SG.hu

Megemeli merevlemezei árát a Segate az MI miatti nagy keresletre hivatkozva

A Seagate csatlakozott a Western Digitalhoz a merevlemezek árának emelésében, és a felelősséget az MI hatalmas adatigénye miatti növekvő keresletre hárította. Az MI áll az SSD-k megrendeléseinek gyors növekedése mögött is.

A merevlemezes meghajtók három nagy gyártójának egyike, a Seagate arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy azonnali hatállyal emeli az árakat az új megrendelésekre, de a korábban vállalt mennyiségeket „meghaladó” megrendelések módosítására is. Ez mindössze néhány héttel azután történik, hogy a rivális gyártó Western Digital hasonló levelet küldött ki a partnereinek, amelyben tájékoztatta őket az áremelésekről. A Trendforce elemzőcég szerint a probléma oka kettős: a nagy kapacitású HDD-termékek iránti növekvő kereslet, amelyet a mesterséges intelligencia iránti jelenlegi őrület hajt, valamint a merevlemezgyártók csökkentett termelése, ami azt jelenti, hogy nem tudják kielégíteni a keresletet, ami az árak emelkedéséhez vezet.

A növekvő kereslet a hatalmas adatmennyiséget igénylő mesterséges intelligencia képzésből ered: az OpenAI GPT-3 modelljét állítólag 45TB adat felhasználásával képezték ki, amit az újabb modellek már meghaladhatnak. És bár a flash-alapú SSD-k nagy sebességgel és alacsony késleltetéssel büszkélkedhetnek, mindent flashben tárolni még mindig költséges lenne. A merevlemezek gyártását az elmúlt körülbelül két évben a világjárvány idején visszaeső megrendelések miatt akár 20 százalékkal is csökkentették, és most a gyártókat felkészületlenül érte a hirtelen megugró kereslet.

Erre egy tavaly év végi blogban mutatott rá Finis Conner, a Seagate egyik alapítója. "Mutogathatunk ujjal a COVID-ra, hiszen a világjárvány idején a világméretű üzleti és gyártási tevékenység csökkenése egyben a lemezmeghajtók és a felhőalapú tárolók iránti kereslet csökkenését okozta. Ez hatalmas többletet eredményezett a merevlemezek kínálatában. Ez átmeneti, de a HDD-túlkínálat még mindig árt az eladásoknak és negatívan hat a HDD-készletekre” - írta Conner. A veszélyt az jelenti, hogy hosszú időbe telik, mire újra beindul a HDD-gyártás motorja, figyelmeztetett, és jelenleg már csak három beszállító van a világon: Seagate, Western Digital és Toshiba. Úgy tűnik tehát, hogy a vásárlóknak a belátható jövőre nézve inflált árakkal kell szembenézniük.

A Trendforce szerint a nagy kapacitású HDD-termékek esetében ebben a negyedévben és potenciálisan az egész évben folyamatos ellátási hiányra lehet számítani. A HDD-árak az idei második negyedévben várhatóan tovább emelkednek, a becslések szerint 5-10 százalékkal. Az elemzőcég úgy véli továbbá, hogy a mesterséges intelligencia áll a QLC vállalati SSD-k iránti növekvő kereslet mögött is, legalábbis az észak-amerikai ügyfelek részéről. (A QLC egy kapacitás-optimalizált NAND flash memóriatechnológia, cellánként négy bit adatot képes tárolni, ami növeli a kapacitást és csökkenti a GB-onkénti tárolási költséget.) Az ilyen SSD-k szállítása az előrejelzések szerint 2024-ben eléri a 30 exabájtot, ami a Trendforce számításai szerint négyszeres volumennövekedést jelent 2023-hoz képest.

A TrendForce szerint a QLC SSD-k egyre szélesebb körű használata azért jellemző az MI-alkalmazásokra, mert a következtető szerverek elsősorban olvasási műveleteket végeznek, és az SSD-k itt sebességelőnyben vannak. A vállalati SSD-k emellett kevesebb energiát fogyasztanak és általában kompaktabbak, mint a merevlemezek. A vállalat szerint a Samsung 2023 negyedik negyedévében több mint 40 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a vállalati SSD-szektorban, míg a Solidigm (az SK hynix márkája) 32 százalékon állt. A Solidigm a TrendForce szerint 2024 második felében tervezi a 144 rétegű eszközök gyártásának bővítését. A Samsung azonban a 176 rétegű eszközökre összpontosít, és nem néz szembe jelentős versenytársakkal - írja a jelentés -, így a nagy kapacitású QLC-termékek szűk kínálatából profitál. Ez várhatóan a vállalati SSD-k szerződéses árait a harmadik negyedévig felfelé hajtja, negyedévente ismét öt-tíz százalékos növekedést becsülve.

A kilátások szerint tehát a közeljövőben a mesterséges intelligencia iránti kereslet valószínűleg mind a HDD, mind az SDD adatközponti termékek esetében áremelkedést fog eredményezni, legalábbis ha a TrendForce-nak igaza van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!