Gyurkity Péter

Három HDD-típus maradt hibátlan az év közepén

Egy felhőtárolásra szakosodott cég szerint csak három terméknél nem akadtak gondok.

A háttértárolók szegmensében nemrég arról számoltunk be, hogy egy friss felmérés szerint az SSD-meghajtók még a merevlemezeknél is megbízhatóbbak, bár az anyagot csak a részletes magyarázattal együtt érdemes értelmezni. Most egy újabb dokumentum látott napvilágot, amelyben a legutóbbi negyedévre vonatkozóan mindössze 3 hibátlan HDD-ről írnak.

A felhő-tárolásra, illetve a biztonsági másolatokra szakosodott Backblaze közzétette második negyedéves adatait, amelyben az általuk használt különböző háttértárolókat, azok szereplését vetik össze. A céget természetesen leginkább a meghibásodási arány érdekli, hiszen ez jelenti számukra a legnagyobb fejtörést, a vállalkozás jellegénél fogva pedig bőven van mire támaszkodni, legyen szó magukról a meghajtókról, vagy akár az eddig felhalmozott tapasztalatokról. A második negyedévben állításuk szerint mindössze 3 hagyományos típusnál nem akadtak meghibásodások, ezek sorrendben a Seagate ST6000DX000, a HGST HUH721212ALE600, valamint a Western Digital WUH721816ALE6L0, a kép azonban némileg árnyalt, hiszen nem mindegyik merevlemezt használták ugyanolyan hosszú ideig.

A mellékelt kifejtés alapján mindössze a Seagate megoldását alkalmazták hosszabb ideig, ezen példányok már több, mint két éve teljesítenek szolgálatot házon belül, viszont belőlük alig 886 példányt vontak be a megfigyelésbe, miközben a teljes létszám meghaladja a 177 ezret. A HGST termékei 21 hónapon, a Western Digital típusa pedig alig 3 és fél hónapon keresztül dolgozott eddig náluk, vagyis ezek üzemideje jóval rövidebb, ami nyilván befolyásolja az eredményeket. A nemrég lezárult negyedévben egyik változattal sem voltak gondok, viszont a teljes üzemidőre vonatkozó adatok alapján a meghibásodási ráta nagyon alacsony, ez mindhárom esetben bőven 1 százalék alatt marad (sorrendben 0,92, 0,41, illetve 0 százalékról van szó).

A cég az SSD-meghajtókkal is összevetette a hagyományos példányokat, eszerint a boot-funkció esetében a korábban látott tízszeres különbség alig kétszeresre zuhan, amennyiben a típus, az életkor, valamint a konkrét használat terén az egymással azonos megoldásokat vetik össze – az SSD tehát még mindig jobban szerepel, legalábbis ami a boot-meghajtókat érinti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!