepem, mikozbe a piros es a feher bugyim is benne van he.!
  • stng
    Az IPv6 címek 128 bitesek, így a nagyságrendekkel nagyobb címtartománya révén közvetlenül címezhetővé teszi az Internethez kapcsolódó berendezéseket.Röviden: az IPv6 amellett, hogy a jelenlegi dinamikus IP-cím kiosztás helyett minden végfelhasználó kaphat egy fix IP-címet, a biztonság terén is hoz újításokat a jelenleg használt IPv4hez képest. A 128 bites címtartomány több ezer milliárd eszköz számára biztosíthat IP-címet, így gyakorlatilag kimeríthetetlen a kapacitása. Lefordítva ezt a háztartásokra, az otthonokban minden internetképes eszköz önálló IP-címet kaphat, így azok zavar nélkül kommunikálhatnak egymással.
  • hiftu
    2012: Akkor már nem kell IP cím senkinek v4-es sem.. :)

Ja és előre vetíthetünk egy újabb marketing elemet:
    A dobozra (hardver/szoftver) nagy piros betükkel rá lesz nyomva: IPv6 compatible. (és minimum 20% felár)
  • kvp
    Csak annyit mondanek, hogy az alfa osztalyu cimeket meg mindig nem osztottak ki. Ezek voltak az arapnet regi cimei, jelenleg par tucat gep van csak a kb. 1 milliard ip cimen. (az egyik alhalozat eseteben 2000 korul egy darab hadtapos pdp-t talaltam a 16 millios cimtartomanyban ami meg mukodott, bar legalabb nem kert jelszot a login)

Egesz pontosan a cisco szerint:

"Finally, more than half of the IPv4 address space in use is held by organizations in the United States, whereas the developing world has comparatively little address space. There are currently 42 class A blocks and another two /8s from class C space listed as given out to end users—738 million addresses. The U.S. government uses about 10 of those blocks; 21 of them are not present in the Border Gateway Protocol (BGP) routing table."

Azaz ha akarnank kb. meg 700 millio gepnek jutna cim az ipv6 atallas elott, ez azert eleg soknak tunik.

Egyebkent meg az ipv6 nem olyan veszes, nem is az operacios rendszerekkel van a gond, hanem sok felhasznaloi program nem tamogatja. Tehat egy ideig a szervereknek mindenkeppen kell ipv4-es cim is, hogy a meg at nem allt felhasznalok lassak oket. Aztan az ipv4 az ipv6 egyik subnet-je lesz, mint most egy lokalis halozat.
  • Mardel
    CSAK NEHOGY TERRORISTÁK KEZÉBE KERÜLJÖN!
  • BCS pixel
    uhhh
  • pasi29uk
    Ez nem a Te, sőt nem is a Mi problémánk. Biztos, hogy nem kell többet fizetned ez miatt. ;)
    Ez egy internettel kapcsolatos teknikai probléma. Több cég felkészült míg mások csak beszélnek róla...
  • krk
    Szerinted én egy gazdag apuka csemetéje vagyok, mert ki tudok fizetni havi ezerhatszáz forintot mobilnetre?
  • ozric
    Mivel jár ez az ip6 hurrongás eyg átlagos felhasználó számára? (pl. jómagam)

Semmivel. Mindössze a tudatlan ír cikket a tudatlannak, emiatt nagy a felháborodás és az ellenállás.

Új gépet kell vennem?

Nem.

Vagy új hálókártyát beletenni?

Nem.

Vagy arra erőszakolnak, hogy vegyem meg a Win7-et?

Nem!!! Nem!!! Nem!!!

Nem értem, hogy miért kell egyeseknek a mosógépükbe is ip cím? Mennyenek valahová...

Aki csak IPv6-ot fog használni, miért akarod meggátolni, hogy használni tudja az internetet? Menj már valahová!

Szóval: mivel fog ez járni a magamfajták számára?

Pár évig befogod a szádat, és nem írsz ilyen hozzászólást.

A mostani IPv6 pánik a szolgáltatók és az internetre kihelyezett szerver üzemeltetők miatt van. Ugyanis jelenleg nincs tömeges támogatása az IPv6-nak. Ha elfogynak a címek, külön lehet majd igényelni jelenlegi és az új címeket (egész pontosan a kettőt egyszerre, vagy csak IPv6-ot). Ha nincs eszközöd, 2012 után is használhatod a netet minden változás nélkül. Viszont aki fejlett szoftverekkel és eszközökkel rendelkezik (nem rólad és a hasonlóakról van szó), akkor csak úgy lehet használni az IPv6 alapú internetet, ha minden szolgáltató, de legfőképpen minden szerver/weboldal rendelkezik IPv4 és IPv6 címmel. Jelenleg a kliensek/felhasználók birtokolják az IPv4 címek nagy részét, ezért kb. 2025-ig (becslés) ki lehet tolni még az IPv4 általános használatát. Eddig használhatod az imádott XP-d minden probléma nélkül. De ehhez 2 év alatt szinte minden szolgáltatónak és webszervernek az IPv4 mellett ki kell építenie az IPv6 hálózati támogatását (cím, védelem, szoftverek frissítése, ...).

Összegezve: van még 2 év, hogy a kiszolgálói oldal a mostani kb 5%-ról 100%-ra növelje az IPv6 támogatást (ez hatalmas feladat). Felhasználói oldalról mindössze annyit kell tenni, hogy aki most vesz komplett gépet, szoftvereket, eszközöket, az fokozottan figyeljen oda az IPv6 támogatásra. Várhatóan 2012-tól megjelennek a kizárólag IPv6 címel rendelkező felhasználók, akik a jelenlegi állapot alapján nem fogják tudni ugyanúgy használni a netet, mint a régi címel rendelkezők. Erről szól a történet.
  • Polemius
    Számodra a gyakorlatban semmit.
    Használhatsz továbbra is ipv4-et (a szolgáltató meg "fordít" majd)
    vagy legfeljebb driver telepítést igényel, ha közvetlenül akarod az ipv6-os címed használni.
  • halgatyó
    Ha már szó van róla, lenne egy kérdésem.
    Mivel jár ez az ip6 hurrongás eyg átlagos felhasználó számára? (pl. jómagam)
    Aki egy síma XP-vel, kb. 2 éve vásárolt alaplappal gépezik?

Új gépet kell vennem? Vagy új hálókártyát beletenni? Vagy arra erőszakolnak, hogy vegyem meg a Win7-et? (a Win98-ról az XP-re is alig bírtam áttérni fél éve se, és még most is szívok és dühöngök az XP faszságain) Nincs az a világ, hogy én hajlandó legyek egy újabb Win verziót a gépemre felengedni)

Nem értem, hogy miért kell egyeseknek a mosógépükbe is ip cím? Mennyenek valahová...

Vagy a mobiltelefonoknak jó lenne egy ideiglenes ip cím is arra a néhány percre, amíg azzal internetezik valamelyik gazdag apuka csemetéje

Szóval: mivel fog ez járni a magamfajták számára? (Érthető és l a s s ú választ várok hogy még én is megértsem)
  • Sanyix
    igen és ámerikában 2,5 milliárd ember lakik, hogy annyira szükségük van?
  • torcipepe
    y2k??
    akkoris az utolsó pillanatokban váltottak, pedig annak fix időpontja volt és nem olyan bizonytalan, mint az ip-címeké, ahol csak becsülni lehet.
    már most ipv6-os címeket kellene adni a felhasználóknak, mert az a 10% elkopik azon, hogy nem minden eszköz képes az új rendszer használatára és nekik ezért v4-es cím kell.
    haver karácsonyi ajándéknak internetet szántak az ősei, megrendelték hát a t-offlinetól. meg is kaptak egy ugyanolyan modemet, mint amit már 5 évvel ezelőtt is osztogattak, majd 1 hét múlva küldtek egy levelet, hogy nincs szabad hely. és ez a probléma már 2-3 év óta fennáll.
  • Cat 02 #8
    És ezen miért kell csodálkozni ?:)
    Afrikában van rengeteg ember, de szerintem "középen" nincs még internet se, max műholdas.
  • Mcsiv
    kb nagyon sok csoport van jelenleg is NAT mögött, ami "tűzfal" szempontjából ideális, másrészt viszont nem. Értem itt ez alatt, hogy egy normális szolgáltató nem teheti meg hogy az ügyfeleinek nem oszt publikus IP címet.
  • roliika
    Az összes új eszköz de már a mobilok többsége is fel van készítve az IPv6-ra, no para.
    Ezek miatt majd a rendszergazdák és programozók feje fog fájni kicsit, mert lesz némi plusz munka.
  • Lame
    Kb ennek volt koszonheto, hogy eddig kitartott az iPv4.
  • szombi
    Az emberiség 5%-a(amerikaiak) birtokolják a kiosztható IPv4 címek 60%-át. Ezt jó volna tudni...
  • Cat #3
    A jövőben egyre több eszköz kap IP címet. Az autók, a GPS-ek, mindenféle kézi eszköz (telefon, ebook, mp3 lejátszó stb.), biztonsági kamerák, tévék, játékrobotok... Idővel minden a hálózaton lesz.
  • Szefmester
    kb.. egy egy csoportot be kell dobni router mögé és kicsit több szabad IP lehetne.. asszem..
  • tmisi
    +36...