SG.hu

Az MI-szerverekhez rengeteg SSD kell, és ez az árak emelkedését okozza

Az MI-képes infrastruktúra iránti kereslet miatt a szervervásárlók jelentősen növelik a vállalati szilárdtest-meghajtók (SSD-k) megrendeléseit, és ez inflációs hatással van minden flash-alapú tárolóegység árára.

A TrendForce piacfigyelő cég becslése szerint az MI-alkalmazások SSD-k iránti kereslet növekedési üteme valószínűleg meghaladja a 60 százalékot, a beszállítók pedig felgyorsítják a nagyobb kapacitású termékek fejlesztését. A vállalati SSD-k iránti növekvő kereslet elkerülhetetlen hátulütője az árak megugrása. A TrendForce állítása szerint a kategória árai több mint 80 százalékkal emelkedtek a tavalyi év végétől az idén nyárig tartó időszakban.

Az SSD-k az alacsony késleltetésüknek és a nagy sebességüknek köszönhetően kulcsszerepet játszanak az MI-modellek képzésében. Az elemzők szerint elsősorban a modellparaméterek - köztük a súlyok és az eltérések - tárolására használják őket, de hasznosak olyan ellenőrző pontok létrehozására is, ahol az MI-modell előrehaladásáról készült pillanatképet időszakosan mentik, hogy probléma esetén onnan indulhasson a helyreállítás. A flash-alapú eszközök hasznosak a következtetések levonásánál is, mert lehetővé teszik a modellek valós idejű adatfrissítését az eredmények finomhangolása érdekében.

Ahogy egyre több információ keletkezik, úgy nő a szükséges tárolókapacitás is, így az ilyen alkalmazásoknál a nagy kapacitású SSD-ket, főként a 16 TB-os vagy annál nagyobb TLC/QLC SSD-ket részesítik előnyben. Ennek következtében az MI szerver SSD-k piacán a második negyedévtől kezdve megnőtt a kereslet a 16 TB-nál nagyobb termékek iránt - írja a TrendForce. Becslésük szerint a 2024 során beszerzett, MI-hez kapcsolódó SSD-k teljes kapacitása meghaladja majd a 45 EB (exabájt) értéket, ahol 1 EB 1000 petabájtnak vagy egymillió terabájtnak felel meg. Eközben az MI-szerverek iránti kereslet az előrejelzések szerint az SSD-k átlagos éves növekedési ütemét több mint 60 százalékra fogja növelni a következő években, és az MI-t célzó SSD-k a teljes NAND Flash-fogyasztás 2024-es 5 százalékáról 9 százalékra nőhetnek 2025-re.

Az év elején a Dell mind a DRAM-ok, mind az SSD-k árának mintegy 20 százalékos emelkedésére figyelmeztetett, mondván, hogy az év második felében „elsősorban a DRAM és az SSD által vezérelt lépcsőzetes költségnövekedésre” számít, és kénytelen lesz „árait ennek megfelelően módosítani”. A TrendForce egy korábbi jelentéséből az is kiderült, hogy a chipgyártók NAND flash bevételei növekedtek: az első naptári negyedévben 28,1 százalékkal 14,71 milliárd dollárra nőttek, amit a vállalati SSD-k iránti kereslet táplált, hogy a szervereket MI-feldolgozásra tegyék alkalmassá. Az egyik SSD-gyártó, a Western Digital nemrég arról számolt be, hogy a június 30-án zárult negyedévben 41 százalékkal, 3,8 milliárd dollárra nőtt a bevételük a tavalyi év azonos időszakához képest. Úgy vélik, a vállalati SSD-k várhatóan „kétszámjegyű százalékos arányt” képviselnek majd a portfóliójuk összetételében a 2025-ös pénzügyi évben.

Andrew Buss, az IDC EMEA régióért felelős vezető kutatási igazgatója egyetértett azzal, hogy a mesterséges intelligencia iránti kereslet az SSD-k, valamint más komponensek árát is felhajtja. „Az MI kereslet minden bizonnyal növeli a nagy teljesítményű tárolók iránti keresletet, és ez a NAND flash elérhetőségének bizonyos korlátozásait eredményezi, ami tendenciaszerűen felfelé hajtja a tárolók árát” - mondta el. Buss személyes tapasztalatai szerint a fogyasztói SSD-knél „jelentős és tartós emelkedést van”. A Trendforce szerint erre válaszul a beszállítók felgyorsítják a folyamatfejlesztéseket, és olyan termékeket céloznak meg, amelyek nagyobb sűrűségű NAND flash komponenseket használnak a kapacitás növelése érdekében, és ez végül 120 TB-os vállalati SSD-ket eredményez majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!