Kruza Richárd

Energiatakarékos Lenovo monitorok jelentek meg

Kevesebb mint fele annyi energiát fogyasztanak, és több újrahasznosított anyagot tartalmaznak az új monitorok. Ha 2013-ig minden gyártó a áttérne a LED-re, 30 tonnányi széndioxiddal kevesebbet bocsátanának ki évente.

Két legyet üt egy csapásra az a cég, mely az energiatakarékosságot célozza meg termékeivel: egyrészt tesz valamit a környezetért, másrészt - ami igen jelentős szempont - ennél jobb marketingfogást manapság nemigen lehet kitalálni. A Lenovo élt e két lehetőséggel, amikor kihozta új LED-monitorait.

A leglátványosabb adat a TCO 'Edge' tanúsítvány nyertese, a ThinkVision L2251x áramfogyasztása: a kategória 49 wattos átlagfogyasztásához képest mindössze 21 wattot teljesít. A lényeges különbség az alacsony feszültségű, fehér LED-es techológiának, valamint a monitorokban elhelyezett szenzoroknak köszönhető, melyek figyelik a környezeti fényt és mozgásokat, így segítve az alacsony fogyasztást (a mozgásérzékelő szenzornak köszönhetően a monitor kikapcsol, amennyiben nem tartózkodunk előtte, ezzel további 10% energiamegtakarítást biztosítva évente).

A sorozat mind az öt típusa EPEAT "Arany" és TCO minősítéssel rendelkezik, és kevesebb mint feleannyi áramot fogyaszt, mint a hasonló monitorok a piacon. Az információk szerint ez nem megy a minőség rovására, ugyanis állítólag szép, élénk színeket, 1680x1050-es felbontást, 1000:1 kontrasztarányt és 5 milliszekundumos válaszidőt produkálnak az új Lenovo kijelzők. Minden modellen megtalálható továbbá a DisplayPort, a ThinkVision L2251x szélesvásznú modell pedig beépített webkamerát és négy nagysebességű USB portot is kapott.

A Lenovo továbbá lényegesen csökkentette a csomagolóanyagok mennyiségét, valamint az új monitorokban higanymentes panelok és alacsony halogéntartalmú alkatrészek vannak. Mind a csomagolóanyagok, mind a monitorok immár nagy mennyiségű újrahasznosított anyagokból készülnek. A LED technológia mellett szólnak egyébként a statisztikák is: amennyiben a monitorgyártók 2013-ig teljes mértékben áttérnének erre, közel 30 tonnányi széndioxiddal kevesebbet bocsátanának ki.

A Lenovo Thinkvision modellek, a L1711p, L1951p Wide, L2250p Wide, L2251p Wide és L2251x Wide decembertől lesznek kaphatóan hazánkban, egyelőre csak az induló ár ismert: 39,900 forint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andersh #4
    szarok a co2-re
  • Yv@n #3
    Dell g2410
    http://accessories.us.dell.com/sna/products/Monitors/productdetail.aspx?c=us&l=en&cs=19&sku=320-7956

    24"os és a led-es megvilágítással szintén 20W körül fogyaszt. Review-k szerint pedig TN panelhez képest szanaszét bünteti a mezőnyt.
  • metaljesus #2
    30 tonna? darabonként? naponta? évente? a felhasználók bocsátanának ki ennyivel kevesebbet ha ezt használják?
    mindenesetre érdekes, és egyáltalán nem tűnik drágának a tudásához képest (bár ha a legkisebb, 17-es ennyi akkor azért az már eléggé borsos)
  • lapaleves #1
    össz 30 tonna? ez tuti elírás lesz.