MTI

A digitális átállás gyorsítását sürgeti Brüsszel

Arra szólította az Európai Bizottság az európai uniós tagállamokat, hogy gyorsítsák meg, és 2012. január 1-jéig fejezzék be az analóg televíziós műsorszórás leállításának folyamatát.

Brüsszelben kiadott közleményében az uniós "kormány" emlékeztetett arra, hogy az analógról a digitális televíziózásra való átállással a televíziós műsorok közvetítésére használt frekvenciasávok négyötöde felszabadul. A felszabaduló frekvenciasávok a rádióspektrumot igénybe vevő új és innovatív szolgáltatásokra lesznek használhatók, kezdve a vezeték nélküli internettől és a fejlettebb mobilszolgáltatásoktól egészen az új interaktív, nagyfelbontású televíziós csatornákig. A bizottság a rádióspektrum összehangolt elosztásával kapcsolatban terjesztett elő tervet, hogy ösztönözze a beruházásokat a szóban forgó új szolgáltatásokba és élénkítse a versenyt.

Ha az újonnan felszabaduló frekvenciasávok - az úgynevezett digitális hozadék - új szolgáltatások közötti felosztása Európa-szerte összehangoltan történik, az 20-50 milliárd eurós ösztönzést jelent a gazdaság számára - szögezte le a közlemény. "A digitális hozadék egyedi alkalom arra, hogy a szélessávú internet Európa-szerte mindenki számára elérhetővé váljon, és ezáltal fellendítse gazdaságunk leginnovatívabb ágazatait" - hangoztatta Viviane Reding távközlési biztos a javaslatokat ismertetve. A luxemburgi biztos sürgette nemzeti hatóságokat, hogy a digitális hozadékot a verseny élénkítésére használják annak érdekében, hogy új piacok nyíljanak az új szolgáltatók és új szolgáltatások számára, "hiszen így érhetjük el a legnagyobb gazdasági hatást".

A javaslatok egyebek között meghatározzák, hogy a felszabaduló frekvenciasáv egy része, nevezetesen a nagy hatótávolságú, épületeken is áthatoló 790-862 megaherzes részsáv hogyan szabadítható fel az új vezeték nélküli szolgáltatások támogatására (ilyenek például a 3G-s és a 4G-s mobilszolgáltatások, amelyek a mobiltelefonokon lehetővé teszik a videóközvetítést, a teljes értékű webböngészést és a gyors letöltést). Mindez hozzá fog járulni ahhoz, hogy az EU lakossága körében a nagysebességű internet-hozzáférés lefedettsége 2013 végére elérje a megcélzott 100 százalékot - emelte ki Reding.

Mint jelezte, a bizottság célul tűzte ki a 790-862 megaherzes részsáv használatára vonatkozó műszaki feltételek harmonizációját annak érdekében, hogy az egységes piac ne tagolódjon szét, amikor az egyes uniós országok területükön megnyitják a sávot. "A szolgáltatók, a készülékgyártók és az alkalmazások fejlesztői ennek megvalósítása után határokon átnyúló üzleteket köthetnek, a felhasználók pedig utazáskor zökkenőmentesebben vehetik majd igénybe a roaming-szolgáltatásokat" - érvelt a biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    A szélessávú internetet nem a televíziós sávokon kéne megoldani, hanem vezetéken!
    A rádiós internet sem lesz olcsóbb mint a mai mobilinternet tarifák, hiába lesz nagyobb a spektrum.

    Amúgy meg azt nem értem, jelenleg miért csak 3 adót lehet országosan fogni, mikor több száz frekvencia parkol üresjárásban.
    Pl. a VHF sávban senki nem sugároz(na jó, néhol TV2), pedig ahhoz kevesebb adó kéne.

    Jó, jó, vannak szomszédos országok amik ugyancsak használnak frekvenciasávokat.
    De elég széles a spektrum, jut is marad is, nem?
    Amúgy is, a németek és svédek által használt sávokat nálunk is ugyanúgy használhatnák országosan, a keleti országrészben pedig nyugodtan lehetne az osztrák/horvát sávokban sugározni.

    Le merem fogadni hogy a digitális átállás nem fog újabb csatornákat hozni az éterbe, csak a pénzt viszik!