Gyurkity Péter

Időigényes lesz a Windows 7 Upgrade

Amennyiben az új operációs rendszer beszerzésekor a teljes újratelepítés helyett a frissítés mellett döntünk, számíthatunk arra, hogy konfigurációnktól és merevlemezünk tartalmától függően csaknem egy napot is elveszíthetünk azzal.

A Microsoft egyik szoftverfejlesztő mérnöke saját blogjában közölte a tesztelések alatt mért eredményeket, amelyek a legtöbb esetben kedvezőnek, avagy átlagosnak mondhatók, ám a nem csúcskategóriába tartozó számítógépen számos alkalmazást futtató és terjedelmes mennyiségű adatot tároló felhasználók akár 21 órát is eltölthetnek az új verzióra történő frissítéssel.

Az adatokhoz mellékelt megjegyzésből megtudhatjuk, hogy a Windows 7 esetében az Upgrade opció általában egyértelműen jobb, avagy nagyjából egyenlő (azaz 5 százalékon belüli) időeredményt produkál a Vista SP1 hasonló megoldásához képest. A tiszta újratelepítés esetében ez 30-50 perc közötti intervallumot jelent, természetesen a konfigurációtól függően - 50 percet csak a gyengébb összeállításokon és 64 biten igényel a telepítés. A frissítés ennél nyilván jóval tovább tart, itt másfél óra körüli időtartamra számíthatunk kellőképp tiszta és rendezett háttértárolók, valamint a gyorsabb számítógépek esetében, ám a gyengébb hardver és a telített tárolók drasztikusan megnövelhetik az időigényt.



A felhasználókat három kategóriába soroló táblázaton jól látható, hogy a Heavy User csoportba tartozók 40 alkalmazást futtatnak gépükön, és legalább 125 GB adatot tárolnak a merevlemezen. Ők már inkább 3 óra feletti eredményre számíthatnak, a lassabb gépeknél ez pedig egészen hat órára ugorhat. A legrosszabbul azok járnak, akik a közepes gépeken tárolnak 650 GB körüli adatot, ekkor ugyanis nem egy esetben 21 óráig tartott az Upgrade, a 32 bites változat még ennél is rosszabb eredményt produkált, a kifejezetten lassú gépeken pedig már nem is volt értelme nekiállni a frissítésnek.

Az októberben érkező Windows 7 kedvező fogadtatásra számíthat (ennek jele, hogy sokan már váltottak, a korai RC-előzetest, illetve a hivatalosan számukra nem elérhető RTM-verziót használják gépeiken), így minden bizonnyal sokan találkoznak majd a fenti problémával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flang3r #79
    sajnálni és szánni csak a Windows 7-et lehet, mivel a Visztánál is nagyobb bukása lesz a Microsoftnak.
  • slickboy #78
    Minden csak hozzáállás kérdése. Ha nem javítják a felfedezett hibát, akkor azért köpködnéd, mert xar rendszert adnak ki, viszont ha javítják, akkor szerinted "tákolják".
    Megelégedéssel használom a Win7 RC-t amióta kijött, gyorsan telepedett, élmény használni. Először Vista volt rajta (Toshiba Satellite A300), aztán elkezdődtek a kékhalálok, lefagyások. Először Vistára gyanakodtam, még a telepítő is lehalt folyton. Nosza Win7. Az is lehalt telepítés közben. Bemértem a problémát, egyik memóriamodul befosott, Gariba kicserélték. Win7 maradt a gépen. Most minden zsír, hasít a rendszer, gyorsan alszik és ébred fel, gyorsabban reagál mint Vista, egyszerűen frissebb, lágyabb, jobb.
    Én nem tudom, hogy a rossebbe nem működik nálad semmi XP-n kívül, ennyire nem lehet valaki műszaki antitalentum...
    Meg miért éri meg virtuális gépen futtatni egy oprendszert...a puding próbája mégiscsak az evés...
  • padavanHUN #77
    Nem, inkább láma vagy hozzá, de nagyon. Negyedik hónapja használom a 7-et, egyetlen hiba nélkül. Atomstabil, gyors, felhasználóbarát. Ezt nem tudod megcáfolni, mivel így van, ezt tapasztalom nap, mint nap. A dumáiból meg világos, hogy te egy szakkezelésre szoruló MS fóbiás vagy, nem egyéb. Sajnállak, szánlak, de attól még beteg vagy sajnos.
  • ratata22 #76
    vagy esetleg mégiscsak egy rakás szar ez a windows 7 :

    http://win7.buzz.hu/archives/2009/09/06/Hibajavito_build_erkezik

  • slickboy #75
    Esetleg hibás valamelyik memóriamodulod...vagy mégis gépedre csempésztek egy külön trójai programot, amely megpróbál halálra szekírozni efféle hibagenerálással. Buta vagy.
  • gothmog #74
    hehe... most akkor, tessék mondani, hogy a p*csában is van ez akkor?
    (gyk. #1-es hozzászólás)
  • DAttis #73
    én azért használok windowst, mert stuki van a halántékomhoz szorítva, remélem nem vagyok egyedül:). És mondták, hogy ha mást merek használni, akkor ejnye bajnye lesz:)
    De eskü a kedves kollégák kérésére leEthereal-ozok vagy Wiresharkolok egy az MS felé jelentő "trójais" TCP/IP csomagot:).
  • passatgt #72
    mert béna vagy
  • tomoman182 #71
    balfaszvagy ? valószínű mert nekem hetek óta hibátlanul fut és 90%-ban minden régi programom okés neki.gyors és még szép is. lehet hogy nagy csuda dolgok ezek a linux rendszerek de egy xp vagy win7 lényegesen kevesebb macerával jár.ennyi.
  • tomoman182 #70
    egyébként nagyon para megosztani a vinyót rendszer particióra meg adattárolásra...