MTI

Százmilliós informatikai fejlesztés Debrecen könyvtáraiban

Százmillió forintos informatikai fejlesztésről írtak alá támogatást Debrecen könyvtárai és a fenntartó intézmények vezetői csütörtökön a cívisvárosban.

A fejlesztések által bővülhet az országos virtuális könyvtári hálózat, az egyetemi hallgatók és a hátrányos helyzetűek pedig könnyebben érhetik el az oktatási anyagokat. Fésüs László, a Debreceni Egyetem (DE) rektora az aláírást megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: csak konzorciumi keretek között lehetett pályázni a forrásokra, így fogott össze a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtára a Tiszántúli Református Egyházkerület két könyvtárával. Ennek következtében nemcsak az egyetemi állomány, hanem a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Könyvtára és az Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár összesen csaknem 7 milliós könyv- és forrásanyagának digitalizálása kezdődhet meg.

Balogh Árpád, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Támogatáskezelő főigazgatója ismertette: könyvtári és közművelődési fejlesztési célokra összesen 2 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre az NFÜ-nél, a most aláírt 100 milliós, 75 százalékban uniós forrást biztosító támogatási szerződés az első ezen a területen.

A beruházás végeztével a debreceni felsőoktatási intézmények hallgatói olyan virtuális környezetben tanulhatnak, ahol komplex e-learning módszerek és különböző oktatási anyagok, kötelező olvasmányok lesznek elektronikus formában elérhetők. A projekt további célja a fogyatékkal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosítása, további néhány éven belül pedig az aktív könyvtárba járók számának 40 százalékos növelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #1
    Na végre!
    Látszik, hogy Debrecennek jó vezetése van; Kósa Lajos egy ügyes, talpraesett ember, kiváló polgármester. Én mindenesetre szívesen látnám, ha az ország összes nagy könyvtára - élen a Széchenyivel - összefogna, és létrejönne a virtuális Magyarország Könyvtár. Akár a határontúli magyar könyvtárakat is be lehetne vonni egy ilyen projektbe, hogy ne csak írott malaszt maradjon a határok légiesítése.