Berta Sándor

Szabadlábon védekezhet az osztrák botnet-üzemeltető

A szerdán letartóztatott alsó-ausztriai fiatalembert újra szabadlábra helyezték az osztrák hatóságok. A 19 éves gyanúsítottat egy nemzetközi internetes csalásokat elkövető banda tagjaként vették őrizetbe, majd néhány óra múlva szabadon bocsátották.

A hírt Franz Lang, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BK) igazgatója jelentette be. Ausztriában négy személyt gyanúsítanak azzal, hogy tagjai voltak az Elite Crew nevű bűnözői csoportnak.

A BK adatai szerint a 19 éves fiatalember volt a botnet egyik üzemeltetője. A hálózat segítségével a négy gyanúsított összesen 100 000 számítógépet vizsgált át bankfolyószámla- és hitelkártya-adatok után kutatva. Lang közölte, hogy megkezdődött a házkutatások során lefoglalt számítógépek és adathordozók kiértékelése. Ez a munka várhatóan több hetet vesz majd igénybe.

"Az eddigi ismertté vált kár nagysága Ausztriában 23 000 euró. Ezt az összeget az adattárolók első átvizsgálása után becsültük meg. Azonban még hátra van a teljes adatmennyiség elemzése. A munkát a német BKA-val szorosan együttműködve végezzük" - mondta Lang. A BK igazgatója hozzátette, hogy a gyanúsítottak mindegyike fiatalember, két 18 éves stájerországi, valamint egy 18 éves alsó-ausztriai férfi volt még a csoport tagja a most szabadon engedett 19 éves elkövető mellett.

Helmut Greiner,a BK szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az majd csak az adatok kiértékelése után fog kiderülni, hogy a csoport mennyi adatot szerzett meg és ezek közül mennyivel élt vissza. Azt ugyanakkor már most tudják, hogy a bankfolyószámla- és hitelkártya-adatokat a gyanúsítottak elsősorban internetes rendeléseknél használták fel, másrészt ezek közül sokat értékesítettek a feketepiacon. Egy ilyen adatcsomag ára 1 és 10 euró közötti összegért cserélt gazdát.

A két alsó-ausztriai fiatalember a csoportban egy magasabb szinten tevékenykedett, afféle középvezetők voltak. Greiner az egyikük szabadlábra helyezését azzal indokolta, hogy az illető kész volt mindenben együttműködni a hatóságokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frayer #5
    Legközelebb már az lesz a hír, hogy:
    Szabadlábon védekezik a Ceglédi banki mészárlás 2 vádlottja.

    Majd egy hétre rá:
    Nyomtalanul eltűntek a Ceglédi mészárlás elkövetői, miután jogerőre emelkedett a
    8 éves börtön büntetés.
  • richard45 #4
    "Szabadlábon védekezhet az osztrák botnet-üzemeltető" Pff a mai világan ezen ki lepődik meg.
  • roliika #3
    És romázni meg antiszemitázni meg szappanozni ...stb meg lehet mint wanek teszi nem túl ritkán?
    Amúgy nem tudom...ismerek olyan embert aki büszkén mondja magára hogy ő cigány...és rühelli a romázást..most akkor hogyvanez?
  • Frayer #2
    vigyázz mer itt a c*gány, a te***ista, a tenor*sta, és a terrár*um is tilos szavak amikért bannolhatnak.
    Meg elég az ha nem írsz be semmit, de valaki úgy gondolja, hogy te úgy gondolod miközben eszed a reggeli zsömlédet, már bannánt kaphatsz.
    Elég a ráutaló magatartás.

    Például írsz valamit az időjárásról, vagy mondjuk hogy mit vettél ma a boltban, máris úgy értelmezheti valaki, hogy "arra utaló magatartást" tanusítottál, és azért is bannánt kaphatsz.

    Tudom tudom..sajnos ez az sg, egy önkényuralmi rendszer.
    De még az a jó, hogy nem tudnak börtönbe zárni, meg kivégezni.
    Jajj mi lenne velünk. Én már nem élnék.
  • Tenorista #1
    "Szabadlábon védekezik"? Akkor biztosan cigány. Vagy Magyarország nem Ausztria?