MTI

Látássérültek érdekében módosíttatnák a Kindle-t

Az Amazon elektronikuskönyv-olvasójának átalakítását szeretné elérni az Egyesült Államokban a Vakok Nemzeti Szövetsége (NFB), amely szerint két egyetem is tartózkodik a Kindle bevezetésétől, mert a látássérülteket segítő hangos olvasó funkció csak egy látó közreműködésével érhető el.

Az eszköz felépítését kifogásoló Wisconsin-Madison és Syracuse Egyetem addig nem kívánja alkalmazni a Kindle-t, amíg annak menürendszerét a látássérültek számára át nem alakítják. Az egyetemek azzal érvelnek, hogy szabályaik szerint nem vezethetnek be olyan technológiát, amely bizonyítottan hátrányos a vak hallgatók számára - adta hírül a Yahoo hírportál. A Kindle-lel egyébként csak annyi a probléma, hogy a hangos olvasót aktiváló menürendszer annyira bonyolult, hogy azt csak egy látó képes beállítani.

Az NFB szerint Amerikában mintegy 1,3 millió vak ember él és rajtuk kívül számtalan fogyatékkal élőnek, például a diszlexiában szenvedőknek okoz nehézséget az olvasás. A szövetség az olvasót egyébként jó megoldásnak tartja a látássérültek életének megkönnyítésére, mindössze azt szeretnék elérni, hogy a gépi hang a letöltött tartalmak mellett a menürendszert is felolvassa.

A könyvpiacnak még mindig csak egy töredékét adják az elektronikus könyvek. Az Amazon további vevők reményében októberben mutatta be a Kindle nagyképernyős, 489 dolláros (88 ezer forintos) változatát, amelyet elsősorban a felsőoktatásban tanulóknak ajánlanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robi000001 #2
    Miért kéne egy vaknak olyan e-könyv olvasó, aminek kijelzője is van? :)
  • krajcsovszkig #1
    A könyvek hangos olvasó funkciója is csak látó segítségével működik xD :P