MTI

Digitalizálják a TK könyvtárát

Elkezdődött az egykori Tömegkommunikációs Kutatóközpont könyvtárának digitalizálása; egyelőre kép-formátumban érhetőek el elektronikusan az anyagok, a következő lépés, hogy a teljes gyűjteményt szöveggé alakítsák - hangzott el a munkát bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Körülbelül 2000 kiadvány mintegy 200 ezer oldalát tették számítógéppel olvashatóvá, ez a teljes anyag kilencven százaléka; a többi eltűnt az intézet felszámolása óta eltelt két évtizedben - mondta el a munkát végző ORTT-háttérintézmény, az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet (AKTI) igazgatója. Nahimi Péter tájékoztatása szerint eredetileg azt tervezték, hogy CD-ROM-on vagy a világhálón publikálják az anyagot, de a tisztázatlan szerzői jogi helyzet miatt csak az AKTI-ban hozzáférhető a gyűjtemény.

Kora délután, a Farkasréti temetőben emlékeztek meg Szecskő Tamásról, a TK megálmodójáról, motorjáról és vezetőjéről, valamint az intézet valamennyi elhunyt egykori munkatársáról a tanácskozás résztvevői; az eseményen Horányi Özséb egyetemi tanár emlékezett egykori munkatársára. Szecskő Tamás vezetésével egy, a térségben egyedülálló intézmény jött létre, amelynek megszűnése után két évtizeddel is érezhetőek pozitív hatásai.

"A TK nem mondott el mindent, nem írt le mindent, de sokat leírt, és soha nem hazudott. Nem kis tett ez egy pártállami világban" - mondta. A tevékenységét 1969-ben elkezdő TK négy év múltán költözött el a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületéből. 1985-ben vált a médiumtól szervezetileg önállóvá, neve három év múltán Magyar Közvéleménykutató Intézetre változott, és egy 1991 végi kormányrendelet szüntette meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!