Berta Sándor

Elhalasztják a Google meghallgatását

A New York-i déli kerületi bíróság bizonytalan ideig elhalasztotta a webes konszern és vitapartnerei ügyében kiírt egyeztető tárgyalást.

"Nincs értelme beszélni az aktuális megállapodásról, hiszen várhatóan meg fogják változtatni" - indokolta a döntést Denny Chin, az ügyben kirendelt bíró.

A határozat meghozatalára azután került sor, hogy az amerikai könyvkiadókat és írókat tömörítő szervezetek halasztást kértek, hogy megfelelő módon reagálhassanak az időközben beérkezett kritikákra és újragondolhassák a jelenlegi helyzetet.

Alig egy héttel ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium is jelezte aggályait az egyezménnyel kapcsolatban, igaz nem utasította el azt. A szaktárca ugyanakkor arra szólította fel a tárgyaló feleket, hogy az eddiginél nagyobb mértékben vegyék figyelembe a külföldi javaslatokat és észrevételeket, illetve biztosítsák, hogy a digitalizált művekhez mások is szabadon hozzáférhessenek.

Ezenkívül az igazságügyi minisztérium álláspontja alapján bizonyos részleteket is tisztázni kell, például, hogy miként rendelkezzenek azokkal az úgynevezett árva művekkel, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai. Denny Chin szerint egyébként a mostani döntéssel alighanem a társadalom jár a legjobban, mivel egy új, "fair és értelmes egyezség" születhet a Google, a könyvkiadók, a könyvkereskedők és a szerzők között. A Google még tavaly októberben kötött megállapodást a szakmai szervezetekkel, majd 125 millió dollárt fizetett nekik, hogy így tegyen pontot a szerzői jog megsértése miatt ellene indított polgári peres eljárásokra.

Néhány hete számos európai szakmai szervezet, köztük a Német, valamint az Osztrák Könyvkereskedők Egyesülete közös beadvánnyal fordult a New York-i déli kerületi bírósághoz azért, hogy a testület ne engedélyezze a Google könyvkereső szolgáltatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!