Berta Sándor

Charles de Gaulle az európai hálózat ellen

Miközben az Egyesült Államokban az ARPA már gőzerővel dolgozott az internet elődjén, Európában az egyes államok a kutatási projektekben betöltendő szerepükről vitatkoztak. Az európai internet kialakulása elsősorban egyetlen politikusnak és az általa képviselt szemléletnek köszönhetően nem valósult meg. Az államférfit úgy hívták: Charles de Gaulle. 1968-ban az Európai Gazdasági Közösség (EGK) titokban eltemette egy európai számítógép kifejlesztésének ötletét.

- I. rész - | - II. rész - | - III. rész -

A múlt század hatvanas éveiben járunk, az EGK brüsszeli vezetői ekkoriban száműzték végleg a fiókok mélyébe egy olyan európai óriáscég létrehozásának ötletét, amely fel tudná venni a harcot az IBM-mel. Az alapkoncepció az volt, hogy a vezető európai országok közösen hozzanak létre egy nagyvállalatot. Mikor nagy nehezen sikerült meggyőzni a briteket az együttműködés hasznosságáról, megjelent de Gaulle és keresztülhúzta a számításokat, neki ugyanis más tervei voltak, amiket a geopolitika határozott meg.

A francia államférfinek az volt a víziója, hogy a jövő Európája az Atlanti-óceántól egészen az Urál-hegységig terjed majd. Ebben az új Európában pedig a vezető szerep az atomnagyhatalommá vált Franciaországnak jutott volna. Az EGK északi és nyugati bővítése egyáltalán nem érdekelte. Sokkal inkább foglalkoztatta az akkori Csehszlovákia sorsa és a prágai tavasz utóélete, mivel attól tartott, hogy megakadályozzák az elképzelése megvalósításában. Volt azonban még egy ok: de Gaulle egyszerűen nem hitt egy európai számítógép-hálózat létrehozásának fontosságában.

Ennek különféle előzményei voltak. 1964-ben Franciaországban a Bull cég többségi tulajdonosa az amerikai General Electric lett és ezzel jelentősen meggyengült a francia számítástechnikai ipar pozíciója. A Bull utódjának kikiáltott Champion Compagnie Internationale d'Informatique (CII) megerősítését pedig egyre csak halogatta a francia állam. Az összképet némileg javította, hogy 1965-ben megalakult a PREST (Politique de la Recherche Scientifique et Technique) szakértői csoport, amelynek fő feladata a közös európai kutatás elősegítése volt.

A nacionalizmus azonban egyre inkább előtérbe került. A tudósok, politikusok és az ipar képviselői 1963 óta egyfolytában azt hangoztatták, hogy egy gazdaságilag erős Európának jóval többnek kell lennie egy szén-, acél- és atomenergia-projektekre támaszkodó társulásnál. A PREST munkacsoportjaiban helyet kaptak Ausztria, Norvégia, Törökország és Jugoszlávia képviselői is. A delegáltak száma egyre nőtt és a célok is folyamatosan bővültek. A támogatandó területek közé bekerült a meteorológia, az oceanográfia és a fémfeldolgozás. A távlati tervek között szerepelt a szállítás, az adatkommunikáció és távközlés koordinálása is, valamint a szakértők együtt akarták megoldani a környezetvédelmi problémákat.


Mivel a Bullt felvásárolták az amerikaiak, a franciák számára súlytalanná vált az ágazat

1967-ben optimista hangulat uralkodott Brüsszelben. De Gaulle azonban ismét közbeavatkozott. Franciaország 1967-ben sokadik alkalommal megvétózta Nagy-Britannia felvételét az Európai Gazdasági Közösségbe, majd hasonlóan járt el Dánia, Norvégia és Írország felvételi kérelmének elbírálásakor is. Erre válaszul tiltakozásképpen Hollandia és Olaszország PREST-képviselői távol maradtak a csoport következő ülésétől. Ami ma kisebb vitának tűnik, az akkoriban nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen lelassult az European Informatics Network (EIN) nevű európai informatikai hálózat létrehozása.

Az EIN ötletével 1968-ban találkoztak a PREST tagjai. Brüsszelbe 47 program dokumentációját küldték el. Közöttük voltak az EIN-nel kapcsolatos iratok is. A munkát egy új tényező hátráltatta, 1967 decemberében új vezetőt akartak választani a tagországok a PREST élére. Olyan személyt kerestek, akit mindenki elfogad. A választás végül Pierre Aigrain fizikusra esett. A kutatók bíztak abban, hogy Aigrain újra életet lehelhet a projektbe. Erre már csak azért is megvolt minden esély, mert a fizikus akkoriban egyfajta nemhivatalos tudományos ügyekért és technikai kutatásokért felelős miniszternek számított Franciaországban. Aigrain hírnevet szerzett magának az elektrotechnika és az atomenergia területén, vagyis elvileg minden adott volt a PREST munkájának újbóli beindításához.

A szakember munkához is látott, minden beérkezett javaslatot összegyűjtött és kiértékelt. Felmerült például egy európai szuperszámítógép építése, a szoftverek szabványosítása, a közúti közlekedést segítő elektronikus megoldások kifejlesztése, vonatokban használható gázturbinák létrehozása, valamint számos elképzelés a víz- és a légszennyezettség visszaszorítására. Végül 30 programot választottak ki, amiket hét különböző területhez rendeltek. Aigrain 1969-re végzett is a munkájával. A végső jelentésében két igazán fontos területet emelt ki, amelyek meghatározóak lehetnek a jövő szempontjából. Az egyik a meteorológia volt, a másik pedig az adatfeldolgozás, a fizikus utóbbihoz sorolta az EIN-t is.

A PREST Group azonban nem tudta folytatni a megkezdett munkát. Ismét közbeszóltak a politikai és a gazdasági érdekcsoportok. Ugyan azt az európai döntéshozók felismerték, hogy csak közösen tudnák sikeresen felvenni a harcot az Egyesült Államok gazdaságával, de képtelenek voltak félretenni a nézeteltéréseiket és hiányzott belőlük a valódi együttműködési készség. S utóbbi tekintetében sajnos az összes politikus közül kiemelkedett Charles de Gaulle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szemjuel #34
    igen, meg voltunk olyan faszagyerekek, hogy hadat üzentünk az usanak meg a szovjetuniónak... olyan faszagyerekek voltunk, hogy biciklivel mentünk a csatába... visszavertük a törököket, mert már ők se tudták, hogy hányadán is állnak... meg úgy visszavertük őket, hogy 150évig elvoltak mint marci hevesen... hagyjad már..
    legyél büszke arra hogy magyar vagy, de attól még nem leszel különb, ha valótlanokkal dobálózol orrba szájba! attól még nem leszel magyarabb nálam, hogy szerinted 3 tenger is mosta határainkat.. mosta a kutya faszát!
  • Szemjuel #33
    elnézést kérek, hogy egy ilyen egyszerű mondatot nem vagy képes értelmezni... én nem azt mondtam, hogy nem hallottam az ÉAU-ról, hanem hogy baromság ;) nem ugyan az! innentől kérdéses bármit is mondasz, mert nagy eséllyel félreértelmezted ;)
    ---
    droidka:
    akkor Te mi a faszér lovagolsz azon, hogy én mit mondtam, ha azok csak szavak? te zsírláma te... gondolkodj, és tanulj meg élni...
  • droidka #32
    ''Te nemzetállamnak mered nevezni az akkori országunkat?''

    -Imádom a hozzád hasonló kötözködő, okosjogászdoktorprofesszorphdsummacumlaude okos tudósokat, akik a szavakon, a semmin lovagolnak... Nem az a lényeg, hogy mit minek neveznek, hanem az, hogy visszavertük őket...

    Halkan megsúgom neked, hogy nemcsak az államhatárok lesznek szigorúan őrizve az NWO-jukban, hanem a koncentrációs táborok is;) ...
  • MrImy #31
    Ha nem hallottál az Amerikai Unióról, akkor pótolnod kellene a hiányos ismereteidet.
    Igenis agymosás, amikor Krisztus áldozatát relativizálják holmi holokauszttal.
    Ha végignézed a zsidók történelmét, számtalanszor kerültek konfliktusba Istennel miért lenne a jelenben ez másképp?
  • Szemjuel #30
    "Ennek legfőbb akadálya volt a nemzetállamok, a patriotizmus. Mert mi ezer éven keresztül egy olyan erős államot tudtunk létrehozni, ami képes volt visszaverni a törököket"

    Te nemzetállamnak mered nevezni az akkori országunkat? Egy dolog a történelmet sarkosan kezelni, úgy ahogyan teszitek, de ilyen alap fogalmakat belekeverni, és rosszul értelmezni csacskaság!
    Milyen észak amerikai únióról beszélsz? a határok őrzése még mindig az egyik legkomolyabb feladat az usában...

    de érdemes megnézni a gúgli találatait, milyen honlapokon találunk erről a bizonyos egyezményről információkat... jobbik, turul, szentkoronarádió... és te beszélsz agymosásról? gondolkodj!
  • droidka #29
    És tudod, hogy miért robbantották ki a bokros félék a világháborút és miért kenték a nyakunkba az egészet és hogy miért verték szét az országot Trianonnal? Nagyon is sok köze van az akkor történteknek ahhoz, ami MOST történik...

    Azért, hogy megalapítsák a kommunizmust, más néven a világállamot, globális uniót és igen az ojrópai uniót... Ennek legfőbb akadálya volt a nemzetállamok, a patriotizmus. Mert mi ezer éven keresztül egy olyan erős államot tudtunk létrehozni, ami képes volt visszaverni a törököket!!! EZÉRT álltunk mi az útjukban!!! A kommunizmus a világállamnak egy kísérleti telepe volt.Hát nem felfoghatatlan? Hogy EGYIK PILLANATRÓL A MÁSIKRA bejelentik maholnap az Észak- Amerikai Uniót, anélkül hogy felfognánk... Egyik pillanatban még van Magyarország, másikban pedig volt, nincs... Orwell pontosan ezt az őrült, globális terrorállamot írta le, figyelmeztetésképp. A magyar népnek szerintem nincs max.száz éve, és kipusztulunk, mint a dínók, ha így folytatjuk.
  • droidka #28
    ''Másik pedig, pont a te vallásodban ott van feketén, fehéren: Az isten kiválasztott népe a zsidók. NEM a keresztények. A zsidók. Hogy mersz te senki isten kiválasztott népéről így beszélni? :D''

    -Kinek a vallásáról beszélsz te? A zsidóról vagy a keresztényről?

    Gal. 3,28 ''Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.''

    -Ennek alapján akkor szerinted ki a kiválasztott? És mit értesz azalatt, hogy egy nép kiválasztott? Táncsak nem azt, hogy akkor annak M.I.N.D.E.N. egyes tagja feddhetetlen? Ők elvárják tőlünk, hogy mi ne általánosítsunk (amivel én egyetértek), De EZ akkor nem általánosítás(!!!), ez nem pozitív diszkrimináció??? Nekik akkor mindent szabad?

    ''Ha jól tudom ez volt a terv, a zsidók egyik fő feladata. Hogy jézust keresztre feszítsék és evvel eltöröljék a bűneinket. Mármint a vallásod szerint. Szemét zsidók megtették ezért üdvözülhetsz..... :p''

    -Nálad minden rendben?

    ''droid. Menj szabaditsd fel erdélyt.''

    -Ebből látszik, hogy mi vagy te.
  • MrImy #27
    @tobal: Noé története rémlik? Ott volt választásuk az embereknek... a halált választották a bárka helyett. Most is így van(lesz). Holokauszt: vagy megtörtént vagy nem. Nem kötelességem megemlékezni nem magyar nép tragédiáira, az osztrákoktól sem várom el, hogy megemlékezzenek '48-ról, ha meg a zsidóknak teher a holokausztjukkal foglalkozni, hát ne foglalkozzanak vele.

    @szemjuel: beszédes név. Nos én nem egyházról beszélek, csak nem sikerült ezt megértened, én a hitről beszélek. A középkori egyház meg olyan távol állt Krisztus hitétől, mint a keresztre feszítést követelő zsidók Jézustól. Persze megértem, hogy ezt sem tudod.

    @fade2black: Sajnos le kell lombozzalak, a szövetség a zsidó néppel 2000 évvel ezelőtt megszakadt, helyette - jól figyelj - Új Szövetség van!
    Nem igazán értem, hogy mit beszéltem - állításod szerint -, az általad még mindig kiválasztottnak vélt népedről?
  • Justil #26
    humanity suxx
  • richard45 #25
    Te meg költöz izraelbe és nyald ki a "kiválasztott" néped seggét.