MTI

Beperelték a Google-t a francia könyvkiadók

Az egyik legjelentősebb francia könyvkiadó, a Seuil kezdeményezésére az 530 francia kiadót tömörítő országos kiadói szövetség (SNE) pert indított a Google internetes keresőóriás ellen, amiért az a szerzők és a kiadók előzetes engedélye nélkül működteti több millió könyv online publikálási programját.

A párizsi legfelsőbb bíróságon csütörtök délután megkezdődött hamisítási per középpontjában a szerzői jogok tiszteletben tartásának kérdése áll: a Google France és az amerikai anyacég, a Google Inc. ellen - amely négy éve próbálkozik a könyvek digitális kiadásával - 2006-ban nyújtottak be keresetet a francia kiadók.

Az eljárást kezdeményező Hervé de La Martiniere, a Seuil tulajdonosa szerint míg kiadójától 2006-ban 3-4 ezer kötet volt megtalálható a Google digitális gyűjteményében, mára duplájára nőtt ez a szám. "Ezt valamilyen módon meg kell állítani. Azért örülök, hogy végre megkezdődik a per, mert határt kell szabni a problémának, és lehetetlenné tenni a könyvek digitalizálását a szerzők vagy a kiadók előzetes beleegyezése nélkül" - hangsúlyozta a France Info hírrádióban a kiadó.

La Martiniere ugyanakkor leszögezte: "személy szerint semmi bajom a Google-lal. Nagyon szeretem ezt a keresőprogramot, de elviselhetetlen, hogy ellopják a termékeket, és állandóan kérni kell őket, hogy vegyék le a műveket a világhálóról. Ez teljesen abszurd". A kiadó elmondta: a Google az eddig digitalizált művekért könyvenként 60 eurós kártérítést ajánlott, de ezt a francia kiadók nem fogadták el, mert nem kártérítést szeretnének, hanem egyértelmű jogi szabályozást arról, hogy a Google-t, illetve a szerzőket milyen jogok illetik meg a digitalizálás esetén.

Arra a kérdésre, hogy más országok kiadói miért nem indítottak pert a digitális gyűjtemény ellen, La Martiniere azt válaszolta: a Google megtámadásához nagyon sok pénz és kiváló ügyvédek kellenek. Véleménye szerint az amerikai kiadói szervezetek azért kötöttek végül megállapodást a Google-lal, mert nem maradt pénzük a jogi eljárás folytatására.

Az Egyesült Államokban a szerzők és kiadók külön-külön indított peres eljárásait követően a feleknek tavaly októberben sikerült megállapodniuk, de az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn azt kérte egy bíróságtól: nyilvánítsa semmisnek a megállapodást. A minisztérium beadványából úgy látszik, hogy támogatja a megegyezés létrejöttét, de úgy ítéli meg, hogy bizonyos részletek még tisztázásra szorulnak. Ide sorolja az úgynevezett árva műveket, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai, illetve a külföldi szerzők könyveit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #2
    Én is :

    Hány csigát pusztitott el idén möszijő?
    Hány kétéltüt lapátolnak be egy átlagos hétvégén egy átlagos étteremben?
  • Polemius #1
    Én csak két dolgot szeretnék megkérdezni a Seuil-tól:
    - ebből a 6-8 ezer könyvből hányat lehet jelenleg kapni?
    - ebből a 6-8 ezer könyvből hány jogvédett még?