Gyurkity Péter

Lelassult a háttértárolók iránti roham

A Chia által generált gyors növekedés üteme mérséklődik, az árak azonban még mindig magasak.

Május folyamán mi is beszámoltunk arról, hogy a Chia névre keresztelt kriptopénz népszerűségének növekedésével komoly vásárlói nyomás alakult ki a háttértárolók piacán, ami azonnal éreztette hatását a kereskedelmi áraknál. A folyamat a jelek szerint most némileg lelassult, ám az emelkedésnek még nincs vége.

A Tom’s Hardware futott végig saját írásában a népszerűbb típusok kereskedelmi árain, azok alakulásán, legalábbis ami a friss fejleményeket illeti. Kiemelik, hogy míg a Chia-hálózat teljes kiterjedése április vége és június eleje között gyakorlatilag tizenhatszorosára ugrott (1-ről 16 exabyte-ra), addig az utóbbi egy hónap során már csak egy laza duplázást figyelhettünk meg ezen a területen, vagyis a folyamat egyértelműen lelassult. A merevlemezek szegmensében azonban még mindig komoly hiány érzékelhető, annak ellenére, hogy a nagyobb kapacitású példányoknál május végén az átlagos ár 100-ról egészen 350 dollárra ugrott fel, bár az utóbbi néhány hét során már egy jóval vegyesebb kép tárult elénk.

Egyes, kifejezetten az asztali konfigurációkba szánt, 10 TB-os példányok ára tovább növekedett, a kategória egyéb képviselőinél (így például a Toshiba X300 esetében) már stagnálás volt megfigyelhető. A 12 TB-os tárolóknál szintén vegyes a kép, itt még (szintén az X300 révén) csökkenésre is volt példa, miközben a Western Digital nagyvállalati felhasználásra szánt megoldása (a cég nem kínál ilyen fogyasztói példányt), a WD Gold, ára tovább emelkedett. A 14 TB-os szegmensben májushoz képest némi csökkenést regisztráltak, áprilissal összehasonlítva azonban még mindig jelentős az emelkedés. A kifejezetten több meghajtó közös alkalmazására szánt NAS-változatoknál ugyanígy vegyes a kép, emelkedés és csökkenés egyaránt észlelhető ezen a területen, míg az adatközpontokba kerülő 16 és 18 TB-os tárolók esetében némileg normalizálódott a helyzet, bár itt is bőven akad példa az ajánlottnál jóval magasabb árakra.

A fentiek alapján a kezdeti roham egyértelműen lecsillapodott, a tavasz elején látott eredeti helyzet azonban még mindig nem állt vissza, ami különösen az asztali típusoknál egyértelmű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Berber #10
  Mekkora lufi lesz ez. És nem azért mert értelmetlen, vagy bizonytalan lenne a kripto pénz, hanem mert semmi nem korlátozza a variációk számát. És amiből sok van az értéktelen.
 • Cat #9
  Nem, az égvilágon semmi hasznosat nem csinál.
 • kvp #8
  "A Proof of stake meg egy nagyon jó dolog, de épp a coinok igazságos elosztása nem megoldott"

  Soha nem lesz igazsagos, ha tenyleg elkezdik hasznalni. A kapitalista rendszerek alapveto mukodese, hogy a toke folyamatosan koncentralodik. A konvertibilis devizak eseten is egyre kevesebb ember kezebe kerul egyre tobb penz. Ez nem kerulheto el a kripto penzek eseten sem. A proof of stake rendszerek a stakeholder demokracia elvet kovetik, tehat 1 dollar/euro/coin = 1 szavazat.

  ps: Sajnos az EU parlamentje is ezt a demokracia format tartja udovizitonek a jovore nezve (a leirasok alapjan a stakeholder-ek kijelolt kepviseloi az NGO-k).
 • Palinko #7
  Most kell bányászni mikor még könnyű, nyilván ezek szerint valamilyen érdekköröknek megérte pénzt tenni bele. A Proof of stake meg egy nagyon jó dolog, de épp a coinok igazságos elosztása nem megoldott, ICO-t tartasz, airdroppokat max úgy, de akkor meg elég hirtelen és nem organikusan indul el a rendszer.
 • Sydra #6
  Fura, hogy erről a Chia hálózatról a kripto világban szinte nem beszél senki. Piaci részesedés szerint 2536-ik a listán. Ezzel szemben 16 exabyte-os a hálózat. Itt vagy valami csalás van a számokkal, vagy durván ráfizetéses volt mindenki számára, aki beszállt a bányászásába.
  Amúgy is hülye ötlet ilyenbe belevágni a proof of stake rendszerek létezése mellett. Azok ki fognak szorítani minden mást.
 • Fefy #5
  Kedves cikkíró!

  Egy kicsit tessék már gondolkozni is néha:
  Május hónapban 1-ről 16-ra ugrott, ami 15 exabájt a számításaim szerint (ez 16x-os szorzó).
  Júniusban pedig 16-ról 32-re ugrott, ami 16 exabájt. Ez igaz csak 2x-es szorzó, de egyáltalán nem kevesebb, hanem 6,25%-kal még több is, szóval hol van itt a lassulás? A 6,25%-os emelkedés az 1 hónappal korábbi adatokhoz képest nekem növekvő keresletnek számít, nem csökkenőnek, de biztos csak én nem értek hozzá...
  Utoljára szerkesztette: Fefy, 2021.07.05. 10:43:26
 • kvp #4
  A tarolokra egyebkent szivarvany tablak kerulnek, gyakorlatilag kritografiai fuggvenytablak, amikbol gyorsabban ki lehet nezni a megoldast mintha akkor allna neki kiszamolni a gep. Igy elore szamol es utanna gyorsan megnezi a megoldast. Csak a bonyolult feladatokhoz valami iszonyat sok tarhely kell...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_table
 • T_I #3
  KIZÁRÓLAG a bitcoinnal kapcsolatos dolgokkal foglalkozik a gép és tárol adatokat? Semmi egyéb hasznos dolgot nem tesz?
 • Cat #2
  Kriptográfiai számolás, a végrehajtott tranzakciókat erősíti meg (azaz ha valaki bitcoinnal vesz valamit), hogy ne lehessen dupla költés, bányászatnál pedig egy blokkláncba csatlakozó új blokkok kiszámolása esetén a résztvevők között jutalmat osztanak szét.
 • T_I #1
  Valaki egyszer elmagyarázhatná, hogy mi kerül ezekre a háttértárolókra és mit csinálnak a gépek, amikor "bányásznak". Sok cikket elolvastam erről, de ezt még nem értem :) És előre is köszönöm! :)

  Utoljára szerkesztette: T_I, 2021.07.05. 08:23:31