Berta Sándor

Az utolsó új IPv4-cím is elkelt Európában

A kontinensen már kizárólag "használt" IPv4-címeket lehet megvásárolni.

Az amszterdami RIPE Network Coordination Centre (RIPE NCC) bejelentette, hogy eladta az utolsó Európának szánt új IPv4-címet is, így a jövőben már csupán kizárólag használt IPv4-címek értékesíthetők és azok is csak egy várólistáról, amelyre minden olyan cím felkerül majd, amelyet visszaadtak a RIPE NCC-nek. Erre például azután kerülhet sor, ha egy cég beszünteti a tevékenységét. A szakemberek arra számítanak, hogy évente több százezer IPv4-cím szabadul majd fel. A RIPE NCC egyébként Európában, a Közép-Keleten és Ázsiai egyes részein összesen 76 országban felelős az IPv4- és IPv6-címek elosztásáért és értékesítéséért.

A bejelentés azért érdekes, mert az Internet Architecture Board (IAB) blogbejegyzésében már 2016 novemberében azt jelezte, hogy eltűntek az utolsó szabad IPv4-címek is. Az IPv6 internetprotokollra való átállásra a dolgok internete miatt is szükség volt, hiszen míg az IPv4 összesen 4,294 milliárd internetcím alkalmazását teszi lehetővé, az IPv6 esetében ez a szám 340 szextillió. Mindez azt jelenti, hogy elegendő cím lesz minden eszközhöz, akár a hűtőszekrények és a kenyérpirítók is saját IP-címet kaphatnak majd. Ugyanakkor az új protokoll nem kompatibilis az elődeivel, ezért új hardverekre, szoftverekre és számos tesztre lesz szükség. Pont emiatt húzódott el a mai napig az átállás.

A RIPE NCC a közleményében azt írta, hogy az IPv6 átfogó bevezetése nélkül fennáll annak a veszélye, hogy egy olyan jövőbe indul el az emberiség, amely az internet növekedését szükségtelen módon korlátozni fogja. Éppen ezért még hosszadalmas lesz az új internetprotokollra való átállás. Érdekesség, hogy időközben kialakult a használt IPv4-címek piaca, ahol 10-30 eurót kérnek el egy-egy címért. E terület éves forgalma eléri a több százmillió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)