Berta Sándor

Zöld bázisállomásokat akar a GSMA és a Világbank

A két szervezet közös kezdeményezést indított a zöld mobil technológiák használatának támogatására.

A GSM Association (GSMA) nevű szakmai szövetség és a Világbankhoz tartozó International Finance Corporation (IFC) azt akarják elérni, hogy a fejlődő régiókban technikai megoldásokkal segítsék a mobil technológiák elterjedését. A tervek között szerepel a nap- vagy szélenergiával működő mobiladók népszerűsítése. A GSMA és az IFC álláspontja szerint ezek a berendezések nem csak csökkentenék az üzemeltetési költségeket, de egyúttal jelentős mértékben hozzájárulnának a széndioxid-kibocsátás mérsékléséhez is.

"Becsléseink szerint a fejlődő régiókban a dízelgenerátorokkal működő adók miatt a mobilszolgáltatók 2012-ig 14,6 milliárd dolláros számlát fognak kapni. Ez azonban nem csak drága megoldás, de egyben a környezetet is károsítja" - hangsúlyozta Rob Conway, a GSMA vezetője.
A GSMA és az IFC már el is indította a Green Power for Mobile nevű programot, amelynek elsődleges célja környezetbarát mobiladók kifejlesztése.

Azonban az elképzelés nem csak a fejlődő országokban lehet sikeres, hiszen Észak-Amerikát és Európát is egyre gyakrabban bírálják amiatt, hogy csökkentse a káros anyag-kibocsátását. "Úgy gondolom, hogy ez az észak-amerikai és az európai üzemeltetőket is támogatni kell abban, hogy számukra is vonzó legyen egyre több ilyen megoldás tesztelése. Általánosságban is jó lenne azt elérni, hogy az összes mobil állomás kevesebb energiát fogyasszon. Napközben eltárolhatnák például a nap- és szélenergiából nyert áramot, éjjelre pedig lekapcsolhatnának" - nyilatkozta Aditya Kaul, az ABI Research mobilhálózatokkal foglalkozó elemzője.

A GSMA azt tervezi, hogy 2012-ig összesen 118 000 önellátóan működő mobiladót szerel fel világszerte. Ezek között egyaránt lesznek teljesen új és átalakított berendezések. A program támogatásra számíthat a tudósok mellett a mobil szolgáltatók részéről is, hiszen a környezetvédelmen kívül utóbbiaknak fontos a meglévő üzemeltetési költségek csökkentése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!